«Κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται, να κηρυχθεί ένοχος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για δωροδοκία κατ’εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είπε η Εισαγγελέας της έδρας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δίκη για τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας, Ελένη Σκεπαρνιά, να ολοκληρώνει σήμερα Δευτέρα το πρώτο μέρος της αγόρευσής της για την υπόθεση αυτή.

«Κανένα δεδικασμένο από τις αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης δεν υφίσταται, να κηρυχθεί ένοχος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος για δωροδοκία κατ’εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είπε η Εισαγγελέας της έδρας τοποθετούμενη για τον βασικό κατηγορούμενο, ο οποίος – όπως είναι γνωστό – δεν  κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Η εισαγγελική λειτουργός ολοκλήρωσε την αγόρευσή της για 16 από τους 58 κατηγορούμενους στην μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων για την επίμαχη σύμβαση, που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 1997.

Με την εισήγηση της επί της ενοχής, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε από τους δικαστές να κηρύξουν ενόχους, πλην του άλλοτε επικεφαλής της θυγατρικής Siemens και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα, όπως τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και τον Πρόδρομο Μαυρίδη αλλά και άλλοτε κορυφαία στελέχη της μητρικήςSiemens.

Συγκεκριμένα, η κ. Σκεπαρνιά ζήτησε ενοχή για συνολικά 11 κατηγορούμενους και αθώωση για άλλους πέντε, ενώ την Τετάρτη θα συνεχίσει την εισήγηση της και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί  να λογοδοτήσουν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Στην πρώτη ομάδα κατηγορουμένων η Εισαγγελέας ενέταξε και τα έξι παρένθετα πρόσωπα που φέρονται να διέθεσαν τις εταιρίες τους προς εξυπηρέτηση του  Μ. Χριστοφοράκου ώστε να διακινεί μεγάλα χρηματικά ποσά για δωροδοκίες. Από αυτούς η Εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για δύο επιχειρηματίες και την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών των υπολοίπων τεσσάρων.

Η Εισαγγελέας καταλόγισε στον Χριστοφοράκο για την επίτευξη της σύμβασης 8002 την διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως σε περίπτωση που η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα ψηφιστεί ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της Siemens, οι όποιες μεταβολές αναμένεται να επηρεάσουν και τους κατηγορούμενους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr