Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Συνομιλίες Μέρκελ με Ζάεφ και Ράμα

Βερολίνο: Συνομιλίες Μέρκελ με Ζάεφ και Ράμα

Σύσκεψη Μέρκελ και Μακρόν με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων. Στο επίκεντρο η διένεξη Σερβίας-Κοσόβου. Ξεχωριστές συναντήσεις της καγκελάριου με τους πρωθυπουργούς Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχονται σήμερα το απόγευμα στην καγκελαρία τους προέδρους και πρωθυπουργούς των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όπως και την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις προσδοκίες από την άτυπη σύσκεψη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τη χαρακτήρισε ως μια συνάντηση που στοχεύει «στην ανταλλαγή απόψεων για τη σταθερότητα και την εξέλιξη της περιοχής» των Δυτικών Βαλκανίων, «ειδικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο.»

Το ζητούμενο είναι σύμφωνα με το Βερολίνο «να ξεκινήσει μια συζήτηση με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Συνεπώς στη σύσκεψη και το δείπνο εργασίας που θα ακολουθήσει, δεν πρόκειται να επιτευχθεί κάποια λύση στη βασική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, δηλαδή, το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Πρίστινας.

Το Βερολίνο ελπίζει, τουλάχιστον, οι δύο πλευρές να δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να ανταλλάξουν εδάφη.

Ένταξη Σκοπιών και Τιράνων στην ΕΕ

Η γερμανική κυβέρνηση έχει επίσης ανακοινώσει ότι το θέμα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ δεν πρόκειται να απασχολήσει τη συνάντηση. Θα πρέπει όμως να θεωρηθεί δεδομένο ότι η καγκελάριος θα συζητήσει το ζήτημα σε διμερές επίπεδο.

Πριν την έναρξη της διάσκεψης στις 6 το απόγευμα (γερμανική ώρα) η καγκελάριος θα συναντηθεί δυο ώρες νωρίτερα κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ενδεχομένως οι δύο να ενημερωθούν από την Άνγκελα Μέρκελ για τις γερμανικές προθέσεις σε ό,τι αφορά την επιθυμία των δύο χωρών να οριστεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μέχρι στιγμής η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για τη στάση που θα τηρήσει, ενώ παράλληλα εκφράζει ενδοιασμούς σχετικά με την υλοποίηση των προϋποθέσεων από τις δύο χώρες.

Οι γερμανικές ενστάσεις αφορούν μεταξύ άλλων θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Πάντως, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις μεγαλύτερες πιθανότητες για παροχή γερμανικής στήριξης έχει σαφώς η Βόρεια Μακεδονία. Από τα κυβερνητικά κόμματα υπέρ της ένταξης των Σκοπίων εκφράζονται οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ στους Χριστιανοδημοκράτες επικρατούν επιφυλάξεις.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024