Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εντυπωσιακός για άλλη μια χρονιά ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου

Εντυπωσιακός για άλλη μια χρονιά ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο Χίου

Όπως κάθε Πάσχα έτσι και φέτος, τηρήθηκε ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου το έθιμο κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

Όπως κάθε Πάσχα έτσι και φέτος, τηρήθηκε ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου το έθιμο κατά το οποίο το βράδυ της Ανάστασης χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες εκτοξεύονται ανάμεσα στις δυο εκκλησίες της περιοχής, την Παναγία Ερειθιανή και τον Άγιο Μάρκο.

Οι Ενορίτες της Παναγίας Ερειθιανής έχουν ως στόχο να πετύχουν με τις ρουκέτες τους τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου ενώ οι ενορίτες του Αγίου Μάρκου το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερειθιανής.

Οι προετοιμασίες

Οι προετοιμασίες για την «εκρηκτική» Ανάσταση γίνεται αρκετούς μήνες πριν, καθώς οι δύο ομάδες φτιάχνουν το «γέμισμα» από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι και το τοποθετούν στις ρουκέτες.

Το βράδυ της Ανάστασης του Μεγάλου Σαββάτου οι ρουκέτες στήνονται στους ρουκετοσύρτες, κάτι μεγάλες ξύλινες βάσεις, προκειμένου να πάρουν την κατάλληλη τροχιά και να πετύχουν το στόχο τους.

Ο ουρανός κατακλύζεται από τις πολύχρωμες λάμψεις και τους κρότους χιλιάδων φλεγόμενων ρουκετών που δημιουργούν μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα εντυπωσιάζοντας όλους τους επισκέπτες.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου οι Βρονταδούσοι χρησιμοποιούσαν μικρά κανόνια με δυνατούς κρότους για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά οι Τούρκοι υπό το φόβο οτι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τα απαγόρεψαν και τα αντικατέστησαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες.

Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η καταμέτρηση των ρουκετών που βρήκαν το στόχο τους και αναδεικνύεται ο νικητής. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες δίνουν ξανά ραντεβού για την επόμενη χρονιά διατηρώντας έτσι την παράδοση πολλών χρόνων.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024