Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Η Ελλάδα να τηρήσει τη συμφωνία για το πλεόνασμα λένε ΕΕ και ESM

Bloomberg: Η Ελλάδα να τηρήσει τη συμφωνία για το πλεόνασμα λένε ΕΕ και ESM

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022» σχολίασε στο Bloomberg εκπρόσωπος του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο

Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει θέσει ως ετήσιο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ποσοστό 2,5% του ΑΕΠ από το 2020 έως το 2022, αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία που έχει κάνει με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, στον απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για πακέτο παροχών.

Στην συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι «υποσχεθήκαμε να δώσουμε το 3,5% του ΑΕΠ μας για την εξυπηρέτηση του χρέους και αυτό θα πάρουν οι πιστωτές». Αυτό, αναφέρει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων, μπορεί να γίνει είτε απευθείας από το πλεόνασμα είτε από τον δεσμευμένο λογαριασμό μεσεγγύησης, στον οποίο έχουν μεταφερθεί 5,5 δισ. ευρώ από τα αποθέματα ρευστού ως εγγύηση προς τους πιστωτές.

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022» σχολίασε στο Bloomberg εκπρόσωπος του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να τηρήσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους », δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαλντς Ντομπρόβσκις στο Bloomberg. «Θα χρειαστούν κάποιες πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές για να διαπιστώσουμε το τι ακριβώς έχουν κατά νου», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα και θα υπάρξουν συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά πρόκειται για ιδέα win- win» είπε από την πλευρά του αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε χθες πακέτο παροχών ενόψει ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, αλλά και εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο και κατάαργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ ετησίως.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού χαρτονομίσματος αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,45% στις 2:21 μ.μ. στην Αθήνα, το υψηλότερο από τις 10 Απριλίου. Έπεσε στο χαμηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2005 στις 3 Απριλίου στο 3,27% φαινόταν να ξεπληρώσει το χρονοδιάγραμμα μέρος των δανείων που χορήγησε το ΔΝΤ στη χώρα.

Ο Τσίπρας αποφάσισε επίσης να προβεί σε περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις ξεκινώντας από το τρέχον έτος καθώς και να εφαρμόσει ετήσια αποζημίωση σε συνταξιούχους ύψους 800 εκατ. Ευρώ. «Έφτασε η ώρα να δοθούν δικαιοσύνη στις θυσίες των ελληνικών λαών», δήλωσε ο Τσίπρας.

Η θητεία του θα λήξει τον Σεπτέμβριο και η χώρα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση (εθνικών) εκλογών πριν από τις ευρωεκλογές της 26 Μαΐου . Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα τελευταία μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση του χάσματος με την προπορευόμενη Νέα Δημοκρατία, προσθέτει το Bloomberg.

Το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του υψηλότερου ποσοστού φόρου επί των τροφίμων για το φαγητό σε 13% από 24% και μείωση στην κατώτερη ζώνη σε 11% από 13%. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα ύψους 20.000 ευρώ ετησίως και να μειώσει τις εισφορές για εισοδήματα υψηλότερα από αυτό.

Τα μέτρα έρχονται μπροστά από την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης για τη διοίκηση του Τσίπρα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2015. Η συζήτηση για την ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Τετάρτη. Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί αργά την Παρασκευή.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024