Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σρι Λάνκα: Ποιοι κρύβονται πίσω από το μακελειό με τους 290 νεκρούς

Σρι Λάνκα: Ποιοι κρύβονται πίσω από το μακελειό με τους 290 νεκρούς

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Χασίμ εξαπολύει απειλές κατά των «απίστων», ενώ στο φόντο διακρίνονται να καίγονται σημαίες χωρών όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας

Λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που αιματοκύλησαν τη Σρι Λάνκα ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 290 και τους τραυματίες να ξεπερνούν τους 500, τοπικά ΜΜΕ κατονομάζουν έναν ισλαμιστή ο οποίος φέρεται να βρίσκεται μεταξύ των καμικάζι – αυτοκτονίας.

Πρόκειται για τον Ζαχράν Χασίμ, ο οποίος παρουσιάζεται ως ιεροκήρυκας. Μάλιστα, σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Χασίμ εξαπολύει απειλές κατά των «απίστων», ενώ στο φόντο διακρίνονται να καίγονται σημαίες χωρών όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

Το CNN ανέφερε ότι ο Χασίμ ήθελε, επίσης, να επιτεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία στην Ινδία αυτό το μήνα, ωστόσο η επίθεση απετράπη. Σύμφωνα με την έκθεση του CNN, η επίθεση αυτή είχε προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου.

Ο Χασίμ έχει, επίσης, δημοσιεύσει πολλά βίντεο στο YouTube στα οποία προβαίνει σε σχόλια που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υποκίνηση βίας.

Πάντως, προς στιγμήν καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Φόβοι ΗΠΑ για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν στο μεταξύ οι ΗΠΑ για τη Σρι Λάνκα στον απόηχο της εκατόμβης, προειδοποιώντας ότι οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν σε τουριστικές περιοχές.

«Τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν (…) απροειδοποίητα» ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία του που φέρει χθεσινή ημερομηνία.

Κατά τη διπλωματία των ΗΠΑ, στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, 24 άτομα έχουν συλληφθεί. Ο ίδιος ανέφερε πως τα ονόματά τους δείχνουν πως είναι «ντόπιοι» αλλά οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχουν «σχέσεις με το εξωτερικό». Ο πρωθυπουργός της χώρας παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «πληροφορίες» για τον κίνδυνο επιθέσεων.

«Δεν θα επιτρέψουμε η τρομοκρατία να σηκώσει το κεφάλι της στη Σρι Λάνκα. Όλα τα μέτρα θα ληφθούν για να εξαλειφθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Πατζίθ Τζαγιασουνταρά, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πριν από δέκα ημέρες, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έλαβε από «υπηρεσία πληροφοριών του εξωτερικού», κατά τις οποίες μια ισλαμιστική οργάνωση, η NTJ (National Thowheeth Jama’ath), σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες προφυλάξεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να «συλλάβει τους τρομοκράτες. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα εκδηλωθεί στη Σρι Λάνκα».

Από ολόκληρο τον κόσμο τα θύματα

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και 35 ξένοι υπήκοοι και σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τρία θύματα από την Ινδία, ένα από την Πορτογαλία, δύο από την Τουρκία, καθώς και Βρετανοί υπήκοοι.

Η αμερικανική διπλωματία επιβεβαίωσε ότι αρκετοί υπήκοοι των ΗΠΑ σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αρκετοί Αμερικανοί είναι ανάμεσα στους νεκρούς» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι βρετανοί πολίτες περιλαμβάνονται στους τουλάχιστον 290 νεκρούς.

Tρεις Δανοί πολίτες περιλαμβάνονται στα θύματα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

Ένας κινέζος πολίτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων όπως ανέφερε η κρατική εφημερίδα της Κίνας People’s Daily. Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως τέσσερις κινέζοι πολίτες τραυματίστηκαν και η κατάστασή τους στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται είναι σταθερή.

Ένας ολλανδός πολίτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, περιλαμβανομένου ενός Ολλανδού αυτή τη στιγμή» είπε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών.

https://twitter.com/NewsBreaking/status/1119822024854003712

Sports in

Η εξήγηση του Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ για το επεισόδιο μετά το Φενέρ-Μονακό

Ο Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ αναφέρθηκε στο επεισόδιο που έλαβε χώρα μετά τη λήξη του Game 4 ανάμεσα στη Φενέρ και τη Μονακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024