Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μυτιλήνη: Σιωπηλή διαμαρτυρία ένα χρόνο μετά τη «νύχτα της ντροπής»

Μυτιλήνη: Σιωπηλή διαμαρτυρία ένα χρόνο μετά τη «νύχτα της ντροπής»

Κανείς δεν δύναται να ξεχάσει τις αποτρόπαιες σκηνές που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνης, όταν πριν ένα χρόνο ακροδεξιοί οργάνωσαν επίθεση κατά αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ αυτών και παιδιών, με σκοπό ακόμα και τη φυσική τους εξόντωση

Κρατώντας ένα αναμμένο κερί, κάτοικοι της Μυτιλήνης στάθηκαν σιωπηλοί το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Σαπφούς, ως υπενθύμιση του ντροπιαστικού γεγονότος που έλαβε χώρα ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως αναφέρει η παράταξη των πολιτών «Δημοκρατική Μυτιλήνη», «ένα χρόνο μετά, για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Αλλά και συνεχίζουν με τις πράξεις τους να δηλητηριάζουν την κοινωνία, να διχάζουν τους πολίτες, να προκαλούν με τα ψεύδη τους το μίσος».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τόσο τους πολίτες όσο και το σύνολο των φορέων αλλά και των αυτοδιοικούμενων παρατάξεων, που συμμετέχουν στις εκλογές της 26ης Μαΐου, να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο – «τέλος στη νύχτα της ντροπής».

Το χρονικό της υπόθεσης

Νύχτα της 22ης Απριλίου του 2018 και η πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη βιώνει σκηνές ξενοφοβικής βίας, καθώς μεγάλη ομάδα πολιτών, με κυρίαρχα στελέχη του ακροδεξιού χώρου, κινείται κατά αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ αυτών και παιδιών. Πετούν πέτρες, κροτίδες και φωτοβολίδες εναντίον των Αφγανών προσφύγων που διαμαρτύρονταν για 6η μέρα στην πλατεία, και είχαν δημιουργήσει μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τα γυναικόπαιδα.

Η  αστυνομία καταφέρνει να απωθήσει τους ακροδεξιούς στην πλευρά της προκυμαίας, όπου έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ενώ οι τελευταίοι συνεχίζουν να πετούν κροτίδες αλλά και πέτρες στους πρόσφυγες. Στις 5:00 το πρωί η αστυνομία περικυκλώνει και απομακρύνει το πλήθος των προσφύγων καθώς και τα μικρά παιδιά, και κρατώντας σε απόσταση τους ακροδεξιούς μεταφέρει τους πρόσφυγες στις κλούβες της αστυνομίας.

Η πλατεία εκκενώνεται και τα συνεργεία καθαριότητας του δήμου αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν όποια ζημιά προκλήθηκε από την εν λόγω ντροπιαστική νύχτα. Την ίδια ώρα, 22 άτομα μεταφέρονται στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μικρότερος αριθμός έχει χτυπηθεί με πέτρες και δίδεται η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Αποτίμηση του σήμερα

Για πλημμελήματα καθώς και κακουργήματα κατηγορούνται 26 άτομα, με αιτία την επίθεση κατά προσφύγων. Οι προαναφερθέντες 26 προσδιορίζονται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης και αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση αδικήματα αντίστασης, στάσης, διατάραξης κοινής ειρήνης, επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, εμπρησμού, καθώς και παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Ένα χρόνο μετά όμως και κανένας από τους 26, που έχουν ταυτοποιηθεί από την αστυνομία, δεν έχει κληθεί σε απολογία, αφήνοντας ηχηρό μήνυμα ατιμωρησίας, την ίδια στιγμή που ο εισαγγελέας έχει συμπεριλάβει το ρατσιστικό κίνητρο στην δίωξη, γεγονός που χαιρετίζει η HIAS Ελλάδος – παράρτημα στην Ελλάδα αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που παρέχει νομικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο και σε πρόσφυγες – η οποία έχει αναλάβει και την εκπροσώπηση των θυμάτων της επίθεσης, που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Ταυτόχρονα, η HIAS Ελλάδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της αναφορικά με το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα, που τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση στις 6/3/2019 και εξασθενίζει σημαντικά την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την τιμωρία εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Αναφέρει συγκεκριμένα πως «το ανωτέρω σχέδιο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς, σε περίπτωση νομοθέτησής του, ρατσιστικά εγκλήματα σαν και αυτό της Πλατείας Σαπφούς, δεν θα είναι καταρχήν δυνατό να διωχθούν ως τέτοια. Επιπλέον, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν την έκβαση και άλλων υποθέσεων που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024