Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαξίμου σε βέρτιγκο: Αναζητούν κινήσεις απεγκλωβισμού, συζητούν σενάρια εκλογών

Μαξίμου σε βέρτιγκο: Αναζητούν κινήσεις απεγκλωβισμού, συζητούν σενάρια εκλογών

Σε δύσκολη θέση έχει βρεθεί η κυβέρνηση και η πίεση είναι πλέον μεγάλη. Δίνουν και παίρνουν οι εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες, ανάλογα φυσικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Σε καθεστώς μεγάλης πίεσης βρίσκεται στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το πακέτο θετικών μόνιμων μέτρων που ανακοινώθηκε στην αρχή της εβδομάδας. Η εικόνα της κυβέρνησης δείχνει θρυμματισμένη, δεν είναι καλή και αυτό αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό στο εσωτερικό της, όπου κυριαρχεί η καχυποψία ενόψει βέβαια και των βουλευτικών εκλογών. Και αυτό διότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί κατά το ήμισυ, ενώ αναμένεται να εκλεγούν αρκετοί πασοκογενείς, αλλά και πολλοί νέοι, στο πλαίσιο της ανανέωσης που επιθυμεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Σε αυτό το κλίμα, και με δεδομένη την πίεση που υπάρχει τόσο με τις υποθέσεις Παύλου Πολάκη και Μανώλη Πετσίτη και των σχέσεων ή όχι με το Μέγαρο Μαξίμου και στη σκιά των νέων αποκαλύψεων για την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και της συζήτησης για τις διακοπές του Πρωθυπουργού στο σκάφος της εφοπλιστικής οικογένειας Παναγοπούλου, έχουν επανέλθει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Αυτά τα σενάρια, μάλιστα, είναι προϊόν έντονων συζητήσεων και τις τελευταίες τρεις ημέρες τόσο στη Βουλή όσο και σε κεντρικά – και μάλιστα παραγωγικά – υπουργεία για το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να επιλέξει να προσφύγει σε εκλογές τον Ιούνιο, παρά τη δική του διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

Κινήσεις απεγκλωβισμού

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζήτησαν εναλλακτικές κινήσεις απεγκλωβισμού από το ιδιαίτερα αρνητικό πολιτικό περιβάλλον της τελευταίας περιόδου. Εξάλλου, η κίνηση Πολάκη και βέβαια μετά η κάλυψή του από τον Πρωθυπουργό ενίσχυσε τα ποσοστά αρνητισμού στην κυβέρνηση και γκρέμισε την προσπάθεια επικοινωνιακής και πολιτικής αντεπίθεσης, αν και την τελευταία εβδομάδα γίνεται μεγάλη επιχείρηση να αναστηλωθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα εκλογικά σενάρια ήδη συζητούνται και στο κεντρικό σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου, όπου αναλύονται και οι δημοσκοπήσεις, ενώ αναζητούνται κοινωνικά και πολιτικά στηρίγματα. Πάντα με βάση το πακέτο των μέτρων, υπάρχει το κυβερνητικό επιχείρημα της διαμόρφωσης ευνοϊκότερου κλίματος για τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και με σημαντική απόσταση, αν και αυτό το αρνούνται από το Μέγαρο Μαξίμου και μιλούν για μικρή, διαχειρίσιμη διαφορά.

Εξ αρχής ο Πρωθυπουργός δεν είχε κατά νου να προσφύγει σε εκλογές είτε Μάιο είτε Ιούνιο, αν και είχε δεχθεί πολλές εισηγήσεις, όπως αποκάλυψε και ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του. Και μπορεί να επιμένει δημοσίως ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και την ίδια ώρα οι στενοί του συνεργάτες να μιλούν για κάλπες τον Οκτώβριο, εντούτοις όμως οι συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου έχουν στο επίκεντρό τους την πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Οι ημερομηνίες

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες έγιναν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ετέθησαν και στο επίκεντρο τα εκλογικά σενάρια, καθώς ο ύστατος χρόνος προκήρυξης ήταν η 10η Μαΐου εάν υπήρχε σχέδιο οι εκλογές να γίνουν στις 2 Ιουνίου, οπότε και είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένων και των ανοικτών ζητημάτων που υπάρχουν, ακόμα και την ένταση με την Τουρκία, υπουργοί και υφυπουργοί συζητούν ήδη για την 23η Ιουνίου. Και αυτό διότι την Παρασκευή 7 Ιουνίου αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και η πιο πρόσφορη ημερομηνία είναι η συγκεκριμένη Κυριακή, καθώς η προηγούμενη εντάσσεται στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Υψηλοί τόνοι

Στην παρούσα χρονική περίοδο το πολιτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και έχει συσσωρευτεί μεγάλη ένταση, από μια σειρά υποθέσεων, ενώ και η κυβέρνηση δείχνει με την πολιτική της απόφαση να επενδύσει στην πόλωση ότι έχει εκλογική στόχευση παράλληλα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Ο Πρωθυπουργός ύψωσε υπέρμετρα τους τόνους έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες έως τις ευρωκάλπες.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν δικαιολογείται η τόσο μεγάλη σύγκρουση σε μια σειρά ζητημάτων, ειδικά εάν έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο. Το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση είναι πάρα πολύ αρνητικό, όπως καταγράφεται στις μετρήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία, ενώ ακόμα και το εγχείρημα του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις.

Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν και κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης μεταδίδουν ότι θα έρθει και άλλο πιο δυνατό πακέτο θετικών μέτρων στην ΔΕΘ του 2019, με την οποία θα πάει ο Πρωθυπουργός στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024