Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στη Βαγδάτη χθες Πέμπτη, υποστηρίζοντας ότι βομβιστής καμικάζι πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά στη βορειοδυτική συνοικία Σαντρ Σίτι της ιρακινής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι.

«Κατά των απίστων… »

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης, ο βομβιστής «παρεισέφρησε σε συγκέντρωση απίστων (…) και πυροδότησε το γιλέκο» με τα εκρηκτικά που φορούσε, «σκοτώνοντας οκτώ» εξ αυτών και «τραυματίζοντας πάνω από 10 άλλους».

Ωστόσο, οι πληροφορίες για το εάν υπήρξαν θύματα – και πόσα – στην έκρηξη στη Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, μοιάζουν αντιφατικές.

Ο ιρακινός αστυνομικός διευθυντής Τζαμάλ Χαμίντ δήλωσε αργά το βράδυ χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι βρέθηκε δέμα στο πλάι δρόμου κοντά σε αγορά και πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη για την εξουδετέρωσή του, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

«Κατά λάθος στη δημοσιότητα… »

Πρόσθεσε ότι πρότερη ανακοίνωση της μεικτής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βαγδάτης, στην οποία γινόταν λόγος περί επίθεσης βομβιστή-καμικάζι και για οκτώ νεκρούς, δόθηκε στη δημοσιότητα κατά λάθος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά ενώ ήταν περικυκλωμένος από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Ιρακινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν.

Ωστόσο, το Reuters υπογραμμίζει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει εάν υπήρξαν θύματα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε αντιθέτως πως ο συγκεκριμένος απολογισμός επιβεβαιώθηκε από πηγή σε νοσοκομείο στην Αλ Κίντι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 21:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], χθες Πέμπτη, μερικά 24ωρα μετά την έναρξη του Ραμαζανιού.

Μυστικοί πυρήνες

Η κυβέρνηση του Ιράκ, χώρα που υπέστη φοβερές καταστροφές έπειτα από χρόνια πολέμου και δράσης εξτρεμιστικών οργανώσεων, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 το «τέλος του πολέμου» εναντίον του ΙΚ, μετά την εκδίωξή του από όλες τις αστικές και κατοικημένες ζώνες που κυρίευσε το 2014 στην ιρακινή επικράτεια.

Η εξτρεμιστική οργάνωση συνεχίζει όμως να διαθέτει μυστικούς πυρήνες, κυρίως σε ορεινές ζώνες και περιοχές της ερήμου, κοντά στα πορώδη σύνορα με τη Συρία. Eχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας