Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Τραμπ θυμίζει τον Λουδοβίκο ΙΔ: Ένας κακά πληροφορημένος γέρος βασιλιάς που θέλει να αποφασίζει»

«Ο Τραμπ θυμίζει τον Λουδοβίκο ΙΔ: Ένας κακά πληροφορημένος γέρος βασιλιάς που θέλει να αποφασίζει»

Την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε, ο βετεράνος διπλωμάτης, πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ζεράρ Αρό, σκιαγραφεί ένα ουδόλως κολακευτικό πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου

Ο Ντόναλντ Τραμπ θυμίζει τον Λουδοβίκο ΙΔ΄: «ένας γέρος βασιλιάς ελαφρώς ιδιότροπος, απρόβλεπτος και κακά πληροφορημένος που θέλει, παρ’ όλ’ αυτά, να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις».

Την ημέρα που συνταξιοδοτήθηκε, ο βετεράνος διπλωμάτης, πρεσβευτής της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ζεράρ Αρό, σκιαγραφεί ένα ουδόλως κολακευτικό πορτρέτο του Αμερικανού προέδρου.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρώην (πλέον) πρεσβευτής, εκτιμά ότι «η Αμερική πρώτα» που υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει εξελιχθεί σε μια «Αμερική μόνη».

«Αυτός ο πρόεδρος και αυτή η κυβέρνηση δεν έχουν συμμάχους, δεν έχουν φίλους», λέει ο Αρό, ο οποίος υπήρξε πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη και το Ισραήλ.

Όπως υποστηρίζει, η κυβέρνηση Τραμπ «δεν σκέφτεται με όρους πολυμερούς συνεργασίας» και «δεν έχει καμία συμπάθεια για τους Ευρωπαίους», αντιθέτως τους αντιμετωπίζει «όπως και τους Κινέζους».

Προειδοποιεί μάλιστα το Λονδίνο, το οποίο ελπίζει ότι θα διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά το Brexit: «Όταν θα έρθουν οι Βρετανοί για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, θα υπάρξει αίμα στους τοίχους και θα είναι βρετανικό».

Ο 66χρονος Ζεράρ Αρό ήταν ανέκαθεν ένας διπλωμάτης που δεν χρησιμοποιούσε «ξύλινη» διπλωματική γλώσσα, αντιθέτως, οι εν θερμώ δηλώσεις του συχνά προκαλούσαν αντιδράσεις. Είναι πολύ ενεργός στο Twitter, όπως ακριβώς και ο Τραμπ – αν και με πολύ λιγότερους ακολούθους.

«Μετά το Brexit και αυτήν την εκλογή (σ.σ. του Τραμπ), πλέον όλα είναι δυνατά. Ένας κόσμος καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Ίλιγγος» έγραψε στο Twitter τη νύχτα της νίκης του Τραμπ, τον Νοέμβριο του 2016. Ένα μήνυμα που του στοίχισε πολλές επικρίσεις, αν και το διέγραψε πολύ γρήγορα.

«Είχα πολλούς μπελάδες από την ίδια την πρωτεύουσά μου. Δυστυχώς, το να έχεις δίκιο πολύ νωρίς, σημαίνει ότι έχεις άδικο. Εκ των υστέρων, ασφαλώς και είχα δίκιο», είπε στη βρετανική εφημερίδα.

«Ο κόσμος μου, ο κόσμος της σταθερότητας, κατέρρεε πραγματικά και ήμασταν αντιμέτωποι με μια πραγματική κρίση, ουσιαστική, επικίνδυνη. Πιστεύω ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Αλλά δεν ξέρω πώς θα είναι αυτή», κατέληξε.

Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα διαδεχτεί τον Αρό, όπως πιθανολογείται ότι νέος πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον θα είναι ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Φιλίπ Ετιέν.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024