Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιφασιστική συγκέντρωση: «Ώρα να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί»

Αντιφασιστική συγκέντρωση: «Ώρα να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί»

Στις 20 Απριλίου 2015 αρχίζει μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Συγκέντρωση και πορεία για τα 4 χρόνια δίκης της Χρυσής Αυγής

Tον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνελήφθησαν δεκάδες στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής. Μετά από μία μακρά και επεισοδιακή ανακριτική διαδικασία, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε μεταξύ άλλων, την παραπομπή 69 κατηγορουμένων, μεταξύ αυτών σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Μεταξύ των κατηγοριών είναι και η δολοφονία, βίαιες επιθέσεις και οπλοκατοχή.  Στις 20 Απριλίου του 2015, αρχίζει μια από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

https://www.youtube.com/watch?v=962Aev_DxLc

Την έναρξη της ιστορικής δίκης στιγμάτισαν προβλήματα που είχαν να κάνουν βασικά στο θέμα του χώρου διεξαγωγής της. Την κατάσταση επιδείνωσε η ολιγωρία της κυβέρνησης να διευθετήσει τα της διεξαγωγής της δίκης και να διασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε κάποιου είδους παρέμβαση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, αυτό δεν έγινε παρά τις σχετικές υποσχέσεις από πλευράς υπουργείου ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ότι θα είναι έτοιμη καινούργια αίθουσα στο εφετείο.

Την επόμενη μέρα της συνέντευξη της Μάγδας Φύσσα με την οποία ζητούσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε μόνον δόθηκε εντολή για επίσπευση της διαδικασίας. Μετά από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η δίκη θα διεξαχθεί στο εφετείο.

Μάλιστα και κάποιες πρόσφατες τελευταίες δικάσιμoι αναβλήθηκαν λόγω διαρροής υδάτων από την οροφή της αίθουσας όπου διεξάγεται η δίκη.

4 χρόνια μετά με καθυστερήσεις, επεισοδιακές συνεδριάσεις, με αλλεπάλληλες προκλήσεις και απειλές από την πλευρά των κατηγορουμένων η δίκη φαίνεται να φτάνει σήμερα σε ένα κομβικό σημείο. Πολιτική αγωγή, αντιφαστιστικό κίνημα και το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής εκτιμούν πως αποδεικνύεται η οργανωμένη δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και όχι μόνο το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Η πορεία της δίκης έχει αναδείξει στοιχεία της διαχρονικότητας της δράσης της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Σύμβολο της δίκης της Χρυσής Αυγής αποτελεί η μέχρι σήμερα η μορφή της Μάγδας Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία είναι παρούσα σε κάθε δικάσιμο.

«Μου λείπει η πόρτα να ανοίγει, τα βήματά του, το «μάνα», η αγκαλιά του, το σφύριγμά του, το γέλιο του, τα πάντα του, ακόμη και τα νεύρα του» δήλωσε η κ. Φύσσα σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση όπου δεν στρογγύλεψε τα λόγια της.

«Είναι κτήνη, δεν γίνεται να μην τους χαρακτηρίσω, για μένα αυτά είναι τα αποβράσματα της κοινωνίας, έτσι θα τα λέω κι έτσι θα τα λέω πάντα» είπε για τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η Μάγδα Φύσσα περιέγραψε τη στιγμή που ο καθ’ ομολογία δολοφόνος της Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς βρέθηκε αποφυλακισμένος: «Είναι δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο, ο πατέρας του δεν μπορεί να το χωνέψει. Αφού έχει ομολογήσει γιατί είναι έξω;».

Με αφορμή της αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου προσωρινής κράτησης, η οικογένεια Φύσσα είχε δημοσιεύσει βίντεο απάντηση:

https://www.youtube.com/watch?v=a_4DdWgqcsc

Σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγή, η ΚΕΕΡΦΑ και αντιφασιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στο Εφετείο Αθηνών, στον σταθμό μετρό Αμπελοκήπων στις 8.30πμ, με κεντρικό σύνθημα: «Ώρα να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι νεοναζί». Την κίνηση στηρίζουν και συμμετέχουν οι ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΠΕΡΤ, Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σωματείο Εργαζόμενων Αγίου Σάββα καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κοινότητες μεταναστών.

Για την ενημέρωση του κοινού για την πορεία της δίκης δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία Golden Dawn Watch που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. Το Golden Dawn Watch δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία που προκύπτουν, φωτίζει όλες οι πτυχές της δίκης, παρέχει διαρκή και αξιόπιστη πληροφόρηση για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας και καλεί όλους μας να ενημερωθούμε.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024