Ο υπουργός Αμυνας του Σουδάν Μοχάμεντ Αχμεντ Αουάντ Ιμπν Αουφ ανακοίνωσε αιφνιδίως αργά την Παρασκευή την παραίτησή του από επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου, το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μια μέρα μετά την ανατροπή με πραξικόπημα του προέδρου Ομαρ αλ-Μπασίρ.

«Προς το συμφέρον του έθνους μας»

«Αυτό είναι προς το συμφέρον του έθνους μας… Αυτή η χώρα έχει σπουδαίο λαό και σπουδαίο στρατό», δήλωσε στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση ο Αουφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι λαός και στρατός θα συνεργαστούν.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής των ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Αμπντέλ Φάταζ Αμπντελραχμάν Μπουρχάν θα τον αντικαταστήσει στη θέση του επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου.

Ωρες νωρίτερα, το στρατιωτικό συμβούλιο προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των διαδηλωτών, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα αποκτήσει νέα πολιτική κυβέρνηση και ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει το πολύ δύο χρόνια ή πολύ λιγότερο, αν μπορεί να αποφευχθεί το χάος.

Οι διαδηλωτές πανηγυρίζουν

Ο επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του στρατιωτικού συμβουλίου, ο στρατηγός Ομαρ Ζάιν αλ-Αμπίντιν, έδωσε νωρίς την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου και απευθύνθηκε στους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους στο Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν για την προοπτική επιβολής στρατιωτικού καθεστώς στη χώρα.

Με την ανακοίνωση της παραίτησης του Αουφ, αργά την Παρασκευή, διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ άρχισαν να πανηγυρίζουν.

«Αυτό που συνέβη είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και υποχώρηση στη βούληση των μαζών, ενώ ήρθαμε πιο κοντά στη νίκη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος της κυριότερης οργάνωσης των διαδηλώσεων – της Eνωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA) -, ο Ρασίντ Σαΐντ.

«Δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα»

Χιλιάδες Σουδανοί συνέχισαν να παραμένουν έξω από το υπουργείο Αμυνας στο Χαρτούμ με αίτημα την πολιτική κυβέρνηση, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ο στρατός.

Το στρατιωτικό συμβούλιο προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι δεν είχε «φιλοδοξίες» να παραμείνει μόνιμα στην εξουσία της χώρας.

«Ο ρόλος του στρατιωτικού συμβουλίου είναι να προστατεύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας», δήλωσε ο στρατηγός Ομάρ Ζινελαμπίντινε, μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου, μιλώντας σε άραβες και αφρικανούς διπλωμάτες.

«Αυτό δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ