Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση στο σουβλάκι: Προβληματισμός στους επιχειρηματίες - Τι θα ισχύσει εν τέλει;

Αύξηση στο σουβλάκι: Προβληματισμός στους επιχειρηματίες – Τι θα ισχύσει εν τέλει;

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον χώρο των ψητοπωλείων αναφορικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα (οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας «χτυπήθηκαν» από την πανώλη των χοίρων) -θα οδηγήσει εν τέλει σε αύξηση και της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο)

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον χώρο των ψητοπωλείων αναφορικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα (οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας «χτυπήθηκαν» από την πανώλη των χοίρων) -θα οδηγήσει εν τέλει σε αύξηση και της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο).

Μιλούν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεσμικοί εκπρόσωποι των καταστηματαρχών εστίασης από αρκετές περιοχές της χώρας, δηλώνοντας -οι περισσότεροι- ότι θα απορροφήσουν αυτή την αύξηση διατηρώντας την ίδια τιμή, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να μετακυληθεί στον καταναλωτή διαμορφώνοντας την ανώτερη τιμή στα 2,70 με 2,80 ευρώ.

Θεσσαλονίκη

Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς τη μη αύξηση των τιμών στο τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο) ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φιλοκώστας, με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπου του υπό σύσταση Σωματείου Ψητοπωλών (στην Αθήνα) βάσει των οποίων από την 1η Μαΐου το τυλιχτό σουβλάκι θα πωλείται στα 3 ευρώ, λόγω της αύξησης της τιμής του κρέατος διεθνώς.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία αύξηση, δεν έχουμε βγάλει καμία τέτοια απόφαση. Και ούτε θα βγάλουμε προς το παρόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλοκώστας συμπληρώνοντας ότι έχει, ήδη, συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο του σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Σάββα Κεσίδη.

«Βγήκε κάποιος στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα κάνει αύξηση στο τυλιχτό σουβλάκι, επειδή θα ανέβει (η τιμή) του κρέατος (…) Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενόψει εορτών, ανεβάζουν κάποιο ποσοστό (…) βρίσκουν ευκαιρία και ανεβάζουν (τις τιμές) λόγω εορτών. Αυτός είπε ότι θα ανεβάσουν (την τιμή) στο σουβλάκι τους, καλά κάνει και το κάνει, ό,τι είναι νόμιμο ας το κάνει όπως θέλει. Η αγορά ξέρει να κρίνει την πορεία του κάθε επαγγελματία» πρόσθεσε ο κ. Φιλοκώστας, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά ομαλοποιείται μετά τις γιορτές.

«Φταίνε» τα προβλήματα στην Κίνα

«Το χοιρινό κρέας πάντα τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και για όλο το καλοκαίρι, παίρνει μία αύξηση γύρω στο 10% με 15% και πάντα στη λιανική πώλησή του, την αφομοιώνουμε εμείς», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.

«Η φετινή ιδιαιτερότητα -πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης- είναι ότι θα ξεπεράσει λογικά κάποια όρια, π.χ. του 10%, επειδή έχουμε κάποια παγκόσμια θέματα. Πρώτον, είναι ότι υπήρχε η πανώλη των χοίρων στην Κίνα πριν από 1 με 1,5 χρόνο. Για να μην επεκταθεί, όσες μικρές μονάδες με 5-10-20 χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη τις θανάτωσαν όλες (…), με αποτέλεσμα η αγορά να «στερέψει» από χοιρινό κρέας και να ξεκινήσουν οι εισαγωγές (από Αμερική και Ευρώπη). Επίσης, άνοιξε μία ακόμα αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η ρωσική και (τρίτον) επειδή υπάρχει η πανώλη των χοίρων στην Αφρική, δεν γίνονται εισαγωγές στην Ευρώπη. Άρα όλα αυτά συναινούν στο να αυξηθεί η ζήτηση (κρέατος). Όταν αυξάνεται η ζήτηση και δεν υπάρχει η παραγωγή που δεν μπορεί να την καλύψει, τότε αναγκαστικά ανεβαίνει η τιμή».

Ο κ. Κεσίδης εκτίμησε ότι εάν οι ανάγκες της αγοράς σε ποσότητες κρέατος δεν μπορέσουν να καλυφθούν το επόμενο εξάμηνο και «να βρει μόνη της το δρόμο», τότε, όπως είπε, «δεν ξέρω ποιους θα συμπαρασύρει στο διάβα της».

Πάτρα

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός μεταξύ των καταστηματαρχών της Πάτρας, για το αν θα προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής πώλησης των προϊόντων που παρασκευάζονται από χοιρινό κρέας, όπως το σουβλάκι, ο γύρος κ.ά.» λέει ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής, Σπύρος Στεργίου.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Σπύρος Στεργίου, «εδώ στην Πάτρα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πωλούν ήδη φθηνά σε βαθμό που δεν βγαίνει το κόστος, αλλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα να χρεώνονται ώστε να κρατούν ανοικτά τα καταστήματά τους».

Επανερχόμενος στο θέμα του προβληματισμού για τη διαμόρφωση της τιμής, ο Σπύρος Στεργίου τονίζει ότι «οι καταστηματάρχες ανησυχούν, διότι εκτιμούν πως αν αυξήσουν τις τιμές θα χάσουν πελατεία», ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα κάποιοι να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, σε βάρος της ποιότητας.

Καταλήγοντας, ο Σπύρος Στεργίου διατυπώνει την εκτίμηση πως «αν δεν υπάρξει μία αύξηση της τάξης του 10%, κάποιοι θα κλείσουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι περίμεναν».

Ηράκλειο

«Γνωρίζουμε για την αύξηση στο χοιρινό κρέας, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί ζήτημα αύξησης της τιμής στους «γύρους» σε επίπεδο Ηρακλείου. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου, προμηθεύονται χοιρινό κρέας από ντόπιους παραγωγούς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Αντωνακάκη, πρόεδρος συνδέσμου επισιτισμού και διασκέδασης Ν. Ηρακλείου.

Και προσθέτει: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, με προσοχή, καθώς ο «γύρος» ως προϊόν, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά της πόλης και μια τέτοια επιβάρυνση στην τιμή θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την κίνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, που πρέπει να σημειώσω ότι είναι αρκετές όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες. Πάντως κάποια ενημέρωση για αύξηση των τιμών δεν υπάρχει μέχρι αυτή την ώρα».

Χανιά

Την άποψη ότι ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του κρέατος δεν θα επηρεάσει την αγορά και η όποια αύξηση δεν θα «φθάσει» μέχρι τον καταναλωτή, ιδιαίτερα στον δημοφιλή γύρο-σουβλάκι, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς των Χανίων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Γιάννης Παυλάκης, μέλη της οποίας είναι κρεοπώλες αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, η όποια αύξηση εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες.

«Εκτιμώ ότι οι τιμές για τον καταναλωτή δεν θα επηρεαστούν. Οι όποιες διακυμάνσεις στις τιμές του κρέατος δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Αυτό θα συμβεί για δύο κατά την άποψη μου λόγους. Στην περιοχή μας υπάρχει επάρκεια κρέατος και πληθώρα σωστών επαγγελματιών, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και στο χώρο του κρέατος».

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε αναμονή, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι κυρίως στο πλέον δημοφιλές προϊόν που είναι το σουβλάκι οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 2,30 – 2,50 ευρώ όπως είναι και σήμερα.

Την άποψη ότι οι όποιες αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση εκφράζει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Χανίων, Κώστας Φωτάκης.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρχει ένας μικρός επηρεασμός στην αγορά. Η πλειοψηφία των καταναλωτών κυρίως των νέων συνήθως δεν επηρεάζονται από τις μικρές αυξήσεις τόσο στις δαπάνες τους για την εστίαση, όσο και στην αγορά κρέατος. Εμείς σαν κλάδος άλλωστε τις περισσότερες φορές επιβαρυνόμαστε στις κατά καιρούς διακυμάνσεις».

Λαμία

«Βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν κατακόρυφα εκεί που περιμέναμε τέτοια περίοδο μια φυσιολογική πτώση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των επισιτιστικών επαγγελμάτων στη Φθιώτιδα κ. Κώστας Καραγιώργος. Δεν μπορεί να εκτιμήσει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του που μπορεί να φτάσει τις επόμενες μέρες η τιμή στο σουβλάκι και νιώθουν την αναστάτωση του καταναλωτικού κοινού που αποφεύγει πλέον να εντάξει τα χοιρινά προϊόντα μέσα στις καταναλωτικές τους συνήθειες. Τα μηνύματα που παίρνει είναι ιδιαίτερα αρνητικά καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να απορροφηθούν οι αυξήσεις που είναι αλυσιδωτές και κλιμακωτές μέσα στην υφιστάμενη τιμή.

«Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει να αυξάνονται συνεχώς οι τιμές για μια ολόκληρη χρονιά τότε θα μιλάμε για καταστροφή» λέει ο κ. Κώστας Καραγιώργος ενώ ο κ. Κώστας Τζούφλας που διατηρεί βιομηχανία συσκευασίας κρεάτων και τροφοδοτεί τη κεντρική Ελλάδα χαρακτηρίζει απίστευτα αυτά τα οποία καταγράφονται αυτή την περίοδο.

Προβλέπει πως «θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις που έχουν μετάσχει μέχρι τώρα σε διαγωνισμούς αφού έδωσαν τιμές με βάση τη συνήθη διακύμανση στην τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων και τώρα που η τιμή αυξάνει δεν αποκλείεται να πέσουν και κανόνια στην αγορά» όπως σημειώνει.

Κοζάνη

Η αιφνίδια αύξηση στις αγορές του χοιρινού κρέατος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους επαγγελματίες στο χώρο του έτοιμου φαγητού, ψητοπωλεία, γυράδικα κλπ που προμηθεύονται την πρώτη ύλη τους από εταιρείες που εισάγουν τα χοιρινά από τις φάρμες της Δανίας της Ολλανδίας και του Βελγίου. Όπως ανέφερε ο Σάκης Γκουργκούτας, ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της Κοζάνης με γύρο και σουβλάκι, οι προμηθευτές σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν στην αύξηση της τιμής του κρέατος κατά 0,50 € και πολύ γρήγορα, όπως μας ενημέρωσαν, η αύξηση θα φτάσει στο 1 € /κιλό. Εξήγησε ότι την αύξηση αυτή δεν μπορούν να την απορροφήσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης και θα αναγκαστούν παρότι δεν το επιθυμούν να την μετακυλήσουν στον καταναλωτή.

«Ξέρουμε ότι οι μισθοί των πελατών μας δεν έχουν αυξηθεί, αλλά και μείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε την τιμή» και πρόσθεσε ότι «από την 1η Μαΐου έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στην αύξηση της τιμής του γύρου κατά 0,30 λεπτά και από 2,40 που πουλάμε σήμερα η τιμή στο γύρο η το σουβλάκι θα διαμορφωθεί στα 2,70 και 2,80 λεπτά».

Ο κ. Γκουργκούτας σημείωσε ότι το Σάββατο έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση των επαγγελματιών της Κοζάνης για αυτό το θέμα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέας αύξησης του γύρου το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Κοζάνης Θωμάς Γκιάτας δήλωσε ότι το 80%των καταστημάτων της περιοχής προμηθεύονται χοιρινά από τοπικές φάρμες αλλά «εξαιτίας της ατμόσφαιρας της αγοράς και του ενδεχόμενου έλλειψης χοιρινού η τιμή «τσίμπησε» κατά 0,30 λεπτά». Εξήγησε ότι απόφαση του κλάδου είναι αυτή η μικρή αύξηση «να μην μεταβιβαστεί στο πελάτη του κρεοπωλείου».

Καρδίτσα

Μιλώντας στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών και Εστίασης Καρδίτσας, Χρήστος Παππάς αφού τόνισε πως έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε τα εξής: «

Η αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος, βρίσκει τους καταστηματάρχες σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ή να απορροφήσουν την τυχόν αύξηση και δεν επιβαρύνουν με αυτό τον τρόπο τον καταναλωτή. Ή να προχωρήσουν σε μια αύξηση καθώς τα τελευταία χρόνια ο κλάδος δέχεται μεγάλες και επαναλαμβανόμενες αυξήσεις, όπως ΦΠΑ, φορολογία, ενεργειακό κόστος, εργασιακό και ασφαλιστικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Λάρισα

O πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών Λάρισας Ιωάννης Χρηστίδης σημειώνει ότι «πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι καθώς τις μέχρι τώρα αυξήσεις στην πρώτη ύλη τις έχουν απορροφήσει οι επαγγελματίες του κλάδου».

Ο κ. Χρηστίδης θεωρεί ότι μέχρι τώρα οι τιμές για τους καταναλωτές είναι χαμηλές σε αυτά τα προϊόντα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να πληρώνει κάποιος τρία ευρώ για να πιει ένα καφέ και να έχει την απαίτηση να φάει με δυόμισι ευρώ».

«Τα καταστήματα του κλάδου είναι ουσιαστικά πρατήρια πώλησης κρέατος. Ουσιαστικά το χρήμα το παίρνει αυτός που τους προμηθεύει κρέας και οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ένα σημείο και το πουλάνε. Κάθεσαι λοιπόν και το συζητάς και λες δεν είναι δυνατόν να ταΐζεις όλη την Λάρισα με γύρο και να έχεις ταυτόχρονα πρόβλημα ρευστότητας. Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτό το πράγμα».

Βόλος

Ο πρόεδρος της Εστίασης Μαγνησίας Γιάννης Γρηγορίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «κανείς δεν ήθελε αυτή την αύξηση, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε ότι πριν πέντε χρόνια ο ΦΠΑ ήταν στο 8%, στη συνέχεια στο 13% και σήμερα έφθασε στο 24% και οι συνάδελφοι δεν είχαν προχωρήσει σε καμιά απολύτως αύξηση στην τιμή, αλλά την απορρόφησαν πλήρως. Τώρα, ήρθε να προστεθεί το τελευταίο διάστημα και η σημαντική αύξηση στις τιμές των κρεάτων. Η αύξηση αυτή μας αναγκάζει να ανεβάσουμε τις τιμές κατά 30 έως 50 λεπτά στο παραδοσιακό μας σουβλάκι».

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, στο Βόλο η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 2,80 μέχρι και 3,00 ευρώ στο σουβλάκι και όπως διευκρίνισε στα ίδια επίπεδα θα κυμαίνεται και η τιμή του γύρου.

Κέρκυρα

Σταθερές παραμένουν οι τιμές της πώλησης της «πίτα γύρος» ή του «τυλιχτού» σουβλακιού, στην Κέρκυρα, καθώς μέχρι αυτή την ώρα, οι όποιες ανακοινώσεις που έχουν έρθει στη δημοσιότητα για αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων, δε φέρεται να αγγίζουν το νησί.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης γνωστού ψητοπωλείου, Γιάννης Αρτέμης, η τιμής της «πίτας» κυμαίνεται σήμερα στο νησί από 2,40 έως 2,80 ευρώ και δε φαίνεται να διαφοροποιείται παρά την αύξηση που σημειώθηκε στην τιμή του χοιρινού κρέατος.

«Τις όποιες αποφάσεις θα τις πάρουμε σε συλλογικό επίπεδο, σε συνεδρίαση του Σωματείου Εστιατόρων-Ψητοπωλών της Κέρκυρας, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση για αύξηση των τιμών. Εγώ προσωπικά δεν έχω την πρόθεση και δεν θα αυξήσω την τιμή της «πίτα γύρος» ή του «τυλιχτού» σουβλακιού, που σήμερα φτάνει τα 2,80 ευρώ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρτέμης.

Για το θέμα συνεργάστηκαν οι: Εύη Σοφιανού, Ηλίας Κάνιστρας, Ράνια Μωραΐτη, Αντώνης Νομικός, Γιώργος Παλαμιώτης, Σπύρος Κουταβάς, Αποστόλης Ζώης, Ηλίας Σκυλλάκος, Ηλίας Παπαδημητρίου, Άννυ Ταπάσκου.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024