Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αθήνας. Βρίσκεται νότια του Εθνικού Κήπου και των παλαιών Ανακτόρων και δυτικά του Παναθηναϊκού Σταδίου. Η ανέγερσή του χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγελή Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888.

Έχει ζήσει μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες ξιφασκίας, όπως έγινε και στη Μεσολυμπιάδα του 1906. Το 1938 άρχισε να εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις του ο σταθμός του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

Την περίοδο της κατοχής επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Λίγους μήνες μετά την αποχώρησή τους γνώρισε και την εμφύλια βία καθώς υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς των αντιμαχόμενων πλευρών κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 1944.

Την περίοδο της Μεταπολίτευσης συνδέθηκε άρρηκτα με την πολιτική ιστορία του τόπου. Από το 1976 αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις Γενικές Εκλογές της χώρας, εκεί όπου οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Εκεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χάραξε αμετάκλητα τη νεότερη ελληνική ιστορία υπογράφοντας στις 28 Μαΐου 1979 τη συμφωνία ένταξης την Ελλάδας στην ΕΟΚ…

 

Και ξαφνικά, με το γύρισμα του αιώνα, κάτι άλλαξε. Οι σύγχρονοι Έλληνες πολιτικοί βρήκαν την ευκαιρία και άρχισαν να χρησιμοποιούν το μεγαλοπρεπές κτίριο όχι για τις σημαντικές στιγμές του τόπου, αλλά για μικροπολιτικούς, ακόμα και στενά κομματικούς σκοπούς.

Ήταν ξημερώματα της 17ης Σεπτεμβρίου 2007, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη απανωτή ήττα του Γιώργου Παπανδρέου από τη τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχωρά σε μια κίνηση που ουδείς περίμενε. Λίγες ώρες μετά τη νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ (του Γιώργου Παπανδρέου που τρία χρόνια πριν είχε πάρει το «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη) στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου από , ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει μια κίνηση που λίγοι περίμεναν.

Προτού καν οριστικοποιηθούν τα ακριβή ποσοστά των εκλογών, εμφανίζεται στο Ζάππειο και σε διακαναλική σύνδεση ρίχνει το γάντι στον Γιώργο Παπανδρέου, διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η πρόκλησή του έγινε αποδεκτή, αλλά η σπουδή του αυτή κόστισε στον Ευ. Βενιζέλο αφού ηττήθηκε ξεκάθαρα στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007.

Το παράδειγμα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζήλεψε ο Αντώνης Σαμαράς. Στις 27 Νοεμβρίου 2009 είχε χρησιμοποιήσει το ιστορικό κτίριο για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί η ήττα της ΝΔ στις εκλογές του Οκτωβρίου και η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.

Σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Αντώνης Σαμαράς τα κατάφερε και πήρε τα ηνία του κόμματος. Λίγους μήνες μετά, καθώς η χώρα έμπαινε στην απερίγραπτη περιπέτεια της χρεωκοπίας και των μνημονίων, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έβαλε πλώρη για την πρωθυπουργία.

Πού αλλού θα έκανε το πρώτο βήμα, αν όχι εκεί; Νέα εμφάνιση στο Ζάππειο στις 7 Ιουλίου 2010, αυτή τη φορά για να ανακοινώσει το σχέδιό του για έξοδο από την οικονομική κρίση, το οποίο εν ολίγοις ήταν κάτι σαν «θα καταργήσουμε τα μνημόνια»… Η αλήστου μνήμης εκείνη εμφάνιση έμεινε στην ιστορία ως «Ζάππειο 1».

Στις 12 Μαΐου 2011 ακολούθησε το… σίκουελ με την ονομασία «Ζάππειο 2». Ο Αντώνης Σαμαράς πάει ξανά στο κληροδότημα του Ζάππα για να ανακοινώσει νέο σχέδιο επτά βημάτων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Περιττό να αναφέρουμε ότι κανένα από τα δύο «Ζάππεια» δεν εφαρμόστηκε. Τέσσερις μήνες μετά ο Αντώνης Σαμαράς είχε συμφωνήσει να μπει η ΝΔ στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, η οποία έκανε το πρώτο αποφασιστικό βήμα με το οποίο γλιτώσαμε την χρεοκοπία.

Στις 22 Απριλίου 2012 είχαμε επανάληψη του έργου «ο Σαμαράς στο Ζάππειο». Λίγο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει ξανά το χώρο για να ανακοινώσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Μετά από τόσα… χτυπήματα το δύσμοιρο κτίριο κατάφερε να πάρει μερικές ανάσες για λίγα χρόνια, συγκεκριμένα για μια εξαετία.

Μέχρι τις 22 του περασμένου Ιουνίου (2018), όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια μεγαλοπρεπή φιέστα προεκλογικού χαρακτήρα για να γιορτάσει την έξοδο από τα μνημόνια.

Και είπε να το γιορτάσει φορώντας εκείνη τη γραβάτα που είχε υποσχεθεί ότι θα φορούσε για πρώτη και μοναδική φορά όταν οι δανειστές θα «κούρευαν» το χρέος. «Κούρεμα» δεν ήρθε, αλλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου υπήρξε συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε την κόκκινη γραβάτα και επέλεξε το Ζάππειο για την πανηγυρική συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για να τη βγάλει από τον λαιμό του υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ήταν ίσως η τελευταία φορά που ο φωτογραφικός φακός τον έπιασε χαμογελαστό δίπλα στον Πάνο Καμμένο. Μετά ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών και η ρήξη.

7 Μαΐου 2019:  Ούτε ένας χρόνος δεν έχει συμπληρωθεί και ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο Ζάππειο. Αυτή τη φορά για να ανακοινώσει «θετικά μέτρα ανακούφισης» για κάποιους και «παροχές» για κάποιους άλλους, ενώ απομένουν 19 μέρες για τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.