Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
16 λεπτά λιγότερος ύπνος προκαλεί προβλήματα στην καρδιά

16 λεπτά λιγότερος ύπνος προκαλεί προβλήματα στην καρδιά

Η απώλεια μόλις 16 λεπτών ύπνου μπορεί να επηρεάσει την απόδοση της εργασίας σας στο γραφείο την επόμενη μέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση, έστω και κατά 16 λεπτά, του συνηθισμένου ύπνου συνδέεται με κακή κρίση και διαχείριση καθώς και με εύκολη διάσπαση προσοχής στην εργασία. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το τελευταίο προκαλεί αύξηση των επιπέδων άγχους τους, γεγονός που οδηγεί συνολικά σε μια λιγότερο παραγωγική ημέρα.

Η ερευνητική ομάδα, του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, προτείνει τώρα στους εργασιακούς φορείς να προάγουν τον ύπνο των εργαζομένων τους, απαλλάσσοντας τους από ένα επιβεβαρυμένο φόρτο εργασίας  και από τις πολύωρες υπερωρίες.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Soomi Lee, βοηθός καθηγήτρια στο School of Aging Studies στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, δήλωσε ότι η έμπνευση για τη μελέτη προέρχεται από παρατηρήσεις της δικής της ζωής. «Αν δεν κοιμηθώ καλά το προηγούμενο βράδυ, διαπιστώνω ότι αυτό παρεμβαίνει στην καθημερινή μου ζωή, με ένα έντονο αρνητικό συναίσθημα. Έτσι αναρωτήθηκα αν ο ύπνος συνδέεται με την απόδοση στην εργασία».

130 εργαζόμενοι στην πληροφορική

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health, η ομάδα εξέτασε 130 ενήλικες που εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής. Οι συμμετέχοντες έλαβαν πολλές ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένου της ώρας που κοιμήθηκαν και εκείνης που ξύπνησαν, των ωρών και των λεπτών που κοιμήθηκαν συνολικά, αλλά και πώς θα βαθμολογούσαν την ποιότητα του ύπνου τους.

Ζητήθηκαν επίσης, σε κλίμακα από το 0 έως το 4 – με το μηδέν να σημαίνει «ποτέ» και τέσσερα «πολύ συχνά» – εάν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την συγκέντρωση, αν είχαν ανησυχίες ή αν προσπαθούσαν να αποφύγουν συγκεκριμένες σκέψεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που κοιμήθηκαν 16 λεπτά λιγότερο από το συνηθισμένο, ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου και προβλήματα που αφορούν γνωστικά ζητήματα, ειδικά αναφερόμενοι στην εστίαση. Το τελευταίο προκάλεσε την άνοδο των επιπέδων στρες, με αποτέλεσμα μια ημέρα λιγότερο παραγωγική.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις εργάσιμες ημέρες σε σύγκριση με το Σαββατοκύριακο και διαπίστωσαν ότι η μείωση του ύπνου δεν είχε τόσο πολλές αρνητικές επιπτώσεις όταν κάποιος είχε την επόμενη ημέρα ελεύθερη.

Εκτός από την έλλειψη εγρήγορσης και τη μειωμένη μνήμη, ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί ακόμα και με προβλήματα καρδιάς και ανοσοποιητικού συστήματος.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024