Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βrexit: Παράταση υπό όρους δίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Βrexit: Παράταση υπό όρους δίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Παράλληλα, η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να συμφωνήσει σε μια δεύτερη αναβολή του Brexit, υπό κάποιες προϋποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ευρωεκλογών, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των κρατών μελών, μία μέρα πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την χρονική παράταση του Brexit,

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τηρήσει την υποχρέωσή του αυτή, η αποχώρηση θα γίνει την 1η Ιουνίου 2019», αναφέρεται στο κείμενο.

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος της ΕΕ στις 23-26 Μαΐου 2019, και δεν έχει επικυρώσει μια συμφωνία Brexit έως τις 22 Μαΐου 2019, τότε πρέπει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σημείωνεται παράλληλα ότι η χρονική παράταση του Brexit «δεν θα πρέπει να επιτραπεί να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Εγκρίθηκε η αναβολή του Brexit έως τις 30 Ιουνίου από το βρετανικό Κοινοβούλιο

Η Βουλή των Κοινοτήτων έδωσε το «πράσινο φως» στο σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για παράταση της ημερομηνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 30 Ιουνίου με ευρεία πλειοψηφία.

Ειδικότερα, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την ψηφοφορία για την αίτηση παράτασης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με 420 ψήφους έναντι 110. Η πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι, καθώς και οι Εργατικοί, υπερψήφισαν την πρόταση, ενώ οι αρνητικές ψήφοι προήλθαν κυρίως από Συντηρητικούς που θέλουν το Βrexit να συμβεί νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να υποστηρίξει το αίτημα της για περισσότερο χρόνο και για να βρει ένα νέο σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το ίδιο ζήτημα αναμένεται να συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η ψηφοφορία αυτή ήρθε ως συνέχεια της ψήφισης τη Δευτέρας του νομοσχεδίου για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία, το οποίο εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Λόρδων και από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά τον νόμο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος ή εσκεμμένα.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024