Σ΄ ένα διώροφο κτήριο του 1830, στο κέντρο της Ερμούπολης στη Σύρο, το οποίο ανακαινίστηκε, στεγάζεται από το 2017 η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή. Λαϊκοί και Βυζαντινοί μουσικοί τους οποίους εμπιστεύθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέλαβαν να διδάξουν, μεταφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

Σε μία εκδήλωση του Μουσικού Ομίλου Σύρου, που έγινε προς τιμή του Σταύρου Ξαρχάκου το 2016, o Μαέστρος έχοντας την ευκαιρία να ακούσει ένα μουσικό σύνολο παιδιών, το «Μυστικό Μπουζούκι», συνειδητοποιεί την ανάγκη δημιουργίας μιας «Μεγάλης του Μάρκου Σχολής» στη Σύρο.

Οι πιτσιρικάδες ακόλουθοι του Μάρκου Βαμβακάρη, δομώντας τον μουσικό πυρήνα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, λειτουργούν ως κοινωνοί της ουσίας της μουσικής παιδείας, με απώτερο σκοπό αφενός την εμβάθυνση στην ουσία των λαϊκών μουσικών μυστικών και αφετέρου στο να γίνουν οι ίδιοι οι μελλοντικοί επιδέξιοι σολίστες του χώρου.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή καλεί  όλους όσους αγαπούν τη Λαϊκή και Βυζαντινή μουσική, ανεξαρτήτου ηλικίας και μουσικού επιπέδου, στα καλοκαιρινά εργαστήρια Λαϊκής και Βυζαντινής μουσικής με θέμα: «Το Ρεμπέτικο και η Βυζαντινή μουσική στη Χώρα του Μάρκου», τα οποία, με στόχο την ανάπτυξη της πνευματικής κίνησης και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας με το φιλόμουσο κοινό, θα διεξαχθούν από την Πέμπτη 27 έως και το  Σάββατο 29 Ιουνίου 2019  στην όμορφη Σύρο.

Ο στόχος της Σχολής, μέσα από τη μουσική, είναι να αναπτύξει τον Άνθρωπο, να του δώσει αξίες, κρατώντας τα παιδιά και τους νέους μακριά από τους δρόμους, να τους απασχολεί γεμίζοντας τους με γνώση. Στις πάσης φύσεως δραστηριότητες του Συλλόγου συγκαταλέγονται και τα εργαστήρια μπουζουκιού, κιθάρας, οργανογνωσίας, ακορντεόν, πιάνου και Βυζαντινής μουσικής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr