Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απόστολος Κατσιφάρας : Ανοίγουμε δρόμους, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα

Απόστολος Κατσιφάρας : Ανοίγουμε δρόμους, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα

Άρθρο του Απόστολου Κατσιφάρα, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Καθώς μας χωρίζουν τρεις περίπου εβδομάδες από τις εκλογές, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι πολίτες έχουν αποκρυσταλλωμένη εικόνα για την επίδοση κάθε περιφερειακής Αρχής.

Και όσο κι αν η προεκλογική ατμόσφαιρα – κατά κανόνα – τέμνεται ανάμεσα σ’ εκείνους που επιχειρούν να μηδενίσουν μια προσπάθεια και εκείνους που επιχειρούν να την υπερασπιστούν, τελικά είναι η πραγματικότητα που έρχεται να δικαιώσει τους μεν ή τους δε.

Στη Δυτική Ελλάδα, μέσα σε λίγα χρόνια και παρά τη συγκυρία της κρίσης, ολοκληρώθηκαν υποδομές που η περιοχή αξίωνε και διεκδικούσε επί δεκαετίες. Η Ιόνια Οδός και η ανακατασκευασμένη Πατρών – Κορίνθου είναι σήμερα δύο ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν τη Δυτική Ελλάδα με την υπόλοιπη χώρα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν και οι εργασίες για την επέκταση της Ολυμπίας Οδού έως τον Πύργο.

Σε περιόδους που τα δύο αυτά έργα έμοιαζαν βαλτωμένα, αν όχι ακυρωμένα, ήταν η περιφέρεια που κράτησε ζωντανή – και απαίτησε – την προοπτική υλοποίησής τους. Το ίδιο συνέβη και με την Αμβρακία Οδό, το ίδιο και με τον σύγχρονο σιδηρόδρομο. Και ακόμα περισσότερο με την έλευση του φυσικού αερίου όπου, πλέον, είναι ζήτημα χρόνου η κατασκευή των πρώτων δικτύων διανομής σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο, με πόρους ήδη διασφαλισμένους.

Το νέο Νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας στην Πάτρα, η Μικρή Περιμετρική της πόλης, οι αναβαθμίσεις στα λιμάνια Κυλλήνης και Κατακόλου, οι αστικές αναπλάσεις σε κάθε δήμο της Δυτικής Ελλάδας, τα 50 έργα οδοποιίας στην Αιτωλοακαρνανία, οι δυο Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό και Κατάκολο – Πύργο – Αρχαία Ολυμπία, τα δεκάδες νέα σχολικά κτίρια, τα 19 κέντρα κοινότητας, η ενίσχυση 1.731 νέων αγροτών, η θεαματική αύξηση σε διανυκτερεύσεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι παρεμβάσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος, η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Πάτρας, είναι μερικά μόνο από τα έργα που άλλαξαν τη φυσιογνωμία της Δυτικής Ελλάδας και ξαναδίνουν δυναμική στην περιοχή.

Επιστρέψαμε στον χάρτη της ανάπτυξης. Βγήκαμε από τη σκιά του υδροκεφαλισμού της Αθήνας που για πολλά χρόνια συνέτεινε στην ανισομερή κατανομή ευκαιριών, πάντα εις βάρος του λεγόμενου δυτικού άξονα της χώρας.

Ταυτόχρονα διεκδικήσαμε και αξιοποιήσαμε κοινοτικούς πόρους από κάθε πιθανό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όχι με σκοπό μια πρόσκαιρη αναθέρμανση της περιφερειακής οικονομίας, αλλά με γνώμονα τη δημιουργία δικτύων και υποδομών που μακροπρόθεσμα απαντούν στις δυνατότητες της περιοχής και στις δεξιότητες των ανθρώπων της. Κυρίως των νέων.

Δώσαμε οξυγόνο στη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα. Επενδύσαμε και επενδύουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. Χτίζουμε άμυνες απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Στηρίζουμε, με μια βεντάλια δράσεων, τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Ανοίγουμε δρόμους στην ανάπτυξη, στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στους νέους επιστήμονες. Έχουμε προμετωπίδα κάθε πρωτοβουλίας μας την αποκλιμάκωση της ανεργίας, με προτεραιότητα στους νέους, στις γυναίκες και στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Στις εκλογές πηγαίνουμε μ’ ένα ακόμα ισχυρότερο χαρτί. Τον πλήρη, κοστολογημένο και με απόλυτα εξασφαλισμένους πόρους σχεδιασμό μας για την επόμενη μέρα. Οχι υποσχέσεις και εξαγγελίες. Αλλά δρομολογημένα έργα που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον και προοπτική στη νέα γενιά. Αυτήν θέλουμε στο προσκήνιο.

Η αιρετή περιφέρεια έγινε ο πρώτος φορέας στη Δυτική Ελλάδα στον οποίο απευθύνονται οι πολίτες. Ενας δημοκρατικός, προοδευτικός και αλληλέγγυος θεσμός που περιμένει την ολοκλήρωσή του μέσα απ’ την περιφερειακή διακυβέρνηση και τελικά τη συνταγματική κατοχύρωσή της.

*του Απόστολου Κατσιφάρα, περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024