Αντιδράσεις προκαλεί η μεταφορά 56 ατόμων που έφθασαν, χθες το πρωί, με βάρκα στη Σάμο από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν, αργά χθες το απόγευμα, με το πλοίο ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη.

Όπως έγινε γνωστό επιλέχθηκε να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη, προκειμένου να καταθέσουν εδώ αίτημα ασύλου, αφού στη Σάμο, το εκεί Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού φιλοξενουμένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της υποδοχής, ακόμα και ενός μικρού αριθμού αιτούντων άσυλο.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση της περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, η οποία απέστειλε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, επιστολή με την οποία επισημαίνεται «για μία ακόμη φορά η άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης και των τριών νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου». Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου «πρακτικές μετακίνησης μεταναστών και προσφύγων από το ένα νησί του Βορείου Αιγαίου στο άλλο, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά, αντιθέτως, το επιβαρύνουν».

Σιωπηλό συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Σιωπηλό συλλαλητήριο «για τον ένα χρόνο από τη ντροπή της πλατείας Σαπφούς» οργανώνεται την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Απριλίου, στη Μυτιλήνη. Την πρωτοβουλία είχε η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» η οποία καλεί σε αυτήν «όλους τους δημοκρατικούς συμπολίτες, τους φορείς του τόπου και τις παρατάξεις των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου».

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, συμπληρώνεται ένας χρόνος «από τη νύχτα της ντροπής: την οργανωμένη επίθεση ομάδων ακροδεξιών στην πλατεία Σαπφούς, εναντίον αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών, παιδιών, γυναικών και ανδρών με σκοπό ακόμα και τη φυσική τους εξόντωση. Πράγμα που έδειξαν όχι μόνο με το σύνθημα «κάψτε τους», αλλά κυρίως με τα όσα έκαναν» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «έναν χρόνο μετά οι φυσικοί και ηθικοί τους αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι για τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Και συνεχίζουν με τις πράξεις τους να δηλητηριάζουν την κοινωνία, να διχάζουν τους πολίτες, να προκαλούν με τα ψεύδη τους το μίσος».

Στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ της Δευτέρας οι συμμετέχοντες «όλοι οι πολίτες που ζούνε στη Μυτιλήνη», καλούνται «σιωπηλά, χωρίς συνθήματα και πανό, με ένα αναμμένο κερί στο χέρι» να διαδηλώσουν δηλώνοντας «ότι είμαστε εδώ. Στεκόμαστε όρθιοι ενάντια στον φασισμό. Ενάντια στο μίσος και τη διχόνοια. Η πόλη μας χρειάζεται όλους. Η Μυτιλήνη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας είναι εδώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ