Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα «Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών» για πρώτη φορά στο ΕΚΠΑ

Πρόγραμμα «Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών» για πρώτη φορά στο ΕΚΠΑ

Στόχος είναι η εκπαίδευση διαμεσολαβητών, όπως προβλέπεται από το νόμο (Ν. 4512.2018).

Πρόγραμμα «Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών», διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος είναι η εκπαίδευση διαμεσολαβητών, όπως προβλέπεται από το νόμο (Ν. 4512.2018). Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μπορούν στη συνέχεια να δώσουν εξετάσεις στην αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη διαπίστευση και να περιληφθούν στη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το πρόγραμμα ακολουθεί μικτό σύστημα εκπαίδευσης, δηλαδή δια ζώσης (live) και εξ αποστάσεως (e-learning) διδασκαλία, συνολικής διάρκειας 3 εβδομάδων, η οποία αντιστοιχεί σε 92 ώρες επιμόρφωσης. Το εξ αποστάσεως μέρος καταλαμβάνει 60 ώρες, ενώ το δια ζώσης μέρος διαρκεί 32 ώρες (3 ημέρες). Για πρώτη φορά το πρόγραμμα παρέχεται με αυτή τη συνδυασμένη μορφή εκπαίδευσης δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος από τον υπολογιστή τους μέσω ειδικά διαμορφωμένης εκπαιδευτικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο εκπαιδευόμενος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεών του και την διαπίστευσή του μπορεί να δραστηριοποιηθεί ως διαμεσολαβητής για την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών. Ανεξάρτητα από την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της διαδικασίας της διαμεσολάβησης –με την έννοια της υποχρεωτικής απόπειρας διαμεσολαβητικής διευθέτησης ορισμένων διαφορών προ της δικαστικής προσφυγής–, η προοπτική της απασχόλησης ενός ατόμου ως διαμεσολαβητή εκτιμάται ότι θα είναι στο μέλλον ιδιαίτερα υποσχόμενη. Η διαμεσολάβηση διεθνώς παρουσιάζεται ως ένα από τα πλέον σύγχρονα μέσα διευθέτησης διαφορών, με τη χρήση της να εντοπίζεται πέραν των γενικευμένων αστικών και εμπορικών διαφορών και στην επίλυση ειδικότερων ζητημάτων εντός επιχειρήσεων-οργανισμών (εργασιακή διαμεσολάβηση), ενδοσχολικών περιστατικών (σχολική διαμεσολάβηση), αλλά και στην αντιμετώπιση διακοινοτικών διενέξεων (πολυπολιτισμική διαμεσολάβηση) και διεθνών υποθέσεων (διεθνής διαμεσολάβηση).

Ως εκ τούτου, οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να κάνουν χρήση των γνώσεων που θα αποκομίσουν σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς, που ούτως ή άλλως διαρκώς διευρύνονται.  Οι συμμετέχοντες επίσης θα εξοικειωθούν με πολύτιμες τεχνικές διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα τους είναι χρήσιμες και εντός του πλαισίου των λοιπών επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων αλλά και των κοινωνικών ή διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του ΕΚΠΑ και σ’ αυτό συμμετέχουν ως εκπαιδευτές διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί καθώς και αναγνωρισμένοι επιστήμονες (ανώτατοι δικαστές, δικηγόροι, ακαδημαϊκοί και έμπειροι διαμεσολαβητές), με αποτέλεσμα να παρέχονται στους συμμετέχοντες τόσο η απαραίτητη θεωρητική γνώση όσο και τα διδάγματα της έμπρακτης ενασχόλησης με τον θεσμό.

Ακαδημαϊκοί Υπεύθυνοι του Προγράμματος είναι οι: Αντώνης Καραμπατζός, Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής (CIArb) και Χαράλαμπος Μαχαίρας, Αρεοπαγίτης ε.τ., LLM – Maritime Law (UCL), Accredited Mediator, CEDR London.

Υπεύθυνος Εκπαίδευσης είναι ο Δημήτρης Θεοχάρης, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ  της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, L.L.M. (London), Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών (C.E.D.R. London), Επισκέπτης καθηγητής Τμήματος Νομικής πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης για το πρόγραμμα επαγγελματικής επιμόρφωσης και κατάρτισης «Βασική Εκπαίδευση Διαμεσολαβητών» συνοδευόμενου από το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή κάτοχοι ισοδύναμου πτυχίου της αλλοδαπής.  Το πρόγραμμα απευθύνεται μεταξύ άλλων σε  Νομικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, ψυχολόγους, στελέχη από τον χώρο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, σπουδαστές και ερευνητές, εκπαιδευτικούς κα.

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 6/5/2019, ενώ τα μαθήματα αρχίζουν στις 13/5/2019.

Sports in

Σπουδαία κίνηση από τον Ντιέγκο Κόστα που βοηθά τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία

Ο διεθνής επιθετικός της Γκρέμιο, Ντιέγκο Κόστα, προχωρά σε μια σπουδαία κίνηση για να βοηθήσει τις πλημμυροπαθείς οικογένειες στην Βραζιλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024