Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγιωτάκης : Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ, είναι εθνικό κεφάλαιο

Παναγιωτάκης : Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ, είναι εθνικό κεφάλαιο

«Η ΔΕΗ είναι εθνικό κεφάλαιο το οποίο δεν ανήκει ούτε σε κόμματα ούτε σε κυβερνήσεις. Όλοι οφείλουν να την αντιμετωπίζουν υποστηρικτικά έστω και με κριτικές παρατηρήσεις. Η καταστροφολογία είναι εθνικά επιζήμια. Όχι μόνο για τη ΔΕΗ» τονίζει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ.Παναγιωτάκης

«Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ», είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις οποίες εξηγεί επίσης τη στρατηγική για επιστροφή της επιχείρησης στην κερδοφορία.

«Η ΔΕΗ», τονίζει, «είναι εθνικό κεφάλαιο το οποίο δεν ανήκει ούτε σε κόμματα ούτε σε κυβερνήσεις. Όλοι οφείλουν να την αντιμετωπίζουν υποστηρικτικά έστω και με κριτικές παρατηρήσεις. Η καταστροφολογία είναι εθνικά επιζήμια. Όχι μόνο για τη ΔΕΗ».

Επίσης, ο επικεφαλής της ΔΕΗ προσθέτει: «Εμείς εργαζόμαστε και πιστεύω ότι εφέτος θα αντιστρέψουμε την κατάσταση και θα πάμε σε κέρδη. Όχι μόνο λειτουργικά κέρδη τα οποία θα αυξηθούν.»

» Υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις με τις οποίες θα απαλλαγούμε από κάποιες επιβαρύνσεις, όπως, για παράδειγμα, είναι η επιβάρυνση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού για τις ανανεώσιμες πηγές.»

» Πιστεύω ότι θα μειωθούν τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ), θα έχουμε τα έσοδα από την αποεπένδυση (των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας). Όλα αυτά πιστεύω ότι θα διαμορφώσουν ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα».

«Κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια»

Μιλώντας δε από το βήμα του συνεδρίου του Hellenic Association for Energy Economics, όπου ανήγγειλε ότι η επιχείρηση εφέτος θα επιστρέψει στην κερδοφορία. ο κ. Παναγιωτάκης απηύθυνε σύσταση να αποφεύγονται ενέργειες που εξυπηρετούν την πολιτική συγκυρία των εκλογών και στρέφονται κατά της ΔΕΗ και της χώρας.

«Η ΔΕΗ δεν ανήκει σε κυβερνήσεις και κόμματα. Είναι εθνικό κεφάλαιο. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά άλλο κριτική και άλλο καταστροφολογία. Στο τέλος κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια, τα οποία δεν υπάρχουν», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαρκής επαναφορά του σεναρίου της μικρής ΔΕΗ αποτελεί προσπάθεια για προλείανση του εδάφους προκειμένου να πουληθούν και υδροηλεκτρικά.

Σχετικά δε με απόψεις που διατυπώθηκαν να σπάσει η ΔΕΗ σε 2-3 κομμάτια, έκανε λόγο για επικίνδυνα, ανιστόρητα και αβάσιμα πράγματα τα οποία ίσως διακινούν κάποιοι για συγκεκριμένα ιδιοτελή συμφέροντα.

Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα από όλες τις πλευρές, και από την ΕΕ, σε μηδενική βάση.

«Είναι άλλο να πληρώσει ένα τίμημα το μονοπώλιο, που είναι κατανοητό, και άλλο ο κανιβαλισμός της αγοράς», είπε.

Σε σχέση με τα τιμολόγια ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να συγκρατηθούν καθώς η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν αύξηση έστω και αν έχει αυξηθεί το κόστος. Σημείωσε πάντως ότι οι μέτοχοι θα ικανοποιηθούν στην πορεία καθώς όπως είπε «πιστεύω ότι εφέτος θα γυρίσουμε στην κερδοφορία».

Ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τα βαρίδια της κρατικής εξάρτησης και να λειτουργεί με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, τόνισε ότι οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι.

«Ο λόγος, είπε, είναι τώρα στους επενδυτές» και έθεσε το ερώτημα αν «θα υποβάλουν αυτήν τη φορά σοβαρές προτάσεις, που είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Τέλος για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι επενδύσεις εφέτος θα φθάσουν στα 105 εκατ. ευρώ για ισχύ 137 μεγαβάτ, ενώ άσκησε κριτική στους διαγωνισμούς για ΑΠΕ που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λέγοντας ότι στην τελευταία διαδικασία αποκλείστηκε μεγάλο έργο 200 μεγαβάτ της ΔΕΗ με προσφορά 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ εγκρίθηκαν έργα με υψηλότερες τιμές πώλησης της ενέργειας, στα επίπεδα των 64 και 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Akuo Energy Eric Scotto υπέγραψαν μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024