Σύγκληση των ευρωπαϊκών χωρών που θα επηρεαστούν άμεσα από το Brexit χωρίς συμφωνία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη.

«Πρόκειται για μια συνάντηση για να προετοιμασθούμε για τις εν δυνάμει συνέπειες ενός Brexit σε διάφορα επίπεδα (τελωνειακά ζητήματα, έλεγχος των συνόρων…)» σημείωσε το πρωθυπουργικό γραφείο και υπογράμμισε: «Η πρωτοβουλία ελήφθη από το Βέλγιο για να συνεδριάσουν οι χώρες που βρέχονται από τη Βόρεια Θάλασσα».  υπογραμμίσθηκε.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ολλανδίας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:30 ώρα Ελλάδας, πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Ωστόσο η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι βέβαιη, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ, νωρίς το απόγευμα.

Το Βέλγιο, τα εμπορικά λιμάνια του οποίου βρίσκονται απέναντι από την Αγγλία, θεωρεί πως είναι μια από τις χώρες που θα πληγούν οικονομικά από μια μη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η βελγική κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμασθεί για να καλύψει το κόστος της πρόσληψης από το 2020 χιλιάδων επιπλέον τελωνειακών και αστυνομικών.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η συμμετοχή της Βρετανίας στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τον επόμενο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην περίπτωση που συμμετάσχει στις ευρωεκλογές λόγω καθυστέρησης του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ