Επετεύχθη συμφωνία για τους εγκλωβισμένους μετανάστες σε πλοίο ανοιχτά της Μάλτας
Οι 62 μετανάστες θα αποβιβαστούν στη Μάλτα και στη συνέχεια θα προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι 62 μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα στο πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής μκο Sea-Eye ανοιχτά της Μάλτας θα μπορέσουν να αποβιβαστούν στη Μάλτα και να μεταφερθούν από εκεί στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας.
“Μέσω του συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συνεργασία της Μάλτας, οι μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο Alan Kurdi μη κυβερνητικής οργάνωσης θα κατανεμηθούν μεταξύ τεσσάρων κρατών της ΕΕ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας και του Λουξεμβούργου”, διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
“Κανένας από τους μετανάστες δεν θα παραμείνει στη Μάλτα”, σημείωσε η κυβέρνηση της χώρας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μετεπιβιβαστούν από το πλοίο της μκο σε πλοίο της Μάλτας το οποίο θα τους φέρει στην ακτή, σύμφωνα με διπλωμάτη της χώρας.
Το πλοίο Alan Kurdi – που πήρε το όνομά του από τον μικρό Σύρο πρόσφυγα, που βρέθηκε νεκρός σε μια τουρκική ακτή – διέσωσε στις 3 Απριλίου 64 μετανάστες που επέβαιναν σε αυτοσχέδιο πλεούμενο ανοιχτά της Λιβύης. Έκτοτε το πλοίο συνέχιζε να πλέει ανοιχτά της Μάλτας, καθώς η χώρα αυτή και η Ιταλία – δύο χώρες που έχουν υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή για τις αφίξεις μεταναστών από τη βόρεια Αφρική – αρνούνταν τον ελλιμενισμό του.
Xαιρετίζει την επίλυση του προβλήματος ο Αβραμόπουλος
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Καλωσορίζω την συντονισμένη λύση που επιτεύχθηκε για την αποβίβαση των 64 μεταναστών #AlanKurdi. Σχολιάζω τον ρόλο της Μάλτας για την αποδοχή της αποβίβασης και τις χώρες [FR, DE, PT, LU] για την επίδειξη αλληλεγγύης. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε βιώσιμες συμφωνίες για να διαχειριστούμε καλύτερα, παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον».
I welcome the coordinated solution achieved to disembark the 64 migrants #AlanKurdi. I commend once again MT for accepting the disembarkation & FR, DE, PT, LU for showing solidarity.We need to progress on sustainable arrangements to better manage similar situations in the future.
— Dimitris Avramopoulos (@Avramopoulos) April 13, 2019
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442