Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Νοικοκυραίοι» κατά «μουσαφίρηδων» στον ΣΥΡΙΖΑ - Πώς ο Κουρουμπλής ανέδειξε τον εσωτερικό εμφύλιο

«Νοικοκυραίοι» κατά «μουσαφίρηδων» στον ΣΥΡΙΖΑ – Πώς ο Κουρουμπλής ανέδειξε τον εσωτερικό εμφύλιο

Η υπόθεση Κουρουμπλή - Αμβρόσιου στάθηκε η αφορμή για να βγουν τα μαχαίρια καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν τις θέσεις τους σε Βουλή και ευρωβουλή

Τελικά η υπόθεση Κουρουμπλή – Αμβρόσιου, μπορεί να έκλεισε άρον – άρον γιατί πλήγωσε την κυβέρνηση, όμως, το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Και δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, με οριακές σχέσεις μεταξύ των στελεχών του.

Πολλοί στη Bουλή έσπευσαν να πουν ότι η γκάφα του Παναγιώτη Κουρουμπλή να φωτογραφηθεί με τον ακραίο μητροπολίτη και να αναρτήσει -για ψηφοθηρικούς λόγους- τις φωτογραφίες στο facebook, ήταν η αφορμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Για μια μάχη μεταξύ «νοικοκυραίων» του ΣΥΡΙΖΑ με τους «μουσαφίρηδες», δηλαδή όσους έχουν μακρά πορεία στο κόμμα και αυτούς που ήρθαν τα τελευταία χρόνια από διάφορους χώρους, από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητους Ελληνες.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αν κι έχει σχεδόν 8 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεία (και το λέει μάλιστα) ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Και παρά το γεγονός ότι έχει στηρίξει όσο λίγοι τον Αλέξη Τσίπρα, κι αυτός τον έκανε πρώτο τη τάξει υπουργό, η αλήθεια είναι ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ του 3% είναι… ξενομερίτης.

Η ευκαιρία για το «άδειασμα» ήταν οι εναγκαλισμοί και οι βραβεύσεις με τον υμνητή της Χούντας και της Χρυσής Αυγής, μητροπολίτη Αμβρόσιο. Μπορεί ο υποψήφιος ευρωβουλευτής να σκέφτηκε ότι η λίστα των ψηφοφόρων του Αμβρόσιου είναι μεγάλη και πολύτιμη –κι ότι οι ψήφοι δεν… βρομάνε, ακόμη κι αν είναι ακροδεξιοί- οι συνυποψήφιοί του, όμως, δεν έχασαν την ευκαιρία. Αλλωστε, ως πρώην υπουργός και προβεβλημένο στέλεχος, ο Κουρουμπλής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θέση κάποιων από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ή ακόμη και την πρώτη θέση που κατέχει ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάλογο με τον Πάνο Σκουρλέτη, όπου ο τελευταίος τράβηξε το αυτί του Κουρουμπλή, το διέρρευσαν οι ίδιοι στην Κουμουνδούρου προκειμένου να «κοντύνουν» τον υποψήφιο ευρωβουλευτή. Ενδεχομένως και να τον εξωθήσουν σε παραίτηση ή στην καλύτερη περίπτωση να τον «βγάλουν στη σέντρα» πετσοκόβοντας τη δυναμική που είχε.

Ολοι κατά Κουρουμπλή

Και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Κουρουμπλή. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Σπύρου Δανέλλη, συνυποψήφιού του για μια θέση στην ευρωβουλή: «Για τέτοιες κινήσεις δεν υπάρχουν δικαιολογίες, αδυνατώ να αντιληφθώ πώς ο κ. Κουρουμπλής έκανε τέτοια κίνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Δανέλλης.

Κανονικό «άδειασμα» δηλαδή, όπως και αυτό που του επιφύλαξε ο επίσης συνυποψήφιός του, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος προφανώς φοβάται τον ανταγωνισμό.

«Επειδή πολλοί ρωτούν, οφείλω μια καθαρή θέση: Με τον φιλοΧρυσαυγίτη Αμβρόσιο, κήρυκα του μίσους, υβριστή του Τσίπρα κ πρόσφατα καταδικασμένο για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, είμαστε καθαρά κ σταθερά απέναντι. Σέβομαι πολύ τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τον Αμβρόσιο, καθόλου!». Αυτή ήταν η ανάρτηση που χτυπά ευθέως τον Αμβρόσιο αλλά και με έμμεσο τρόπο τον πρώην υπουργό Π. Κουρουμπλή.

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση της Αννέτας Καββαδία η οποία σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν «εσύ να στέκεσαι δίπλα στον ρατσιστή, χουντικό, δηλωμένο χρυσαυγίτη, τουλάχιστον όχι στο όνομά μας».

Πιο ξεκάθαρη στοχοποίηση του Κουρουμπλή δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αλλά και απέναντι γενικά σε όσους θεωρείται ότι αλλοιώνουν την «αριστερή φυσιογνωμία» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιες πληροφορίες λένε ότι και για την Ελενα Κουντουρά υπήρξαν αρνητικά σχόλια καθώς στο παρελθόν και η ίδια έδειχνε χαρούμενη στο πλάι του μητροπολίτη. Το γεγονός ότι είναι προβεβλημένη υπουργός και υποψήφια ευρωβουλευτής δεν είναι καθόλου τυχαίο. Ούτε ότι οι φωτογραφίες της βγήκαν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης με πολλούς να σκέπτονται ότι σ’ αυτόν τον τομέα τα… υπόγεια του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου, έκαναν καλή δουλειά.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είπε ότι ήταν «τυχαία», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Νομίζω ότι ήταν ατυχές.

Και κάπως έτσι, ο Π. Κουρουμπλής γλίτωσε στο παρά πέντε την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο. Κι αν τον έσωσε κάτι είναι η καλή σχέση του με τον πρωθυπουργό και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει ήδη τη γκάφα με την Μυρσίνη Λοϊζου και δεν θα μπορούσε να αντέξει και δεύτερη.

Ο εσωτερικός εμφύλιος

Τα όσα έγιναν με τις υποψηφιότητες για την ευρωβουλή και τους διαγκωνισμούς με αφορμή τον Π. Κουρουμπλή, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και απώλεια δεκάδων θέσεων βουλευτών, οι μάχες χαρακωμάτων θα γίνουν σύντομα μάχες σώμα με σώμα.

Το σόου του Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους, ούτε βεβαίως η διεύρυνση ή… πλατιά απεύθυνσή του. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι το κόμμα πασοκοποιείται ή κατ’ άλλους γίνεται πιο… δεξιό. Η κριτική εστιάζεται αφενός στο ότι το κόμμα έχει αποδεχθεί και αγκαλιάσει κάθε «ορφανό» αποσυνάγωγο του ΠΑΣΟΚ, με τελευταίους τους Αγγελο Τόλκα, Θάνο Μωραϊτη, Στέφανο Τζουμάκα, Γιάννη Ραγκούση.

Αφετέρου ότι έχει ενσωματώσει και στελέχη όπως η Ελενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ που κάποτε τους έβλεπαν με μισό μάτι για τις σκληρές δεξιές απόψεις τους.

Ακόμη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι περισσότερη ζημιά θα κάνει παρά θα φέρει ψήφους.

Γενικώς πολλοί στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι η επικράτηση των «μουσαφίρηδων έναντι των «νοικοκυραίων» που έρχονται από την εποχή του 3%, είναι πολύ σοβαρό θέμα. Ειδικά από τη στιγμή που η κοινοβουλευτική δύναμη θα μειωθεί κατά 50% σε ενδεχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των ευρωβουλευτών.

Η μάχη επικράτησης των δύο πόλων θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, και όσο η ήττα που προδιαγράφεται θα είναι βέβαιη.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024