Κλιμακώνεται η προεκλογική παροχολογία της κυβέρνησης, με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη να ανακοινώνει ουσιαστικά ότι θα δοθεί η 13η σύνταξη και μάλιστα ότι θα πρόκειται για ένα από τα «μόνιμα και θετικά μέτρα», καθώς και ότι εξετάζονται ευνοϊκότερα κριτήρια για ένταξη στο νόμο Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Real News, ο Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε: «Μεθοδικά, σταδιακά και στοχευμένα, θα λαμβάνουμε επανορθωτικά και αναπτυξιακά μέτρα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων. Καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις».

Ο υπουργός Επικρατείας δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το εάν θα δοθεί η 13η σύνταξη μέσα στο προεκλογικό έτος 2019 ή το 2020 όπως ανέφερε προ ολίγων ημερών ο Τάσος Πετρόπουλος.

Αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Εργασίας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη 13η σύνταξη, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να δοθεί από του χρόνου. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως «θα είναι μια πάγια ρύθμιση αλλά όχι φέτος, ενδεχομένως μέσα στο 2020».

Σε κάθε περίπτωση, «το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις» όπως ανέφερε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε και για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να ενταχθούν περισσότεροι στο ευνοϊκό καθεστώς του νόμου Κατσέλη.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει το κριτήριο της λοιπής περιουσίας εάν διαπιστωθεί ότι επηρεάζει την υπαγωγή του δανειολήπτη στη ρύθμιση.

«Από τα στοιχεία που εμείς έχουμε, το πλαίσιο διαπερνά περί τους 150.000 – 200.000 δανειολήπτες, εντός των οποίων -ας μην το προσπερνάμε- περιλαμβάνονται για πρώτη φορά έμποροι και ελευθεροεπαγγελματίες. Σύντομα, ο μηχανισμός θα μπει σε κίνηση. Και, αν δούμε ότι λειτουργεί περιοριστικά για κάποιους, ας πούμε ως προς το κριτήριο λοιπής περιουσίας, που ενδέχεται να επηρεάζει την υπαγωγή, θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες έχουν πλέον ισχυρά νομικά όπλα και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δεν θα γίνουν» επισήμανε ο κ. Φλαμπουράρης.

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε στη ΝΔ κάνοντας λόγο για αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Ο κ. Φλαμπουράρης προκάλεσε τη ΝΔ αν έχει πρόταση θεσμοποιημένων μόνιμων μέτρων εντός των δημοσιονομικών στόχων, να την καταθέσει δημοσίως. «Αλλά πώς να το κάνει», προσθέτει «αφού το πρόγραμμά της είναι πρόγραμμα βαθύτερης λιτότητας. Αντί να ζητάει αυξήσεις μισθών, ευαγγελίζεται την κατάργηση του οκτάωρου. Αντί να ζητάει αύξηση των συντάξεων, ευαγγελίζεται την ιδιωτική ασφάλιση. Για να κρύψει, λοιπόν, την αντιλαϊκή της πολιτική η ΝΔ, για να μην παραδεχθεί ότι τα μέτρα είναι θετικά, επιχειρεί να πει πως είναι πρόσκαιρα και «πονηρά»».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr