Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις στη Βενεζουέλα: Στα δύο ο στρατός μετά το κάλεσμα εξέγερσης του Γκουαϊδό

Συγκρούσεις στη Βενεζουέλα: Στα δύο ο στρατός μετά το κάλεσμα εξέγερσης του Γκουαϊδό

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το διαδικτυακό κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό - υπό την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων - να δοθεί τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο. Η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο, ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών έκανε λόγο για «μικρή ομάδα στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το διαδικτυακό κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό – υπό την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων – να δοθεί τέρμα στην «υφαρπαγή της εξουσίας» από τον Μαδούρο.

Λαός και στρατός είναι στους δρόμους, ενώ δακρυγόνα και συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην αεροπορική βάση όπου ο Γκουαϊδό βιντεοσκόπησε το μήνυμα του. Η κυβέρνηση Μαδούρο ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο, ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών έκανε λόγο για «μικρή ομάδα στρατιωτικών» που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη. Πενήντα χώρες – μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ – έχουν αποδεχτεί τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κρίσιμος για τις εξελίξεις στη χώρα είναι ο στρατός, που μέχρι πρότινος υποστήριζε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Δείτε live εικόνα από τη Βενεζουέλα:

Το μήνυμα του Γκουαϊδό

Ο Γκουαϊδό εκφώνησε μήνυμα από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα του Καράκας και στη συνέχεια το ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο τρίλεπτο βίντεο, ανήγγειλε την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία» για την απομάκρυνση του αριστερού προέδρου Μαδούρο.

Στο πλευρό του Γκουαϊδό, εμφανίζονται άνδρες με στρατιωτική στολή, καθώς και ο Λεοπόλντο Λόπεζ, ηγέτης της αντιπολίτευσης που ήταν για καιρό σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«Η στιγμή είναι τώρα» λέει ο Γκουαϊδό. «Η τελική πράξη του τέλους του σφετερισμού της εξουσίας ξεκίνησε σήμερα».

«Λαέ της Βενεζουέλας, πρέπει να βγούμε στους δρόμους να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και να αποκαταστήσουμε την ελευθερία μας. Οργανωμένοι και ενωμένοι, ο στρατός θα πρέπει να αναπτυχθεί στους δρόμους του Καράκας για να προστατευτεί το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο Γκουαϊδό.

«Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας. Οι άνθρωποι της Βενεζουέλας άρχισαν το τέλος του σφετερισμού. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι με τις κύριες στρατιωτικές μονάδες της ένοπλης δύναμης που ξεκίνησαν την τελική φάση της «Επιχείρησης Ελευθερία». Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

«Οι ένοπλες δυνάμεις δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο» – O στρατός στους δρόμους

«Oι ένοπλες δυνάμεις δεν υποστηρίζουν τον Μαδούρο», υποστηρίζει ο Χουάν Γκουαιδό σε συνέντευξή του στο ισπανόφωνο CNN.

«Προφανώς, δεν υπάρχει στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο με το οποίο καλεί σε εξέγερση το λαό της Βενεζουέλας.

«Είναι μεγάλη είδηση για ολόκληρη τη χώρα ότι ο στρατός των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας έκανε αυτό το βήμα. Αυτό ήταν θεμελιώδες όχι μόνο για τη μετάβαση, αλλά για την ανάκτηση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας. Είμαστε δίπλα στους νομοθέτες μας, τον στρατό και σύντομα στον λαό της Βενεζουέλας. Είμαστε αποφασισμένοι να κατακτήσουμε την ελευθερία για τη χώρα μας», υποστήριξε.

Ήδη στους δρόμους της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, έκαναν την εμφάνισή τους στρατιωτικά οχήματα.

To δίκτυο TV Venezuela Noticias που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πάνοπλους στρατιώτες να έχουν πάρει θέσεις σε μια γέφυρα του Καράκας, ενώ φαίνονται και κούτες με μπανάνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιμένουν να μείνουν εκεί για αρκετό διάστημα.

Δακρυγόνα και συγκρούσεις στην αεροπορική Λα Καρλότα

Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το video του Γκουαϊδό, στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota. Έγινε και χρήση δακρυγόνων.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστηρικτών του Χουάν Γκουαϊδό, στην πρωτεύουσα Καράκας.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί, κοντά στην αεροπορική βάση «Λα Καρλότα», ενώ σε βίντεο διακρίνονται στρατιωτικοί να συλλαμβάνουν στρατιωτικούς.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

https://twitter.com/SabrinaMartinR/status/1123205557945602048

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει τον έλεγχο

Η αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο ήταν άμεση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ έκανε λόγο για πραξικόπημα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο «μικρή ομάδα στρατιωτικών συντάχθηκε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα». Ο Ροντρίγκεζ τόνισε πως η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα «προδοτών στρατιωτικών» που επιδιώκουν να προωθήσουν ένα πραξικόπημα.

Ωστόσο, αργότερα άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Μαδούρο υποστήριξαν ότι διατηρείται ακόμα ο έλεγχος. Ο υπουργός Άμυνας της Βλαντίμιρ Παντρίνο υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στηρίζουν τον αριστερό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Αναφερόμενος στην ανάρτηση του Γκουαϊδό, o Παντρίνο είπε ότι όλες οι στρατιωτικές μονάδες αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι κανονική στα στρατόπεδα κι ότι στηρίζουν τους νόμιμους διοικητές τους. Πρόσθεσε δε ότι ο στρατός «απορρίπτει αυτό το πραξικόπημα που αποσκοπεί στο να φέρει τη βία στη χώρα» κι ότι «οι ψευτοπολιτικοί ηγέτες » χρησιμοποίησαν ένοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς σε δημόσιο δρόμο της πόλης «για να προκαλέσουν άγχος και τρόμο». «Πάντα πιστοί, ουδέποτε προδότες» τέλειωσε το μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ηγέτης της φιλοκυβερνητικής Συντακτικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας, δήλωσε πως η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να καταλάβει την αεροπορική βάση και κάλεσε τους υποστηρικτές του Μαδούρο να συγκεντρωθούν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Ο Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε πάντως μέσω Twitter ότι όλοι οι διοικητές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι πιστοί στην κυβέρνηση.

«Νεύρα από ατσάλι!» έγραψε ο Μαδούρο στο Twitter. «Καλώ για λαϊκή κινητοποίηση στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νίκη της ειρήνης. Θα νικήσουμε», γράφει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Επίσης, κάλεσε τους υποστηρικτές του να κινητοποιηθούν για να αποτραπεί η τελευταία αυτή προσπάθεια του Γκουαϊδό να πάρει την εξουσία.

Καταγγελίες για μπλόκο στα social media

Την πρόσβαση στους πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως έχει αποκλείσει η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδουρό μετά τις δραματικές εξελίξεις στη χώρα με το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό σε στρατιωτική εξέγερση.

Το καθεστώς Μαδούρο έχει ήδη αποκλείσει την πρόσβαση από το Twitter, το YouTube, το Facebook και το Instagram, με τους πολίτες να φοβούνται ότι σύντομα δεν θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Χρήστης του Twitter μάλιστα, με ανάρτησή του δημοσιεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία οι Βενεζουελάνοι δεν έχουν πρόσβαση. Καταγγέλλει δε, ότι τα συγκεκριμένα δίκτυα τα έχει μπλοκάρει η κυβέρνηση Μαδούρο.

Παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί και παρακολουθούμε την εν εξελίξει κατάσταση στη Βενεζουέλα», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

O Αμερικανός γερουσιαστής κάλεσε τον στρατό να υποστηρίξει τον Γκουαϊδό. Την υποστήριξη των ΗΠΑ στην «Επιχείρηση Ελευθερία» διαβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Την ίδια ώρα, στο Κρεμλίνο ο σύμμαχος του Νικολάς Μαδούρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, συζήτησε το θέμα της Βενεζουέλας με τους συμβούλους ασφαλείας του. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Πούτιν συζήτησε τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα στη διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και «έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα ρεπορτάζ για απόπειρα πραξικοπήματος».

Μέχρι στιγμής, Κολομβία και Ισπανία δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν οποιοδήποτε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024