Ο πρωθυπουργός κάνει ότι δεν βλέπει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εν όψει των ευρωεκλογών και υποστηρίζει ότι υπάρχει ενθουσιασμός και κλίμα νίκης όπως το 2015 για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια απέλπιδη προσπάθεια συγκράτησης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που όλα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κόμμα φυλλορροεί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -κατά την παρουσίαση των 42 υποψηφίων για την Ευρωβουλή- επιχείρησε να πείσει ότι υπάρχει κλίμα νίκης ανάλογο με εκείνο το 2015.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να προβάλλει μια σειρά επιχειρήματα, τα οποία όμως έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και αλληλοεξουδετερώνονται, με αποτέλεσμα ο προσεκτικός ακροατής να παραμένει μπερδεμένος για το μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει ο Αλέξης Τσίπρας. Για παράδειγμα, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι το κλίμα έχει αλλάξει για το κυβερνών κόμμα εξαιτίας της «πλατιάς απεύθυνσης» από την οποία προέκυψε η Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και των πεπραγμένων της κυβέρνησης -άγνωστο πώς αυτά τα δύο συνδυάζονται.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν παντού ανταπόκριση και υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε πεπραγμένα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και οπωσδήποτε ξέχασε το γεγονός ότι παντού όπου εμφανίζονται οι βουλευτές και τα στελέχη της κυβέρνησης -ιδίως στην περιφέρεια- γίνονται δεκτά με αποδοκιμασίες και ένταση που κυρίως οφείλεται στο Μακεδονικό.

Υποστήριξε ότι ο προοδευτικός κόσμος που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και την «πλατιά απεύθυνση» έχει πεισμώσει και θα δώσει ξανά τη νίκη. Ξέχασε, βέβαια, ότι επί τέσσερα χρόνια συγκυβερνούσε με την ακροδεξιά και πως αυτό ήταν ένα μελανό σημείο για τους πραγματικούς αριστερούς ψηφοφόρους, τους προοδευτικούς πολίτες, ακόμη και για μεγάλη μερίδα των ίδιων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προκειμένου να πλασάρει τη νέα «προοδευτική» εικόνα του, ο Αλέξης Τσίπρας αγκάλιασε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του -λες και μεταξύ τους δεν υπάρχουν άκρως συντηρητικοί- και μάλιστα σχεδόν με την ίδια θέρμη που αγκαλιαζόταν στο πόντιουμ με τον ακροδεξιό συγκυβερνήτη του μερικά χρόνια πριν. Υποστήριξε, δε, ότι οι 42 υποψήφιοι δεν είναι επικοινωνιακό ντεκόρ, την ώρα που πολλοί εξ αυτών μοιάζουν με αυτό ακριβώς.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι στη φαρέτρα του έχει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όλα όσα ήταν δίκαια και έγιναν πράξη και επιπλέον κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα. Κι όλα αυτά, παραγνωρίζοντας ότι οι πολιτικές που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια η πρώτη φορά Αριστερά ήταν πολιτικές λιτότητας, υπαγορευμένες από τους δανειστές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε περήφανος για το πρώτο εξάμηνο του 2015 που, όπως είπε: Δώσαμε τη μάχη, με όλες τις παραλείψεις και τα λάθη μας, αλλά την δώσαμε με εντιμότητα, αποφασιστικότητα και βάσει των αξιών μας· και δεν μας λύγισε το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Ούτε κουβέντα δεν βρήκε να πει ο πρωθυπουργός για το αποτέλεσμα του περήφανου δημοψηφίσματος και την κωλοτούμπα, ή για το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το αν λύγισαν οι πολίτες από την φοροαφαίμαξη στην οποία τους υπέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να έχει τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε με τους θεσμούς.

Και την ίδια ώρα, κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ελίτ ότι επέβαλε λιτότητα σε λαούς και έριξε τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους, κάτι που οδηγεί στην άνοδο της ακροδεξιάς…

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το προσφυγικό, επιχειρώντας να διαχωρίσει τη θέση της κυβέρνησης από τις πρακτικές συντηρητικών κυβερνήσεων, ξεχνώντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα της πρώτης φοράς Αριστερά.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε «ρίχνοντας το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας debate, προκειμένου να υπάρξει ζωντανή αντιπαράθεση. Συνηθίζεται, πάντως, τα αιτήματα για debate να υποβάλλονται από εκείνους που βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις και όχι από εκείνους που έχουν αέρα νίκης στα πανιά τους, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι:

-Ελευθερία Αγγέλη, Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

-Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός του Ποντιακού και μικρασιατικού Ελληνισμού

-Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος

-Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, σκηνοθέτης – θεατρολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

-Σωτήρης Βαλντέν, πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»

-Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός

-Νίκος Γραικός, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία

-Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου

-Θοδωρής Δουλουμπέκης, πολιτικός μηχανικός, επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

-Μάριος Θεοφιλάτος, μουσικός, μέλος της Γραμματείας ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

-Στέργιος Καλπάκης, εκπαιδευτικός, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ

-Λουτσιάνα Καστελίνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς

-Πέτρος Κόκκαλης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ

-Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός, πρώην υπουργός

-Ιωάννα Κοντούλη, οικολογικό κίνημα

-Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής

-Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής

-Έλενα Κουντουρά, υπουργός, βουλευτής Α’ Αθήνας

-Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας-πρώην Εθνοdata

-Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ

-Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β’ Αθήνας, πρώην υπουργός

-Κυριακή Μάλαμα, σκηνοθέτης, διευθύντρια προγράμματος ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

-Γιάννης Μουζάλας, γιατρός, πρώην υπουργός

-Ουφούκ Μουσταφά, δικηγόρος

-Γιονούς Μουχαμμαντί, πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων

-Στέλλα Μπελιά, εκπαιδευτικός, πρόεδρος ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος

-Όλγα Νάσση, πολιτιστικός ανθρωπολόγος, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας

-Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Ολυμπιονίκης TAE KWON DO

-Ρος Ντέιλι, μουσικός

-Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, νομικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

-Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής

-Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην υφυπουργός, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ

-Γιώργος Πετρόπουλος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ

-Δημήτρης Πλουμπίδης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας

-Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής

-Νατάσα Ρωμανού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia & ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, ειδική σε θέματα κλιματικής αλλαγής

-Φωτεινή Σκοπούλη, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός

-Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

-Μαρία Τζαμπάζη, μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

-Βλάσης Τσιόγκας, αγρότης, συνδικαλιστής του αγροτικού κινήματος

-Γιώργος Χρηστάκης, κοινωνικός ψυχολόγος PhD, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας DAGIPOLI DANCE Co

-Ραλλία Χρηστίδου, μουσικός, τραγουδίστρια

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr