Υεμένη: Αποσύρονται οι δυνάμεις των Χούτι από την επαρχία της Χοντέιντα
Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη ξεκίνησαν σήμερα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το λιμάνι Σάλιφ στην επαρχία της Χοντέιντα, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία είχε καθυστερήσει επί μήνες, δήλωσε στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας
Οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη ξεκίνησαν σήμερα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το λιμάνι Σάλιφ στην επαρχία της Χοντέιντα, σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία είχε καθυστερήσει επί μήνες, δήλωσε στο Reuters ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο από την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι και προβλέπει εκεχειρία και απόσυρση των στρατευμάτων από τη Χοντέιντα, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό της τετραετούς ένοπλης σύγκρουσης.
Ομάδες των Ηνωμένων Εθνών επιβλέπουν την αναδίπλωση των δυνάμεων των Χούτι στο Σάλιφ, ενώ άλλες κατευθύνονται στο δεύτερο λιμάνι του Ρας Ίσα, για να ξεκινήσει η απόσυρση των δυνάμεων των Χούτι από εκεί, σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα.
«Η ακτοφυλακή έχει αναλάβει τον έλεγχο στο Σάλιφ» είπε ο αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν στο λιμάνι.
Νωρίτερα η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για το συντονισμό της αναδίπλωσης σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι Χούτι θα κάνουν μια «αρχική μονομερή αναδίπλωση» μεταξύ 11 και 14 Μαΐου από το Σάλιφ και το Ρας Ίσα, καθώς και από το βασικό λιμάνι της χώρας, στην πόλη Χοντέιντα.
Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αναδίπλωση θα επιτρέψει στον ΟΗΕ να αναλάβει έναν «ηγετικό ρόλο» στην υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένων της Ερυθράς Θάλασσας ως προς τη διαχείριση των λιμανιών και την ενίσχυση των ελέγχων από τον ΟΗΕ επί των εμπορευματικών πλοίων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από την πλευρά τής υπό τη Σαουδική Αραβία σουνιτικής στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις έξω από την Χοντέιντα, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο όγκο των εισαγωγών και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα.
Η Χοντέιντα έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου από τον περασμένο χρόνο, όταν η συμμαχία επιχείρησε δύο φορές να καταλάβει το λιμάνι της, ώστε να αποκόψει τη βασική γραμμή προμήθειας των Χούτι.
Η ειρηνευτική συμφωνία έχει παγώσει από τον Ιανουάριο εν μέσω της έντονης δυσπιστίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε μια σύγκρουση κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες, και η χώρα αυτή της αραβικής χερσονήσου οδηγήθηκε στο χείλος του λιμού.
Η συμφωνία καλεί τις δυνάμεις του συνασπισμού να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από τα προάστια της Χοντέιντα στην αρχική αναδίπλωση, προτού ακολουθήσει μια δεύτερη φάση, στην οποία θα αποσυρθούν περαιτέρω και οι δύο πλευρές.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Η αυθεντική πλευρά των Κυκλάδων: Η Άνδρος πρωταγωνιστεί σε γαλλικά ταξιδιωτικά αφιερώματα
- Κρήτη: Αγνοείται ψαροντουφεκάς – Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του
- Το τέλος του «αφηγήματος» και η απώλεια της ψυχραιμίας για τη Νέα Δημοκρατία
- Το Ιράν απαντά στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ με επιθέσεις στον Κόλπο – Πώς φτάσαμε στον νέο κύκλο έντασης
- «Μπαμ» στην Αμερική: «Έκλεισε στον Παναθηναϊκό ο Γιαμπουσέλε»
- ΕΛΑΣ σε ρυθμούς εκλογών – Tέλος Ιουλίου τα πρώτα ονόματα στα ψηφοδέλτια
- Το διαχρονικό πρόβλημα της αστυνομικής ατιμωρησίας ΙΙ
- The Expla-in Project | Αντώνης Σαμαράς: Πώς έφτασε στον Άρειο Πάγο για το Predator
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442