Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2018, πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια

ΗΠΑ: Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2018, πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια

Το 2018 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,822 τρισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση

Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν στις ΗΠΑ πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Το 2018 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν σε 1,822 τρισεκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση.

Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά αύξησης των δαπανών αυτών, που βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988.

Το 2017 οι εν λόγω δαπάνες είχαν καταγράψει άνοδο 1,1% σε ετήσια βάση.

Η ώθησή τους προς τα πάνω οφείλεται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

«Η άνοδος των αμερικανικών στρατιωτικών δαπανών εξηγείται από την εφαρμογή, αρχής γενομένης από το 2017, νέων προγραμμάτων απόκτησης όπλων από μέρους της κυβέρνησης [του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ] Τραμπ» εξηγεί η Οντ Φλεράν, υπεύθυνη του προγράμματος για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς στο SIPRI, σε δελτίο Τύπου που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο.

Με δαπάνες ύψους 649 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ αφιερώνουν στην άμυνά τους όσα οι επόμενες οκτώ χώρες με τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς.

Η Κίνα, οι στρατιωτικές δαπάνες της οποίας έχουν αυξηθεί κατά 83% από το 2009, περνά στη δεύτερη θέση, μπροστά από τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία —η οποία, συνεχίζοντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού της, ανεβαίνει μία θέση— και τη Γαλλία.

Η Κίνα αφιέρωνε το 1,9% του ΑΕΠ της για την άμυνα κάθε χρόνο από το 2013.

Πρώτη φορά η Ρωσία δε συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα. Κατατάσσεται έκτη, εξαιτίας της μείωσης του στρατιωτικού της προϋπολογισμού από το 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικά κράτη στη Ρωσία από το 2014, εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία, περιόρισαν σε ένα βαθμό τον προϋπολογισμό που διατίθεται στην άμυνα της χώρας.

Στην ίδια την Ουκρανία οι εξοπλιστικές δαπάνες αυξήθηκαν αλματωδώς κατά 21% μέσα σε ένα χρόνο, στα 4,8 δισεκ. δολάρια, πάντα κατά την έκθεση.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024