Αυξήθηκαν, αντί να μειωθούν, το Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί στους θεσμούς για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, πλην όμως τα φέσια συνεχώς αυξάνονται.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία για το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου δείχνουν πληρωμές ύψους μόλις 10,4 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στο σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Συγκεντρωτικά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο στα 1,669 δισ. ευρώ (από 1,578 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο). Επιπλέον οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου μειώθηκαν τον ίδιο μήνα στα 480 εκατ. ευρώ από 488 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του έτους.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να μηδενίσει τα «φέσια» του δημοσίου από το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια, καθώς αυτό κρίθηκε αδύνατο, η δέσμευση μετατέθηκε για τα τέλη του 2018.
Οι νεότερες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας αφορούν σε μηδενισμό του στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και κυρίως στην αποφυγή δημιουργίας νέων, χωρίς όμως να έχει τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr