Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γολγοθάς χιλιάδων οικογενειών : Οφειλές 5 μηνών για τις θεραπείες ειδικής αγωγής

Γολγοθάς χιλιάδων οικογενειών : Οφειλές 5 μηνών για τις θεραπείες ειδικής αγωγής

Θεραπευτές ειδικής αγωγής και Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βρίσκονται σε μία διαρκή ανταλλαγή πυρών μεταξύ τους και στη μέση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες και παιδιά, πολλά από τα οποία αναγκάζονται να διακόψουν τις ειδικές θεραπείες τους.

Θεραπευτές ειδικής αγωγής και Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) βρίσκονται σε μία διαρκή ανταλλαγή πυρών μεταξύ τους και στη μέση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες και παιδιά, πολλά από τα οποία αναγκάζονται να διακόψουν τις ειδικές θεραπείες τους.

Το υπουργείο Υγείας ψήφισε στις αρχές Απριλίου τροπολογία με την οποία κάνει προσωρινά πίσω στο θέμα του «voucher» και μετά από μήνες που ήταν απλήρωτοι οι γονείς για θεραπείες ειδικής αγωγής νομοθέτησε την αποζημίωση των θεραπειών μέχρι και τις 30-6 με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα, δηλαδή να προσκομίζουν οι γονείς τις αποδείξεις και να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω από τον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, δεν έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους οι θεραπείες έξι μηνών (σ.σ. τόσους μήνες χρωστά σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ καθώς ίσχυε η υπουργική απόφαση εφαρμογής του voucher και δεν γινόταν να αποζημιώνει αποδείξεις). Σε πολλές περιπτώσεις, έχει πληρωθεί ο πρώτος μήνας με αποτέλεσμα να οφείλονται άλλοι πέντε, που αντιστοιχούν σε χιλιάδες ευρώ για πολλές οικογένειες.

«Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή μένει θολό σκόπιμα», επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Παναγιώτης Μπούρος.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει μετά τις 30 Ιουνίου, όταν υποτίθεται πρέπει να ισχύσει η απόφαση εφαρμογής του «voucher», το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους θεραπευτές. Και εάν δεν ισχύσει τελικά, πρέπει υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να λάβουν οριστικές αποφάσεις για την ειδική αγωγή. Το υπουργείο Υγείας θέσπισε ως τρόπο αποζημίωσης των θεραπευτών το voucher – όπως έκανε και με τα καταστήματα οπτικών – το οποίο όμως οι θεραπευτές ειδικής αγωγής δεν δέχονται με αποτέλεσμα να μην έχει τεθεί σε λειτουργία και να πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

Την ίδια στιγμή, οι θεραπευτές καταγγέλλουν οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης της ειδικής αγωγής κατά 40%, το οποίο μάλιστα είναι αυθαίρετο, αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί αποτίμηση των αναγκών του πληθυσμού. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι ο νέος Εθνικός Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του. Οι θεραπευτές έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του voucher, που αναμενόταν να εκδικαστεί στις 26/3 αλλά αναβλήθηκε και έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί κοντά στις εευρωεκλογές.

Υπογραμμίζεται ότι οι εργοθεραπείες και οι λογοθεραπείες είναι απαραίτητες για πολλά παιδιά (σ.σ. δεν έχει υπολογιστεί πόσα παιδιά χρήζουν ειδικής αγωγής) και μάλιστα πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες, αναλόγως την περίπτωση, καθώς μετά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024