Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ τόνισε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για την αποχώρηση από την ΕΕ είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο αγώνας για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών, θα πρέπει να περιμένει την έγκριση από το κοινοβούλιο της συμφωνίας της με την ΕΕ για το Brexit, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Τόνισε μάλιστα ότι η έγκριση του νομοσχεδίου για την αποχώρηση είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο BBC, από την Ιαπωνία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίνζο ‘Αμπε, ο Χαντ είπε ότι «θα υπάρξει χρόνος για όλες αυτές τις συζητήσεις για το κατά πόσο ο ένας ή ο άλλος είναι ο καταλληλότερος για την διαδοχή της πρωθυπουργού».

«Αλλά αυτό θα γίνει όταν η ίδια ανακοινώσει ότι θα φύγει και υπάρξει επίσημη αναμέτρηση για την ηγεσία», πρόσθεσε.

Ο Τζέρεμι Χαντ, που φιλοδοξεί να συμμετάσχει στην κούρσα για τη διαδοχή στην ηγεσία του κόμματος, κλήθηκε να σχολιάσει μία πιθανή ηγεσία υπό τον Μπόρις Τζόνσον, προκάτοχό του στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως είπε, η διαφορά του ίδιου με τον Τζόνσον είναι ότι έχει έναν πολύ μεγάλο ρόλο να επιτελέσει ως υπουργός και αυτός είναι να φέρει σε πέρας τη συμφωνία για το Brexit.

«Έχουμε ένα υπουργικό συμβούλιο που πιστεύει στο Brexit, και πιστεύουμε στο Brexit, άσχετα με το πώς ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα, γιατί είμαστε δημοκράτες και πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες γι’ αυτή τη χώρα, όποια επιλογή και να κάνει» είπε.

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου θέλουν την παραμονή της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του κόμματος μέχρι το φθινόπωρο, εάν δεν καταφέρει να περάσει από το κοινοβούλιο τη συμφωνία για την αποχώρηση, καθώς φοβούνται ότι οποιαδήποτε αναμέτρηση για τη διαδοχή πριν από την έγκριση της συμφωνίας θα μπορούσε να ενισχύσει τους υποψήφιους διαδόχους και υποστηρικτές του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντομινίκ Ράαμπ, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης με τις Βρυξέλλες.

Από την άλλη πλευρά, η Τερέζα Μέι εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις από άλλους βουλευτές του κόμματος, κυρίως εξαιτίας των συνομιλιών της με τους Εργατικόύς για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στο Brexit, οι οποίες συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα, παρά την διακοπή των εργασιών λόγω Πάσχα. Από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές αυτής της προοπτικής είναι ο πρώην υπουργός Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, που προτείνει την αποχώρηση της Μέι και την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής τον επόμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με τους Εργατικούς, ο Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι είναι πολύ πιο εποικοδομητικές απ’ όσο πιστεύει η κοινή γνώμη. «Οι συνομιλίες με τους Εργατικούς είναι λεπτομερείς και νομίζω πιο εποικοδομητικές απ’ όσο πίστευαν οι πολίτες. Αλλά δεν ξέρουμε εάν θα αποδώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία διαδοχής στο Συντηρητικό κόμμα, διεξάγεται σε δύο γύρους. Στον πρώτο, οι βουλευτές ψηφίζουν τον επικεφαλής της επιλογής τους ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους. Γίνονται πολλοί γύροι ψηφοφοριών στον καθένα από τους οποίους, ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται από τη διαδικασία, μέχρις ότου απομείνουν οι δύο επικρατέστεροι. Στο δεύτερο στάδιο, υπάρχει ταχυδρομική ψήφος των μελών του Συντηρητικού κόμματος, οι οποίοι τελικά επιλέγουν ανάμεσα στους δύο υποψηφίους του προηγούμενου γύρου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr