Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε η διαδικασία για αλλαγή σκυτάλης στον Άρειο Πάγο

Ξεκίνησε η διαδικασία για αλλαγή σκυτάλης στον Άρειο Πάγο

Αντίστροφα μετρά και επισήμως ο χρόνος για τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου και του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η θητεία των οποίων λήγει στις 30 Ιουνίου

Αντίστροφα μετρά και επισήμως ο χρόνος για τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου και του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η θητεία των οποίων λήγει στις 30 Ιουνίου.

Όπως είναι γνωστό, με τη λήξη του δικαστικού έτους αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας και η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Η διαδικασία ξεκινά με την προβλεπόμενη προεπιλογή των ανώτατων δικαστών για την κορυφή της πυραμίδας της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης ενώ η τελική επιλογή θα γίνει μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ήδη τα πρώτα ονόματα των πιθανότερων για τις κορυφαίες αυτές θέσεις δικαστών έχουν αρχίσει να ακούγονται στον Αρειο Πάγο, αλλά όπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στην αρχή και ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια  τις τελικές επιλογές που θα γίνουν μεταξύ ανώτατων δικαστικών λειτουργών με εμπειρία,νομικές γνώσεις και ήθος. Προϋποθέσεις που τους οδήγησαν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ίδιο εν συνεχεία θα ακολουθηθεί και για τις θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, με τη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων και θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024