Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
FAZ: Η έρευνα στο Μάτι, οι ιδιοτελείς προσδοκίες και τα διδάγματα

FAZ: Η έρευνα στο Μάτι, οι ιδιοτελείς προσδοκίες και τα διδάγματα

Στα πορίσματα της επιτροπής Γκολντάμερ, την οποία διηύθυνε το Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης Πυρκαγιών υπό τον Γερμανό καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ και η οποία συστάθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine

Στα πορίσματα της επιτροπής Γκολντάμερ, την οποία διηύθυνε το Παγκόσμιο Κέντρο Παρακολούθησης Πυρκαγιών υπό τον Γερμανό καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ και η οποία συστάθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.

Όπως επισημαίνει η FAZ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «το αποτέλεσμα της έρευνας είναι συγκλονιστικό, αν και με τρόπο που απαλλάσσει, έστω εν μέρει, την νυν ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε ασφαλώς να ήταν και μια ιδιοτελής προσδοκία των εντολοδόχων.

«Η ασάφεια των αρμοδιοτήτων και η έλλειψη συντονισμού στην καταπολέμηση πυρκαγιών όπως και η παράνομη δόμηση σε μη κατάλληλες περιοχές ή η απουσία ενός συστήματος εθελοντών πυροσβεστών είναι μια κληρονομιά δεκαετιών» παρατηρεί η εφημερίδα, σημειώνοντας πάντως ότι στην ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να επιρρίψει κανείς ότι και η ίδια και παρότι είχε υποσχεθεί τη ρήξη με το παρελθόν, έκανε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τα εν μέρει γνωστά κακώς κείμενα».

Η FAZ αναφέρεται ειδικότερα «στο αλαλούμ αρμοδιοτήτων» αλλά και τα «νομικά κενά, εν μέρει πολιτικά θεμιτά από ομάδες συμφερόντων», όπως επισημαίνει.. «Σε ελεύθερη μετάφραση ορισμένες γραμμές της έκθεσης θα μπορούσαν να συνοψιστούν με τη φράση ότι στο πεδίο της καταπολέμησης πυρκαγιών στην Ελλάδα συχνά η δεξιά δεν ξέρει τι ποιεί η αριστερά» γράφει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έκθεση εμπεριέχει μεν μια σειρά λεπτομερών προτάσεων για έναν θεσμικό εξορθολογισμό, όπως την πιο ενεργό συμμετοχή της ακτοφυλακής στην πρόληψη και την καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών, την ίδια ώρα όμως «[…] οι συντάκτες καθιστούν σαφές ότι αυτά δεν επαρκούν εάν δεν δοθεί ανάλογη αξία και στην πρόληψη πυρκαγιών».

«Ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών δεν συναρτάται μόνον με θερμότερα και πιο ξηρά καλοκαίρια, αλλά και με την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, μεταξύ άλλων και με την ευημερία της χώρας που ενισχύθηκε μετά την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1981» συνεχίζει το δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται ότι σε αντίθεση με μισό αιώνα πριν και στην Ελλάδα τα δάση αξιοποιούνται οικονομικά πλέον ελάχιστα από τους πολίτες. «Όλο και λιγότεροι μελισσοκόμοι, ξυλοκόποι και έμποροι ρετσινιού ζουν από τα δάση και όλο και σπανιότερα υπάρχουν εκεί βοσκοτόπια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα ξηρής καύσιμης ύλης. Στο πλαίσιο αυτό η επιτροπή προτείνει στην κυβέρνηση την έναρξη μίας δημόσιας αλλά και κοινοβουλευτικής συζήτησης για την ενίσχυση της οικονομικής διαχείρισης των δασών» γράφει η FAZ.

Ο κίνδυνος νέων πυρκαγιών «απειλή» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ωστόσο επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, «είναι αμφίβολο εάν η πολιτική εισακούσει τις παραινέσεις των ειδικών εν ευθέτω χρόνω και, κυρίως, εάν μπορεί να τις επιβάλει, εν ανάγκη κόντρα και στα συμφέροντα μεμονωμένων ομάδων, όπως των επαγγελματιών πυροσβεστών. Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης κατέδειξαν ότι στην Ελλάδα συχνά δεν αρκεί η ανάλυση λαθών και η νομοθέτηση καθώς οι μεταρρυθμίσεις μένουν στα χαρτιά».

Η εφημερίδα σημειώνει πως «για τον Τσίπρα και το κόμμα του διακυβεύονται πολλά αυτό το καλοκαίρι». «Η καταστροφή στο Μάτι δεν έβλαψε μεν την κυβέρνηση, όπως έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις θερινές διακοπές του 2018. Για τους περισσότερους Έλληνες ήταν ένα συνονθύλευμα παραλείψεων που μαζεύτηκαν μετά από πολλές δεκαετίες. Τώρα ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα κοινωνικοπολιτικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσαν να μειώσουν τη διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τη Ν.Δ.. Το αργότερο τον Οκτώβρη άλλωστε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές. Εάν όμως ξεσπάσει το ερχόμενο καλοκαίρι νέα μεγάλη πυρκαγιά με πολλά θύματα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εγκαταλείψει και την τελευταία ελπίδα να φτάσει τη Ν.Δ.» καταλήγει το δημοσίευμα.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024