Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μέτρα από την ΕΕ κατά των προκλήσεων της Τουρκίας ζητά ο Αναστασιάδης

Μέτρα από την ΕΕ κατά των προκλήσεων της Τουρκίας ζητά ο Αναστασιάδης

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάξιάς της, θα επιδιώξει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντάξιάς της, θα επιδιώξει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Έχω την πρόθεση να αναπτύξω τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου.

«Ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά» είπε ο κ. Αναστασιάδης, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, μιλώντας ενώπιον της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών, στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Προς ενημέρωση των ηγετών των κρατών – μελών που συμμετείχαν στις εργασίες του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας ότι ενεργεί υπέρ των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι παντελώς αβάσιμοι.

«Πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία  μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι όλα τα αυστηρά μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία έγιναν σε ώτα μη ακουόντων». ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ακόμα και η πρόσφατη δήλωση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κας Μογκερίνι αντιμετωπίστηκε με ειρωνία από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι «ήρθε η ώρα για μια συλλογική αντίδραση σε αυτές τις προκλήσεις με ενέργειες πέραν από τα συνήθη μηνύματα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά».

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τη χρήση περιοριστικών μέτρων εναντίον όλων εκείνων που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην Ανατολική Μεσόγειο και σημείωσε ότι «απώτερος στόχος είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ταραχώδη περιοχή και θα επιφέρουν περισσότερη αποκλιμάκωση».

«Είμαι Κύπριος» λέει ο Γιούνκερ για το θέμα της ΑΟΖ

Με τη φράση «Είμαι Κύπριος» απάντησε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, και σε μια κίνηση συμβολική της αλληλεγγύης και της έμφασης που δίνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στο θέμα, ο κ. Γιούνκερ απάντησε στο ερώτημα του ΚΥΠΕ με τη φράση «εγώ είμαι Κύπριος».

Καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας το ΕΛΚ

«Οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στρέφονται και κατά των συμφερόντων της ΕΕ», δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στην αντίδραση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η Σύνοδος του οποίου πραγματοποιείται στη Ρουμανία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Σίμπιου της Ρουμανίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχοντας στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών μελών του ΕΛΚ που προηγείται του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σίμπιου ενημέρωσε για τις κατάφωρες και άνευ προηγουμένου παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και για τις απειλούμενες γεωτρήσεις και οι εταίροι του στο ΕΛΚ καταδικάζουν την τουρκική παρέμβαση, καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες, όπως σημειώνεται, στρέφονται όχι μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των συμφερόντων της ΕΕ».

«Παράλληλα, το ΕΛΚ σημειώνει ότι θα παρακολουθήσει την κατάσταση και θα ανταποκριθεί αναλόγως, δείχνοντας αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024