Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο δικτάτωρ Ερντογάν, το βαθύ κράτος της Τουρκίας και το μέλλον

Ο δικτάτωρ Ερντογάν, το βαθύ κράτος της Τουρκίας και το μέλλον

Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε χθες, Δευτέρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε χθες, Δευτέρα, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι στην γείτονα ισχύει η αρχή της εξουσίας ενός ανδρός.

Τι και αν το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο επιχείρησε να «υψώσει ανάστημα» αρχικά απορρίπτοντας επαναλαμβανόμενα αιτήματα επανακαταμέτρησης των ψήφων στην γείτονα, τι και αν έδωσαν εντολή ανάληψης καθηκόντων στον Εκρέμ Ιμάμογλου για το μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, νομιμοποιώντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το αποτέλεσμα, τι κι αν εκλογολόγοι, πολιτικοί αναλυτές και όλοι όσοι παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της υπόθεσης θεωρούσαμε ότι είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αλλάξει κάτι και να γίνει αποδεκτό το αίτημα Ερντογάν για επανάληψη των εκλογών, η πραγματικότητα ήρθε να μας διαψεύσει όλους.

Έστω και αν η επανάληψη των εκλογών μπορεί κάλλιστα να γυρίσει μπούμερανγκ για τον τούρκο πρόεδρο – ακόμα και μακροπρόθεσμα – έστω και αν αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, έστω και αν υπονομεύει ευθέως το κύρος των θεσμών, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ότι στην Τουρκία τίποτα δεν είναι αδύνατο, αρκεί να γίνει αυτό που θέλει ο Ερντογάν. Και καλό είναι οι αρχές να γνωρίζουν το ρόλο τους και να συμμορφώνονται στις εντολές, έγκαιρα…

Αυτό είναι το μήνυμα του Ρ. Ερντογάν τουλάχιστον. Ένα μήνυμα το οποίο καθιστά σαφές ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει δημιουργήσει στα όσα χρόνια κυβερνά το δικό του βαθύ κράτος.

Η «μαύρη» νίκη

Άλλωστε η απώλεια του μεγαλύτερου μητροπολιτικού δήμου της χώρας, από το ΑΚΡ, ήταν το γεγονός που «μαύρισε» τη νίκη του Ερντογάν, σε ψήφους και τη μετέτρεψε σε ήττα, με πολλούς να αναφέρονται ήδη στο άστρο του κεμαλιστή, Ε. Ιμάμογλου που ανατέλλει και μπορεί να απειλήσει την εξουσία του σουλτάνου στις επόμενες εκλογές, με δεδομένη και την τεράστια φθορά που του έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση η οποία βαθαίνει συνεχώς.

Ωστόσο η περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης δεν αναμένεται να αποδειχθεί τόσο εύκολο να χειραγωγηθεί. Με το αποτέλεσμα και των επαναληπτικών εκλογών να κινδυνεύει να είναι μία επανάληψη του προηγούμενου, η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να προκαλέσει και ντόμινο εξελίξεων, ιδιαίτερα εάν επιχειρηθεί νοθεία του της επανάληψης της διαδικασίας.

Πολιτικοί αναλυτές διαμηνύουν δε ότι όσο και αν ο Ερντογάν νιώθει ασφαλής με το σύστημα το οποίο έχει στήσει στη χώρα, με τις συλλήψεις και τις διώξεις, το βαθύ κράτος της Τουρκίας είναι ζωντανό και ισχυρό.
Ένα βαθύ κράτος το οποίο επί του παρόντος συνεργάζεται με τον Ρ. Ερντογάν στο πρόσωπο του Μεχμέτ Μπαχτσελί, του προέδρου του Κινήματος Εθνικής Δράσης, των «γκρίζων λύκων», που διατηρεί εξαιρετικά ισχυρές επιρροές και στο στράτευμα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν προχώρησε ναι μεν σε εκκαθαρίσεις, αλλά κυρίως οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν και όχι εκπροσώπων του κεμαλικού εθνικισμού.
Αυτό το βαθύ κράτος θα συνεχίσει να κοιμάται στο πλευρό του Ερντογάν, ή εάν υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση του τούρκου προέδρου θα αδράξει την ευκαιρία για να προχωρήσει σε κάποια κίνηση εναντίον του;

Θα αξιοποιήσουν ξένες δυνάμεις τις ενδεχόμενες αντιδράσεις εναντίον του Ερντογάν και σε ποια κατεύθυνση;

Αποδυναμωμένος

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένος λόγω της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, αλλά και της προσπάθειας του να δείξει ότι είναι σε θέση να λαμβάνει αυτόνομα αποφάσεις αμφισβητώντας το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η συμμαχία με τη Ρωσία και η αγορά των S-400 είναι μία από τις πολλές αιτίες που προκαλούν την αντίδραση της Ουάσιγκτον εναντίον του Ρ. Ερντογάν και έχουν οδηγήσει τις σχέσεις τους σε οριακό σημείο. Η απόφαση για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, δεν αποκλείεται να αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία, τόσο για εκβιασμό εκ μέρους της Δύσης, όσο και δράσης εναντίον του…

Η πρώτη αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) από το οποίο προέρχεται ο Ε. Ιμάμογλου ο οποίος κέρδισε τους περισσότερους ψήφους στην πρώτη αναμέτρηση, κάνει λόγο για «καθαρή δικτατορία» με τον εκπρόσωπο του κόμματος, Ονουρσάλ Αντιγκιουζέλ να σημειώνει σε ανάρητηση του στο Twitter:

«Είναι παράνομο να κερδίζεις το κυβερνών κόμμα», προσθέτοντας ότι:«αυτό το σύστημα που κυριαρχεί στις ζωές των ανθρώπων και αψηφά το νόμο, δεν είναι ούτε δημοκρατικός , ούτε νόμιμος. Είναι απλώς μια δικτατορία».

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, η οποία υπαγορεύθηκε από τον τούρκο πρόεδρο, σε μία ένδειξη ισχύος από την πλευρά του, θα προκαλέσει σειρά εξελίξεων στη γείτονα χώρα, καθώς ο «σουλτάνος» δείχνει τα δόντια του με τον πλέον απολυταρχικό τρόπο, καταρρίπτοντας ακόμα και την επίφαση των «δημοκρατικών εκλογών» στην πράξη.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024