Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ExxonMobil για Κύπρο : Προχωράει στην επιβεβαιωτική, ζητάει επέκταση της παρουσίας της

ExxonMobil για Κύπρο : Προχωράει στην επιβεβαιωτική, ζητάει επέκταση της παρουσίας της

Tο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στην Κύπρο υψηλόβαθμη ομάδα στελεχών της ExxonMobil, που θα εξετάσουν και τις δυνατότητες επέκτασης της παρουσίας της εταιρείας στην Κύπρο.

Επισημοποίησε η ExxonMobil τα δεδομένα για το κοίτασμα «Γλαύκος» με την ανακάλυψη των 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο «10», ενώ επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι θα πραγματοποιήσει επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Αυτό ανακοίνωσε επίσημα με επιστολή της – όπως προβλέπουν και οι συμφωνίες μεταξύ του κολοσσού και της Κυπριακής Δημοκρατίας– στο τέλος της περασμένης εβδομάδας η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια

Για να δώσει ακριβή στοιχεία για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, δηλαδή το ακριβές σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί αλλά και τις ημερομηνίες που θα βρίσκεται στο σημείο το γεωτρύπανο, θα ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου με επίσημη επιστολή της το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Για την ώρα, στην έδρα του αμερικανικού κολοσσού στο Τέξας ξεκίνησαν οι εσωτερικές διαδικασίες για την έγκριση και του προϋπολογισμού των πέραν των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που θα απαιτηθούν για την επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται στην Κύπρο υψηλόβαθμη ομάδα στελεχών της ExxonMobil, που θα εξετάσουν και τις δυνατότητες επέκτασης στην Κύπρο της παρουσίας της εταιρείας ή και της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί.

Το τεμάχιο «7» και η κοινοπραξία Total – Eni

Την ίδια ώρα, τρέχουν και οι διαδικασίες μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και γαλλικής Total σε δύο άξονες: Ο πρώτος αφορά τις διαπραγματεύσεις ανάθεσης του τεμαχίου «7» στην κοινοπραξία Total – Eni, όπου διαχειριστής είναι ο γαλλικός κολοσσός.

Ο δεύτερος, αφορά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της εισδοχής της Total με σημαντικό ποσοστό στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που έχει η Eni στο τεμάχιο «8», όπου γίνεται και η προεργασία για επόμενες γεωτρήσεις.

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων σε σχέση και με τα δύο τεμάχια ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία το προηγούμενο δεκαήμερο. Τώρα, ολοκληρώνεται από κάθε πλευρά η εξέταση των θέσεων που έθεσε η άλλη πλευρά. Θα ακολουθήσει σύντομα νέα συνάντηση στη Λευκωσία, η οποία αναμένεται να είναι καταληκτική ώστε να οδηγηθούν οι αποφάσεις στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.

Η αύξηση του «πριμ»

Μία από τις εκκρεμότητες είναι και η απαίτηση της κυπριακής πλευράς για να αυξηθεί αισθητά το «πριμ» που θα δώσουν οι Total – Eni για την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης του τεμαχίου «7».

Το σκεπτικό είναι ότι ναι μεν δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, αφού δεν υπάρχουν άλλοι διεκδικητές του συγκεκριμένου τεμαχίου ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός και στο «πριμ», αλλά στο «7» υπάρχει σίγουρο κοίτασμα πριν καν ξεκινήσουν να ερευνούν, αφού εκεί εκτείνεται αισθητά το κοίτασμα «Καλυψώ» από το τεμάχιο «6».

Πηγή: philenews.com

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024