Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαχζάτ Λουκμάν: Από τη δολοφονία για ρατσιστικό έγκλημα στην καταδίκη

Σαχζάτ Λουκμάν: Από τη δολοφονία για ρατσιστικό έγκλημα στην καταδίκη

Τα πρωτόδικα ισόβια στους δράστες "έσπασαν" με την  αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 αποφάσισε oμόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας. Το δικαστήριο αναγνώρισε ρατσιστικό κίνητρο.

Ύστερα από μία μακρά διαδικασία, τακτικοί δικαστές και ένορκοι κατέληξαν στην ίδια θέση, ότι δηλαδή οι Διον. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος με διαδοχικές πράξεις σκότωσαν με άμεσο δόλο τον 27χρονο Λουκμάν. «Η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του», ανέφερε το σκεπτικό του δικαστηρίου,.

Ωστόσο, τα πρωτόδικα ισόβια στους δράστες «έσπασαν» με την  αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τους επιβλήθηκε συνολική ποινή 21 ετών και 5 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Μονομελούς Ορκωτού Εφετείου έχει προτείνει την ενοχή των Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο, οι οποίοι πρωτόδικα έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Κατά την εισαγγελική εισήγηση, δεν υπήρξε καμία συμπλοκή το μοιραίο βράδυ, αντίθετα η επίθεση ήταν «αναίτια και απρόκλητη», αφού «δεν προκλήθηκε κανένα ζιγκ ζαγκ από την πλευρά του Λουκμάν, ούτε κεφαλοκλειδώματα όπως ισχυρίζονταν οι κατηγορούμενοι». Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπήρχε συναυτουργία, αφού «οι δύο συναποφάσισαν, πήραν ίδια στιλέτα και πέρασαν από τα Πετράλωνα».

Η δολοφονία και η σχέση με τη Χρυσή Αυγη

Τα ξημερώματα της 17ης  Ιανουαρίου του 2013 ο νεαρός Σαχζάτ Λουκμάν  πήγαινε με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα για να πιάσει δουλειά στη λαϊκή. Οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος τον εντόπισαν στις 3πμ τη νύχτα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Η μέθοδος δολοφονίας του Σαχζάτ είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής οπλισμένα του επιτέθηκαν με πτυσσόμενο μαχαίρι και του κατάφεραν 7 μαχαιριές.

Μάρτυρες της δολοφονίας ήταν περίοικοι και γείτονες οι οποίοι  ειδοποίησαν την αστυνομία με τους δύο δολοφόνους να συλλαμβάνονται  κοντά στο Σύνταγμα. Είχαν ακόμα πάνω τους το ματωμένο μαχαίρι. Ο ένας ήταν 25 ετών ιδιωτικός υπάλληλος και ο άλλος 29 ετών πυροσβέστης. Στα σπίτια τους βρέθηκαν άλλες τρεις «πεταλούδες», ρόπαλα, σφαίρες πολεμικού όπλου, σιδηρογροθιά, σφεντόνα και αεροβόλο, καθώς και μεταλλικά σφαιρίδια, αλλά και προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο δράστες προφυλακίζονται και οδηγούνται  στον εισαγγελέα.

Πρώτη καταδίκη

Τον Απρίλιο του 2014 Με τις επτά ψήφους των τεσσάρων ενόρκων και των τριών τακτικών δικαστών κρίθηκαν τελικά ομόφωνα ένοχοι χωρίς κανένα ελαφρυντικό ο Διονύσης Λιακόπουλος και ο Χρηστος Στεργιόπουλος, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Ο εισαγγελέας στην εισήγησή του είχε αναφέρει ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν θα σφάλει αν εκτιμήσει ρατσιστικό κίνητρο.  «Κατέστρεψαν τη ζωή τους με το έγκλημά τους. Η δικαιοσύνη δεν είναι εκδικητική ούτε τιμωρητική. Τα δύο αυτά παιδιά παραπλανήθηκαν απο μια ανόητη, φανατική και καταστροφική ιδεοληψία περί φυλετικής ανωτερότητας, μιας ιδεοληψίας που φέρνει μόνο καταστροφή για τους ανθρώπους και τα έθνη, όπως και στο παρελθόν», είχε πει ο εισαγγελέας.

Στον δεύτερο βαθμό

Στις  26.11.2018  άρχισε η δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών.

«Κάναμε ένα λάθος», είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του στις 12.02.19 ο Λιακόπουλος, ενώ ο Στεργιόπουλος, υποστήριξε πως απλώς ακούμπησε το μαχαίρι στον Σαχζατ Λουκμάν μόνο και μόνο για να τον εκφοβίσει.

Συγκεκριμένα, στην απολογία του, ο Στεργιόπουλος, ανέφερε: «Κατέβηκε ο Λιακόπουλος από το μηχανάκι και πιάστηκε στα χέρια με το θύμα. Δεν έβλεπα τι γίνονταν. Τους είδα μαζί. Το θύμα ήταν από πάνω από το Λιακόπουλο σκυμμένος. «Άφησε τον», του λέω αλλά δεν τον άφηνε. Βγάζω το μαχαίρι από τη σέλα της μηχανής. Τον ακουμπάω με το μαχαίρι χωρίς καθόλου δύναμη… Το θύμα το αφήσαμε τελευταία φορά να προχωράει. Φύγαμε, δεν κρυφτήκαμε. Δεν εξαφανιστήκαμε ούτε εξαφανίσαμε τα μαχαίρια. Ξεκινήσαμε τη βόλτα μας».

Ο ίδιος ανέφερε στην απολογία του πως είχε πιστέψει πως ο άτυχος Λουκμάν δεν είχε πάθει τίποτα. «Θεώρησα ότι από τα τραύματα τα δικά μου δεν είχε πάθει τίποτα. Δεν είδα να τον χτυπάει ο συγκατηγορούμενός μου, δεν είδα πουθενά αίματα», είπε.

Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι ο Σαχζάτ ξεκίνησε «συμπλοκή», με αφορμή το κλείσιμο από μέρους του, με το ποδήλατό του, της πορείας της μηχανής των δραστών. Με τα αναφερθέντα όμως στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι υπέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις, τόσο με αυτά που είχαν πει προανακριτικά όσο και με αυτά που κατέθεσαν οι μάρτυρες. Έτσι, ο Λιακόπουλος εφηύρε “κεφαλοκλείδωμα” του Λουκμάν σε βάρος του, που εξελίχθηκε σε “πάλη”, κάτι που δεν είχε αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του. Ο Στεργιόπουλος από την πλευρά του δήλωσε δεν είχε δει την πρώτη μαχαιριά του Λιακόπουλου στην καρδιά, κάτι όμως το οποίο είχε ρητά αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του.

Χθες, 6 χρόνια μετά, οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για το ρατσιστικό έγκλημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024