Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Η Τεχεράνη μπορεί να ξαναρχίσει αμέσως τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου

Ιράν: Η Τεχεράνη μπορεί να ξαναρχίσει αμέσως τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου

Το Ιράν είναι σε θέση να ξαναρχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% σε διάστημα μόνο τεσσάρων ημερών δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο Tasnim

Το Ιράν είναι σε θέση να ξαναρχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% σε διάστημα μόνο τεσσάρων ημερών δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο Tasnim.

Ο Σαλεχί, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο περιθώριο κυβερνητικής σύσκεψης, δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να ξαναρχίσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου αμέσως, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, και πως μπορεί να πετύχει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% μέσα σε τέσσερις μέρες.

Ο Σαλεχί προέβη στις δηλώσεις αυτές αφού το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη θα αναστείλει υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία του 2015, από την οποία ήδη αποχώρησαν οι ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε για την απόφασή της να αποχωρήσει από δύο σημεία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA) τις πέντε από τις έξι χώρες που την έχουν υπογράψει (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).

Συνάντηση Λαβρόφ – Ζαρίφ

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την αποχώρηση του Ιράν από τη Συρία υπό την πίεση των ΗΠΑ, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεργαστούν με όλες τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εκτός από τις ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη θα αναζητήσουν τρόπους παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων για την ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο μηχανισμός INSTEX, που έχει δημιουργήσει η ΕΕ για τις εμπορικές συναλλαγές της με το Ιράν, είναι λιγότερο αποτελεσματικός απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιστρέψουν στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα έχουν διαβουλεύσεις, εκτιμώντας πως είναι αμφίβολο να υπάρξει άμεσα συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε επίσης μη ρεαλιστική την αποχώρηση του Ιράν από τη Συρία. «Φυσικά, όλα σε αυτόν τον κόσμο είναι αλληλένδετα. Συστηματικά ακούμε τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει η οποιαδήποτε ιρανική επιρροή όχι μόνο στη Συρία, αλλά και σε όλη την περιοχή. Το ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό και δεν έχει καμία πιθανότητα να θεωρηθεί σοβαρή πολιτική, είναι σε όλους προφανές» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν τους Κούρδους σε εδάφη αραβικών φυλών είναι ο άμεσος τρόπος για το διαμελισμό της Συρίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα εξακολουθήσει να πλήττει τους τρομοκράτες που έπληξαν την αεροπορική βάση του Χμέιμιμ.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η απόφαση του Ιράν να αποχωρήσει από δύο όρους της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα σχετίζεται με τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 4 Μαΐου.

«Τα μέτρα, τα οποία αναστείλαμε σε σχέση με τα άρθρα 26 και 36 (της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν), σχετίζονται με τις νέες εκείνες κυρώσεις τις οποίες επέβαλαν οι Αμερικανοί στις 4 Μαΐου, που είχαν στην ουσία ως αποτέλεσμα, τα σημεία αυτά να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί δεν αντιμετωπίζουν εποικοδομητικά την συμφωνία και η προσέγγισή τους αυτή θα συνεχιστεί» δήλωσε ο Ζαρίφ.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την ένταση στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε συγκρούσεις, και προτιμά να επιλύει τα προβλήματα μέσω του διαλόγου. Την απάντηση αυτήν έδωσε ο Τζαβάντ Ζαρίφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί σε αμερικανικά στρατεύματα.

Η Τεχεράνη, υπογράμμισε ο Ζαρίφ, εγγυάται τη διατήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024