Η έκθεση της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (IPBES) που δόθηκε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα περιγράφει την πραγματικότητα με τόσο μελανά χρώματα, που αν δεν είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι, θα έπρεπε να μας προκαλέσει τον απόλυτο τρόμο.

Καθώς εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα 145 εμπειρογνώμονες από 59 χώρες του ΟΗΕ, ύστερα από τριετή έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέλλον του ανθρώπινου είδους, που εξαρτάται από τη φύση για να αναπνεύσει, να τραφεί, να ζεσταθεί και να θεραπευτεί διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό.

«Καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, τα μέσα επιβίωσης, την διατροφική ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα της ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο», σημειώνει ο Robert Watson, πρόεδρος της IPBES.

Η ικανότητά μας για καταστροφή αποδεικνύεται περίτρανα βαθιά αυτοκαταστροφική.

Σύμφωνα με την έκθεση 1 εκατ. είδη ζώων και φυτών από τα 8 εκατ. που υπάρχουν στη Γη απειλούνται με άμεση εξαφάνιση.

Η καταστροφή των δασών, η εντατική γεωργία, η υπεραλίευση, η καλπάζουσα αστικοποίηση και η εξόρυξη ορυκτών έχουν σαν αποτέλεσμα το 75% του γήινου περιβάλλοντος να έχει υποστεί σοβαρές μεταβολές από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για την 1η Μαζική Εξαφάνιση ειδών για την οποία υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος.

Εννοείται ότι οι προειδοποιήσεις τους είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Οι άνθρωποι είναι τόσο αδιάφοροι για το κακό που προκαλούμε γύρω μας που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτό το κακό αντανακλά πάνω μας.

Η λυσσαλέα επιδίωξη για περαιτέρω ανάπτυξη, μας έχει μετατρέψει όλους σε ανόητους καταναλωτές προϊόντων, «αγαθών» και υπηρεσιών που μας είναι εντελώς άχρηστα.

Μολύνουμε τα πάντα γύρω μας χωρίς κανένα ταμπού και ενδοιασμό, χωρίς καμία σκέψη στο αύριο, στη βιωσιμότητα, στις πιθανές τρομακτικές επιπτώσεις που έχουν και οι πιο απλές δραστηριότητές μας.

Οι πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.

Οι πολιτικοί, αντιλαμβανόμενοι την αδιαφορία των πολιτών – καταναλωτών, σφυρίζουν κι αυτοί αδιάφορα.

Η κάλυψη των ειδήσεων που αφορούν στην κλιματική αλλαγή ή τα υπόλοιπα οικολογικά προβλήματα είναι το λιγότερο χλιαρή.

Η εκπαίδευση πάνω στις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Πολλοί περιορίζονται στο να εκφράζουν τις οικολογικές ευαισθησίες τους στα social media. Αν αναλογιστεί κανείς πόσο τεράστιες ποσότητες ενέργειας απαιτούνται γι αυτή την δραστηριότητα, καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει σωτηρία.

Γράψτε το σχόλιο σας