Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέξανδρος Καχριμάνης : Στόχος, η νίκη από την πρώτη Κυριακή

Αλέξανδρος Καχριμάνης : Στόχος, η νίκη από την πρώτη Κυριακή

Ο νυν περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, θέτει εαυτόν και πάλι στην κρίση των πολιτών της περιφέρειάς του. Στην επόμενη πενταετία, όπως εξηγεί, θα δρομολογηθούν έργα, τα οποία στην τρέχουσα θητεία δεν ήταν εφικτό να μπουν μπροστά, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα.

Ο νυν περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, θέτει εαυτόν και πάλι στην κρίση των πολιτών της περιφέρειάς του. Στην επόμενη πενταετία, όπως εξηγεί, θα δρομολογηθούν έργα, τα οποία στην τρέχουσα θητεία δεν ήταν εφικτό να μπουν μπροστά, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα.

Ποιο είναι το σημαντικότερο έργο που υλοποιήσατε την τελευταία πενταετία;

Στην Ηπειρο υλοποιήθηκαν ή και δρομολογήθηκαν πολύ σημαντικά έργα υποδομών, ταυτόχρονα όμως αντιμετωπίστηκαν πάρα πολλά ζητήματα της καθημερινότητας. Κατά συνέπεια δεν μπορώ να περιοριστώ σε ένα, αλλά μπορώ να αναφέρω ένα «σύμπλεγμα» δράσεων που περιλαμβάνει επί μέρους έργα. Το πρώτο είναι τα αποχετευτικά έργα που υλοποιούνται σε όλο το παράκτιο μέτωπο της Ηπείρου, αλλά και σε μεγάλους οικισμούς, με τα οποία όχι μόνο προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά αναβαθμίζονται και οι υπηρεσίες τουρισμού. Μια δεύτερη εκτεταμένη παρέμβαση, είναι το Καινοτόμο Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, που περιλαμβάνει αναστηλώσεις, έργα προσβάσεων και το κυριότερο, σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Το τρίτο, είναι το πνεύμα εξωστρέφειας και καινοτομίας που έχουμε πετύχει να εμφυσήσουμε σε ηπειρώτικες επιχειρήσεις, τις οποίες συνδράμουμε ποικιλοτρόπως και ειδικότερα με ανοίγματα σε νέες αγορές.

Και ποιο αυτό που δεν καταφέρατε να βάλετε μπροστά;

Θέλαμε την τρέχουσα περιφερειακή περίοδο να είχαν ξεκινήσει ορισμένα έργα που προσθέτουν πολύ χρήσιμες υποδομές σε περιοχές της Ηπείρου. Π.χ. η παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, που θα είναι η νέα σύγχρονη και ασφαλής είσοδος της Πρέβεζας. Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, υπήρξε όμως καθυστέρηση από την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών στις διαδικασίες. Αλλο έργο είναι ο εμπορευματικός σταθμός στη Θεσπρωτία. Κι εκεί έχουμε μπλέξει με γραφειοκρατικά ζητήματα. Τα σημαντικότερα όμως σχετίζονται με έργα που έχουν αναλάβει τα συναρμόδια υπουργεία, και αφορούν τα συμπληρωματικά έργα των μεγάλων οδικών αξόνων Ιόνιας και Εγνατίας, ώς και της ολοκλήρωσης του Ε65. Αυτά είναι η σύνδεση της Ιόνιας με την Κακαβιά, της Ηγουμενίτσας με το Μαυρομάτι, η αναβάθμιση του παραλιακού άξονα και η σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Πρέβεζα, η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κόνιτσας. Εργα που πρέπει να επιταχυνθούν και να μη μένουν μόνο στον σχεδιασμό.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός σας για την επόμενη θητεία;

Η ολοκλήρωση των υποδομών που προανέφερα και όσων ήδη βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης ή βρίσκονται σε στάδιο έναρξης εργασιών όπως η παράκαμψη Ηγουμενίτσας, η οδός Νιάρχου στα Ιωάννινα, η σύνδεση Ιόνιας με Τζουμέρκα, οι διανομαρχιακές συνδέσεις της Αρτας. Η συνέχιση της αναστήλωσης των μνημείων, έργα αναδασμών και βέβαια ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ, για τον οποίο περιμένουμε τον καθορισμό των δράσεων από την ΕΕ.

Κεντρική μας φιλοσοφία είναι η προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας την ηπειρώτικων προϊόντων. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες, υπάρχουν προϊόντα που παραμένουν αναξιοποίητα σε μεγάλο βαθμό όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και ακόμη η παραγωγή νέων προϊόντων ΠΟΠ ή Γεωγραφικής Ενδειξης. Στον τομέα αυτό περιμένουμε πάρα πολλά από τα τρία κέντρα καινοτομίας που πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την προστασία προϊόντων μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, όπως γίνεται κατά κόρον με τη φέτα.

Αγροτικός τομέας και τουρισμός είναι στις προτεραιότητές σας;

Αναμφισβήτητα, και το έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα. Στον τουρισμό χάρη στην οργανωμένη και στοχευμένη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις (Ισραήλ, Κύπρος, Γερμανία, τελευταία και στα Βαλκάνια κ.α.), έχουμε πετύχει διπλάσιο αριθμό αύξησης τουριστών σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

Στον αγροτικό τομέα έχουμε δώσει επίσης μεγάλη βαρύτητα. Υλοποιούμε ήδη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των αγροτικών υποδομών, λύνουμε προβλήματα των ΤΟΕΒ, έχουμε έργα αναδασμών και αρδευτικών, για τα οποία – πρέπει να το πω – αντιμετωπίζουμε προβλήματα γραφειοκρατίας, αλλά και με τους δασικούς χάρτες. Λύσαμε προβλήματα εκατοντάδων πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων με τις αδειοδοτήσεις, καταφέραμε να εντάξουμε 1.000 νέους αγρότες σε παραδοσιακές, αλλά και σε νέες καλλιέργειες. Είμαστε σε καλό δρόμο, χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη.

Εχετε βάλει στόχο τη νίκη από την πρώτη Κυριακή…

Ναι, και πιστεύω πως αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί. Εχω πει πως το ζήτημα δεν είναι να εκλεγώ περιφερειάρχης – αυτό το έχουν σχεδόν αποδεχθεί οι συνυποψήφιοι μου – αλλά να έχει η παράταξή μου την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να μπορεί να παίρνει αποφάσεις έγκαιρα και χωρίς παζάρια. Εχουμε άλλωστε σχετική εμπειρία από το παρελθόν. Σήμερα μεγάλα έργα στην Ηπειρο – για τα οποία έχουμε πάρει τα εύσημα εντός Ελλάδας και από την ΕΕ – δεν θα είχαν γίνει, αν ίσχυε η απλή αναλογική, αφού αυτά είχαν καταψηφιστεί και είχαν πολεμηθεί από τις τότε αντιπολιτεύσεις.

Υπάρχουν κοινά στοιχεία στη διοίκηση ενός δήμου και μιας περιφέρειας;

Πρόκειται για διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικές δομές, με ένα κοινό όμως χαρακτηριστικό: περιφέρειες και δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες από την Κεντρική Διοίκηση, είναι οι δυο φορείς που καλούνται πάντα να ενεργήσουν άμεσα σε ζητήματα που προκύπτουν. Αυτό εμείς το βιώνουμε διαρκώς σε επίπεδο πολιτικής προστασίας έχοντας μια πολύ καλή – επί το πλείστον – αμφίδρομη συνεργασία. Ομως και σε άλλους τομείς υπάρχει συνεργασία. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πάντοτε παρούσα σε ό,τι της ζητηθεί από τους δήμους, είτε με χρηματοδοτήσεις είτε και με διάθεση προσωπικού, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, εκτός αυτής της έκτασης των προβλημάτων.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024