Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έξαρση των επιθέσεων σε νοσηλευτές - ΠΟΕΔΗΝ: Κρύβουν τα κρούσματα για να μην πληγεί η κυβέρνηση

Έξαρση των επιθέσεων σε νοσηλευτές – ΠΟΕΔΗΝ: Κρύβουν τα κρούσματα για να μην πληγεί η κυβέρνηση

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων για την ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων εναντίον τους το τελευταίο διάστημα

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων για την ανησυχητική αύξηση των επιθέσεων εναντίον τους το τελευταίο διάστημα. Στις βίαιες επιθέσεις εναντίον του προσωπικού των νοσοκομείων ήλθε να προστεθεί η νέα εγκύκλιος του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη επιφορτίζει τους νοσηλευτές και με επιπλέον καθήκοντα αστυνόμευσης των χώρων των νοσοκομείων.

Οι ελλείψεις προσωπικού φύλαξης και η απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών βίας, έχουν ως αποτέλεσμα την έξαρση των επιθέσεων στα νοσοκομεία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο επιθέσεις από συνοδούς ασθενών δέχθηκαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του Ναυπλίου και τον «Αγ.Ανδρέα Πατρών».

Το απόγευμα του Σαββάτου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ναυπλίου πήγε ένας Ρομά συνοδεύοντας την αιμορραγούσα έγκυο γυναίκα του. Όταν ο τραυματιοφορέας πήγε να κατεβάσει τη γυναίκα από το αυτοκίνητο, ο σύζυγός της -άρχισε ξαφνικά να τον γρονθοκοπεί στο κεφάλι προκαλώντας ρήξη τυμπάνου στο αριστερό αυτί του άτυχου εργαζόμενου.

Δείχνοντας επαγγελματισμό και παρά τον πόνο του ο τραυματιοφορέας μετέφερε τη αιμορραγούσα γυναίκα στο γυναικολογικό τμήμα, και κάλεσε την αστυνομία αμέσως μετά, ωστόσο ο «παλικαράς» σύζυγός έγινε καπνός παρατώντας την έγκυο στο νοσοκομείο.

Σε επικοινωνία που είχε αργότερα, γιατρός του νοσοκομείου με τον Εισαγγελέα, εισέπραξε την απάντηση ότι ο εργαζόμενος θα έπρεπε να υποβάλλει μήνυση, καθώς από τη στιγμή που ο δράστης είχε εξαφανιστεί, δεν μπορούσε να κινηθεί αυτόφορη διαδικασία. Ο τραυματιοφορέας δεν έκανε μήνυση.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, στον «Άγιο Ανδρέα» της Πάτρας 8 άτομα -ανάμεσά τους και ένα παιδί- επιτέθηκαν σε νοσηλεύτριες επειδή ήθελαν σώνει και καλά να μπουν στην πνευμονολογική κλινική εκτός ωραρίου επισκεπτηρίου για να δουν νοσηλευόμενο συγγενικό τους πρόσωπο.

Οι νοσηλεύτριες ζήτησαν από τους επισκέπτες να φύγουν, ενώ τους ενημέρωσαν ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία παιδιών στο νοσοκομείο, καθώς νοσηλεύονταν περιστατικά με λοιμώδη νοσήματα, π.χ. φυματίωση.

Επικράτησε πανδαιμόνιο με φωνές, απειλές και προπηλακισμούς, ενώ ενεπλάκησαν προσωπικό, ασθενείς και συνοδοί. Κλήθηκε η ασφάλεια του νοσοκομείου, όμως, στη βάρδια ήταν μόνο 2 κοπέλες ως προσωπικό ασφαλείας, οπότε ζητήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας. Τα πνεύματα ηρέμησαν, αφού έγιναν οι σχετικές συστάσεις.

Ανήμερα του Πάσχα, στο ίδιο νοσοκομείο ασθενής έσπασε τζαμαρία εντός του χώρου των Επειγόντων Περιστατικών, επιτέθηκε σε ιατρούς και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου ή ασθενή.

Ατιμωρησία και αποσιώπηση των κρουσμάτων

Η αδιαφορία και η αδράνεια που έχουν επιδείξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση των φαινομένων, η ατιμωρησία των δραστών και η συνεχής αποσιώπηση των περιστατικών, είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των βίαιων επιθέσεων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νέα απόφαση με την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, εκθέτει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τους νοσηλευτές, θεσμοθετώντας την επιφόρτιση τους με το ρόλο της αστυνόμευσης και τον έλεγχο των χώρων του νοσοκομείου για παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες και διακινητές διαφημιστικών φυλλαδίων.

Σύμφωνα με την Απόφαση: «Την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω, σχετικά με την παραμονή των συνοδών αλλά και των αποκλειστικών νοσοκόμων, καθώς και τον έλεγχο για μη διακίνηση διαφημιστικού υλικού για παροχή φροντίδας, έχει ο/η Προϊστάμενος/η ή ο/η υπεύθυνος νοσηλευτής/τρια βάρδιας του Τμήματος όπου νοσηλεύεται ο ασθενής, καθώς και ο/η εφημερεύων κάθε φορά Τομεάρχης και το προσωπικό ασφάλειας του νοσοκομείου ή της ιδιωτικής κλινικής».

ΠΟΕΔΗΝ: Κρύβουν τα κρούσματα για να μην πληγεί η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία κ. Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, εκτός από το ότι προκαλεί μεγαλύτερες αφορμές για προστριβές μεταξύ νοσηλευτών και συνοδών-επισκεπτών, ποινικοποιεί και τη δουλειά του νοσηλευτή:

“Είναι απαράδεκτο αυτό, δεν έχει ο νοσηλευτής στην αρμοδιότητα να ελέγξει ποιος είναι παράνομος ή νόμιμος μέσα στα νοσοκομεία. Το έχουμε καταγγείλει. Αυτή είναι δουλειά της ασφάλειας και της διοίκησης του νοσοκομείου. Είναι ανεπαρκέστατη η ασφάλεια και ρίχνουν τις ευθύνες στο προσωπικό. Δεν είναι υποχρεωμένος ο νοσηλευτής να ελέγχει για τις παράνομες αποκλειστικές. Οι περισσότερες από αυτές που μπαίνουν μέσα για αποκλειστικές, δηλώνουν συγγενείς και συνοδοί. Πως να τους ξεχωρίσουμε εμείς με τόση δουλειά που έχουμε, για να τους πετάξουμε έξω; Τηλεοράσεις και καρέκλες που πουλάνε δηλαδή, εμείς πως να τα ελέγχουμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά της ασφάλειας, να προσλάβουν ασφάλεια. Και το χειρότερο είναι ότι ποινικοποιείται και η δουλειά μας. Οταν συμβεί κάτι με όλα αυτά τα περιστατικά, θα πουν στο τέλος ότι «την ποινική ευθύνη την έχουν οι νοσηλευτές, να η εγκύκλιος του υπουργού».

‘Οπως υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος, θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και οι ίδιες οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των δραστών που προχωρούν σε επιθέσεις κατά του προσωπικού των νοσοκομείων.

«Εχουμε θέσει στον Υπουργό επανειλλημμένα ότι θα πρέπει οι Διοικήσεις των νοσοκομείων να υποβάλλουν μηνύσεις. Σήμερα κάνει μήνυση από μόνος του, αυτός που έχει δεχθεί βία. Ομως, όταν τραβάνε πιστόλια και μαχαίρια, κανένας δεν πάει να υποβάλλει μήνυση γιατί φοβάται τη στοχοποίηση και τα αντίποινα. Με τόσα επεισόδια, αν είχαν γίνει μηνύσεις και κάθονταν στο σκαμνί, θα το σκέφτονταν να κάνουν φασαρίες. Ενώ τώρα υπάρχει ατιμωρησία. Στο Ναύπλιο για παράδειγμα με τον Ρομά το Σάββατο, κανένας δεν υπέβαλλε μήνυση για να κινηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου».

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει συγκάλΥψη του φαινομένου από τις Διοικήσεις, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Οι Διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν εντολές να αποσιωπούν τα γεγονότα για να μην συκοφαντείται η κυβέρνηση. Για παράδειγμα στον Ερυθρό Σταυρό όταν έφαγε η νοσηλεύτρια το μαχαίρι, την κάλεσε ο Διοικητής και της είπε να μην πει τίποτα. Για να μην χαλάσει η εικόνα της κυβέρνησης. ‘Εχετε δει ποτέ κάποια Διοίκηση να βγάλει ανακοίνωση για να καταδικάσει ή να καταγγείλει κάποιο γεγονός με βία σε νοσοκομείο; Βρείτε μου έστω και μια ανακοίνωση μιας Διοίκησης. Ποτέ δεν μιλάνε για τη βία στα νοσοκομεία», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Sports in

Μίχαλ Ζεβλάκοφ στο in: «Ξεκινά μια νέα μεγάλη εποχή για τον Ολυμπιακό – Χάρηκα πολύ με την πορεία της ομάδας»

Ο παλαίμαχος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μίχαλ Ζεβλάκοφ μίλησε στο in για τον τελικό του Confernece League κι έστειλε μήνυμα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024