Ρώσος πρέσβης: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ
«Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Μασλόβ αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο ζήτημα των S-400.
Την ανησυχία της Ρωσίας για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόβ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση που παρατηρείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες, «δεν θα κάνουν βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση στην περιοχή και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού».
«Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο κ. Μασλόβ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και την διαμάχη που έχει προκληθεί με τις ΗΠΑ, λέγοντας πως «η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία στον τομέα των εξοπλισμών. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανέναν κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-300».
Οσο για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι «η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στην βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην βορειοατλαντική συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια».
«Γενικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας. Εμείς απορρίπτουμε τις θέσεις ότι η Ρωσία θέλει δήθεν να επιβάλει την επιρροή της στα Βαλκάνια, εμείς επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές, στον βαθμό που οι χώρες αυτές το επιθυμούν» πρόσθεσε ο κ. Μασλόβ.
- ΒΗΜΑGAZINO: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Παγκόσμια συνάντηση στις ΗΠΑ με θέμα την «ακροαριστερή τρομοκρατία» – Live βίντεο
- Αρσάκειο: Τίτλος τιμής και σπουδαίον εφόδιον
- Την Κυριακή (19/7) στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Όσμαν
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κρήτη και άλλες τρεις Περιφέρειες
- Ισπανία: Στάχτη έγιναν 45.000 στρέμματα στη Σαραγόσα – Θα χρειαστεί μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά
- Η Ζεντάγια επιλέγει τις «ghost» βλεφαρίδες – Η αιθέρια τάση
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Αυγούστου κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442