Σε σφοδρή επίθεση εναντίον της ΕΕ προχώρησε για ακόμα μία φορά ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ανεβάζει τους τόνους ενόψει Ευρωεκλογών όλο και περισσότερο.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα, προωθεί ένα νέο κίνημα, που έχει ως στόχο να ενώσει εθνικιστές ανά την Ευρώπη, για να αναλάβουν εκείνοι τον έλεγχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκδήλωση στο  Μιλάνο για τις επικείμενες Ευρωεκλογές υποσχέθηκε να «σώσει την Ευρώπη» και άσκησε δριμεία κριτική σε τραπεζίτες και γραφειοκράτες.

Στο κάλεσμα του για μία συμμαχία εθνικιστών ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι : «Εργαζόμαστε για να ξαναφέρουμε στο κέντρο την εργασία, την οικογένεια, την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον των νέων» μαζί με «κινήματα εναλλακτικά» που διαφοροποιούνται από τη «συμμαχία μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλιστών» που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες στις Βρυξέλλες, δήλωσε.

Ο Σαλβίνι παραδέχθηκε πως τα κινήματα που υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία έχουν «διαφορές», υποστηρίζοντας ότι βασίζονται «στην ταυτότητα και την παράδοση» και διαβεβαίωσε πως η συμμαχία τους θα διευρυνθεί και άλλο πριν από τις ευρωπαϊκές αλλαγές ώστε να γίνει «μια δύναμη διακυβέρνησης και αλλαγής στην Ευρώπη».

«Οι νεκροθάφτες του ευρωπαϊκού ονείρου είναι οι γραφειοκράτες, οι τραπεζίτες που κυβερνούν την Ευρώπη εδώ και υπερβολικά πολύ καιρό. Θέλουμε να ξαναφέρουμε τον λαό στη διακυβέρνηση της Ευρώπης», είπε ακόμη ο Σαλβίνι σ’ αυτή τη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μιλάνου παρουσία περίπου 200 δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας στόχος είναι πιο ασφαλή σύνορα, αλλά και η προστασία των «made in Europe» προϊόντων, ενώ υποστήριξε την ανάγκη για αναθεώρηση εμπορικών συμφωνιών. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή παραγωγή αναθεωρώντας εμπορικές συμφωνίες. Πρέπει να ακούγεται και η δική μας φωνή και όχι να διαπραγματεύονται μόνο απευθείας οι Βρυξέλλες με τους διεθνείς οργανισμούς» είπε.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε κράτους μέλους να βρει τον δικό του δρόμο», εξήγησε ο Δανός Άντερς Βίστισεν. «Αν αφήσουμε τους αντιπάλους μας να μας διχάσουν, δεν θα δούμε από τις Βρυξέλλες παρά λιγότερη ασφάλεια ενώ η πολυπολιτισμικότητα και η ταυτότητα της Ευρώπης θα πάρουν προβάδισμα επί της εθνικής ταυτότητας».

Ο στόχος είναι «να γίνουμε η σημαντικότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε ο Σαλβίνι επιβεβαιώνοντας τη διοργάνωση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής συνάντησης το Σάββατο 18 Μαΐου στο Μιλάνο. Η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού (RN), αναμένεται στη συνάντηση αυτή.

Ερωτηθείς για την απουσία της Λεπέν σήμερα, ο Σαλβίνι διαβεβαίωσε πως έχει λάβει εντολή από «όλες τις πολιτικές κινήσεις της ομάδας του» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, του RN περιλαμβανομένου, για να απευθύνει αυτή την έκκληση για ενότητα.

Στο απερχόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι υποστηρικτές της εθνικής κυριαρχίας είναι πράγματι διαιρεμένοι σε τρεις ομάδες (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας και Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) . Η Λέγκα του Σαλβίνι και το RN είναι μέλη της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, ενώ οι Φινλανδοί και οι Δανοί προσκεκλημένοι του Σαλβίνι ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Το Fidesz, το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, πολύ κοντά στον οποίο λέει πως βρίσκεται ο Σαλβίνι, ανήκει από την πλευρά του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αν και οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί ανέστειλαν πριν από μερικές εβδομάδες τη συμμετοχή του σ’ αυτό.

Όμως τίθεται το ζήτημα της ηγεσίας της μελλοντικής ομάδας. Έτσι τις επόμενες εβδομάδες η Λεπέν θα επισκεφθεί «σύμμαχα» εθνικιστικά κόμματα στη Σλοβακία και την Τσεχία για να υποστηρίξει τις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg

Γράψτε το σχόλιό σας