Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόλουμπαϊν : 20 χρόνια από το μακελειό που σημάδεψε τις ΗΠΑ

Κόλουμπαϊν : 20 χρόνια από το μακελειό που σημάδεψε τις ΗΠΑ

Κάθε πρωί τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο Φρανκ Ντι Αντζέλις διαβάζει δυνατά 13 ονόματα. Πρόκειται για 12 μαθητές και έναν καθηγητή οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά δύο μαθητών στο λύκειο Κόλουμπαϊν στο Ντένβερ του Κολοράντο στις 20 Απριλίου του 1999

Είναι το περιστατικό που σημάδεψε όσο λίγα την σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Κάθε πρωί τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο Φρανκ Ντι Αντζέλις διαβάζει δυνατά 13 ονόματα. Πρόκειται για 12 μαθητές και έναν καθηγητή οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά δύο μαθητών στο λύκειο Κόλουμπαϊν στο Ντένβερ του Κολοράντο στις 20 Απριλίου του 1999.

«Όταν ξυπνάω κάθε πρωί αυτό είναι το πρώτο πράγμα που κάνω: απαγγέλω τα ονόματα. Μετά πηγαίνω στο γραφείο μου και προσεύχομαι», δήλωσε ο 64χρονος Ντι Αντζέλις ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν διευθυντής του σχολείου.

«Είναι μαζί μου από εκείνη την μέρα και θα εξακολουθήσουν να είναι μαζί μου για το υπόλοιπο της ζωής μου στην κοινότητα του Κόλουμπαϊν», λέει στο Reuters ανακαλώντας τις φρικτές εκείνες μνήμες.

«Είναι σαν να γιορτάζουμε τον θάνατο. Γιορτάζουμε τα γενέθλιά του κάθε χρόνο, στις 4 Αυγούστου. Αλλά στις 20 Απριλίου, όχι, θέλουμε να μείνουμε μακριά από όλα αυτά…» Με αυτά τα λόγια ο Μάικλ Σουλς περιγράφει τα αισθήματά του τόσα χρόνια μετά την απώλεια του παιδιού του.

Ο Αϊζάια ήταν ένα από τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο μακελειό. Την ημέρα εκείνη δύο μαθητές μπήκαν στο σχολείο βαριά οπλισμένοι, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν δώδεκα συμμαθητές τους και έναν καθηγητή, πριν αυτοκτονήσουν. Δεν ήταν η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία, ήταν όμως η πιο αιματηρή επίθεση που είχε γίνει μέχρι τότε σε αμερικανικό σχολείο.

«Ημέρα εθελοντικής υπηρεσίας» αποκαλείται πλέον η 20ή Απριλίου στο λύκειο Κόλουμπαϊν. Το πρωί μαθητές και καθηγητές συναντώνται στο σχολείο, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ το απόγευμα όλοι μαζί διοργανώνουν εκτός σχολείου μία μικρή τελετή στη μνήμη των θυμάτων.

Κοντά στο γήπεδο του σχολείου λειτουργεί χώρος μνήμης, στον οποίο αναγράφονται όλα τα ονόματα των νεκρών, μαζί με λίγα λόγια από συμμαθητές, γονείς και καθηγητές.

Ο πρώην λυκειάρχης Φρανκ ντι Αντζέλις λέει: «Νομίζω ότι φέτος θα είναι η τελευταία δημόσια τελετή». Δεν έχει γίνει παρόμοια μετά το Πάρκλαντ (της Φλόριντα όπου το 2018 έγινε μία ακόμη φονική επίθεση με 17 νεκρούς σε λύκειο της πόλης). Άλλοι, σε αντίστοιχες περιστάσεις, προτιμούν μία τελετή σε στενό κύκλο, χωρίς μεγάλο κοινό και νομίζω ότι κι εμείς μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από αυτό…»

Το χρονικό

Στις 20 Απριλίου 1999 δύο βαριά οπλισμένοι μαθητές του λυκείου Κόλουμπαϊν, που βρίσκεται σε προάστιο του Ντένβερ του Κολοράντο, εισέβαλαν σε αυτό και σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή προτού αυτοκτονήσουν. Τότε, ήταν το φονικότερο μακελειό που είχε σημειωθεί σε σχολείο των ΗΠΑ.

Το Σάββατο είναι η 20ή επέτειος από την τραγωδία στο Κόλουμπαϊν και ο Ντι Αντζέλις, που πήρε σύνταξη πριν πέντε χρόνια, θα εκφωνήσει ομιλία στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν στη μνήμη των θυμάτων. Ο διευθυντής του Κόλουμπαϊν δεν μπορεί να ξεχάσει ποτέ τις λεπτομέρειες εκείνης της ημέρα. Καθώς συνόδευε 20 περίπου μαθητές σε έναν διάδρομο προσπαθώντας να τους σώσει, ο Ντι Αντζέλις ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν από τους δράστες, ο οποίος πυροβόλησε εναντίον του αλλά αστόχησε.

Αν και τα ακριβή κίνητρά τους παραμένουν ασαφή, τα προσωπικά ημερολόγια των δραστών αποδεικνύουν ότι επιθυμούσαν οι ενέργειές τους να ανταγωνιστούν την Βομβιστική επίθεση της Οκλαχόμα Σίτι και άλλα θανατηφόρα συμβάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1990. Η επίθεση έχει αναφερθεί από την USA Today ως «αυτοκτονική επίθεση που σχεδιάστηκε ως μεγάλη-αν και κακώς εφαρμοσμένη-τρομοκρατική βομβιστική επίθεση».

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024