Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το CHP ζητά ακύρωση της εκλογής Ερντογάν στην προεδρία, εφόσον επαλαληφθούν οι δημοτικές εκλογές

Το CHP ζητά ακύρωση της εκλογής Ερντογάν στην προεδρία, εφόσον επαλαληφθούν οι δημοτικές εκλογές

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε επισήμως την ακύρωση της προεδρικής εντολής του Ταγίπ Ερντογάν επειδή τα ίδια ελαττώματα που επικαλέσθηκε το κόμμα του για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχαν και στις περυσινές εθνικές εκλογές

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε επισήμως την ακύρωση της προεδρικής εντολής του Ταγίπ Ερντογάν επειδή τα ίδια ελαττώματα που επικαλέσθηκε το κόμμα του για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, υπήρχαν και στις περυσινές εθνικές εκλογές.

Το CHP δήλωσε επίσης πως οι ψήφοι για την εκλογή αιρετών αξιωματούχων και συμβουλίων στην Κωνσταντινούπολη, που κατατέθηκαν στους ίδιους φακέλους με τις ψήφους για την εκλογή δημάρχου, θα πρέπει επίσης να ακυρωθούν, σε περίπτωση που επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές. Το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία στα συμβούλια.

Έπειτα από εβδομάδες προσφυγών του AKP, η τουρκική Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) έδωσε τη Δευτέρα εντολή να επαναληφθούν οι εκλογές για δήμαρχο στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες είχε κερδίσει με ισχνή πλειοψηφία ο υποψήφιοςτου CHP Εκρέμ Ιμάμογλου.

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι ψηφοφόροι ψήφισαν για τους επικεφαλής της περιφέρειας, για δημάρχους, για δημοτικά συμβούλια και για τοπικούς αξιωματούχους, ωστόσο η YSK αποφάσισε να ακυρώσει μόνο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες έχασε το AKP.

Είναι η πρώτη φορά σε 25 χρόνια που το AKP ή οι ισλαμιστές προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ο προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Στην απόφασή της, η YSK επικαλείται παρατυπίες στον διορισμό αξιωματούχων στα εκλογικά τμήματα. Το κόμμα του Ερντογάν υποστηρίζει πως το γεγονός ότι πρόσωπα, τα οποία δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, διορίσθηκαν στα εκλογικά τμήματα ισοδυναμεί με οργανωμένο έγκλημα.

Η YSK δεν άλλαξε τα αποτελέσματα όσον αφορά τις περιφέρειες, τα δημοτικά συμβούλια και τους τοπικούς αξιωματούχους, μια απόφαση για την οποία το CHP λέει πως στερείται λογικής, καθώς και τα τέσσερα ψηφοδέλτια ρίχτηκαν στην κάλπη με τον ίδιο φάκελο και καταμετρήθηκαν από τους ίδιους αξιωματούχους των εκλογικών τμημάτων.

«Αν ανακαλέσεις την εντολή του Εκρέμ Ιμάμογλου … τότε πρέπει να ανακαλέσεις και την εντολή του προέδρου Ερντογάν, διότι οι ίδιοι νόμοι, οι ίδιοι κανονισμοί, οι ίδιες εφαρμογές, τα ίδια εκλογικά τμήματα και οι ίδιες συνθήκες υπήρχαν και στις δύο εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ.

Η YSK δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τη λεπτομερή απόφαση με το αιτιολογικό της, κάτι που έχει νομική υποχρέωση να πράξει.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024