Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στον Πειραιά η γαλλική φρεγάτα Languedoc με το «υπερόπλο» Scalp Naval [Εικόνες]

Στον Πειραιά η γαλλική φρεγάτα Languedoc με το «υπερόπλο» Scalp Naval [Εικόνες]

Πέρυσι τέτοιον καιρό η γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών (Fremm) D 653 Languedoc στον Πειραιά συμμετείχε στην συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ-Γαλλίας-Μ.Βρετανίας κατά συριακών στόχων. Πρόκειται για τη φρεγάτα που φέρει το λεγόμενο «υπερόπλο» τον πύραυλο Scalp Naval που έχει βεληνεκές 1000 χλμ

Πέρυσι τέτοιον καιρό η γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών (Fremm) D 653 Languedoc στον Πειραιά συμμετείχε στην συντονισμένη επίθεση ΗΠΑ-Γαλλίας-Μ.Βρετανίας κατά συριακών στόχων. Πρόκειται για τη φρεγάτα που φέρει το λεγόμενο «υπερόπλο» τον πύραυλο Scalp Naval που έχει βεληνεκές 1000 χλμ.

Αυτό το σύγχρονο πολεμικό «ατού» της Γαλλίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά και την Τετάρτη το μεσημέρι η γαλλική πρεσβεία και η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group διοργάνωσαν μία εκδήλωση παρουσίασής του στον ελληνικό τύπο. Δεν είναι και λίγο μία από τις «βιτρίνες» του γαλλικού πολεμικού Ναυτικού να βρίσκεται στη χώρα μας. Άλλωστε η φρεγάτα Languedoc καθελκύστηκε μόλις στις 12 Ιουλίου του 2014 και μπήκε σε ενεργό υπηρεσία το καλοκαίρι του 2017. Γι’ αυτό κατά την παρουσίαση της φρεγάτας ο ακόλουθος άμυνας της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα Σαρλ Αμπαλεά επεσήμανε  πως η «παρουσία της φρεγάτας συμβολίζει την ανανέωση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη φρεγάτα είναι ακριβώς το προηγούμενο μοντέλο από την υπεσύγχρονη Belh@rra που κατασκευάζουν οι Γάλλοι και ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το δικό μας Πολεμικό Ναυτικό.

Η επιβλητική φρεγάτα μήκους 142 μέτρων – που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα στα κρουαζιερόπλοια που αυτές τις μέρες επισκέπτονται τον Πειραιά – διαθέτει όλα τα όπλα που φέρει μία φρεγάτα, όπως σημείωσε ο κυβερνήτης της αντιπλοίαρχος Φρανσουά Ζελεμπάρτ. Αλλά βέβαια στη σύγχρονη εκδοχή.

Η D 653 Languedoc είναι μία φρεγάτα πολλαπλών ρόλων. Έχει δυνατότητες ανθυποβρυχιακές ακόμη πιο εξελιγμένες από προηγούμενα μοντέλα, δυνατότητες επιτήρησης σε αέρα και θάλασσα, πολύ αποτελεσματικά ραντάρ, εξελιγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και αεράμυνας. Kαι βέβαια διαθέτει τον πύραυλο scalp naval που μπορεί να πλήξει στρατηγικούς στόχους στο έδαφος.

Το οπλοστάσιο της Languedoc

-Πύραυλους Scalp Naval (από τον Απρίλιο του 2018)

-Αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15

-Πυραύλους για στόχους επιφανείας Εxocet MM40

-Τορπίλες MU90 κατά υποβρυχίων

-Ελικόπτερο ΝΗ90 Caiman

Tεχνικά χαρακτηριστικά

Μήκος: 142 μέτρα

Πλάτος: 20 μέτρα

Βάρος: 6.000 τόνοι

Ταχύτητα: 27 κόμβοι

Πλήρωμα: 109 άτομα. Μπορεί να φτάσει στα 144 μαζί με του ελικοπτέρου και των ειδικών δυνάμεων

Αυτονομία: 6.000 μίλια

Η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία

Για ακόμη μία φορά οι Γάλλοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην παραδοσιακή συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας και στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Όπως ανέφερε ο ακόλουθος άμυνας της γαλλικής πρεσβείας Σαρλ Αμπαλεά κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 40 ελλιμενισμοί γαλλικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στη Σούδα και το λιμάνι του Πειραιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας – τόνισε ο κ.Αμπαλεά – είναι ότι στα Χανιά το γαλλικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει έναν μεταεπιχειρησιακό θάλαμο για τους γάλλους ναυτικούς. Όταν δηλαδή Γάλλοι επιστρέφουν από επιχειρήσεις του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού έχουν τη δυνατότητα να «ξεφύγουν» από τα έντονα βιώματα των επιχειρήσεων και να γυρίσουν σελίδα. Και γι’ αυτό το λόγο τους προσφέρεται ένα τριήμερο στην Κρήτη. 10.000 Γάλλοι έχουν περάσει απ’ αυτόν τον «μετεπιχειρησιακό θάλαμο».

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας λόγω των οικονομικών δυσκολιών στη χώρα μας ήταν εν υπνώσει, στο περιθώριο, όμως τώρα αρχίζει να ανανεώνεται υπογράμμισε ο Σαρλ Αμπαλεά. Ελλάδα και Γαλλία – είπε – μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη περί απειλής στα ανατολικά του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση του στρατηγικού όπλου Scalp Naval ο Σαρλ Αμπαλεά απάντησε πως η Γαλλία από τις ελάχιστες χώρες που πωλεί αυτόν τον πύραυλο στην εναέρια εκδοχή του, δηλαδή για να τον φέρουν τα αεροσκάφη Mirage 2000.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024