Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λονδίνο: Σε ισχύ νέος φόρος για παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητα

Λονδίνο: Σε ισχύ νέος φόρος για παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητα

«Στόχος είναι να μειωθούν οι τοξικές εκπομπές και να γίνει πιο υγιεινός ο αέρας του Λονδίνου για εκατομμύρια ανθρώπους», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν.

Νέο φόρο θα καταβάλουν στο εξής οι οδηγοί παλαιότερων και πιο ρυπογόνων αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσικλετών, αν θέλουν να κυκλοφορούν στο κέντρο του Λονδίνου, καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ ζώνη πάρα πολύ χαμηλών εκπομπών (ULEZ) στη βρετανική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για μια προσπάθεια του δημάρχου της πόλης να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.

Οι οδηγοί βενζινοκίνητων αυτοκινήτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2006 και ντιζελοκίνητων οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 2015 υποχρεώνονται εφεξής να καταβάλουν 12,50 στερλίνες (περίπου 14,50 ευρώ) ημερησίως για να εισέλθουν στη ζώνη αυτή. Για τα φορτηγά και τα πούλμαν ο φόρος ανέρχεται σε 100 στερλίνες (περίπου 116 ευρώ) ημερησίως. Τα ταξί εξαιρούνται. Από τον Οκτώβριο του 2021 η συγκεκριμένη ζώνη θα επεκταθεί σε όλη την πόλη.

«Στόχος είναι να μειωθούν οι τοξικές εκπομπές και να γίνει πιο υγιεινός ο αέρας του Λονδίνου για εκατομμύρια ανθρώπους», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Σαντίκ Καν.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας, «χιλιάδες Λονδρέζοι πεθαίνουν κάθε χρόνο πρόωρα εξαιτίας έκθεσης μακράς διάρκειας στην ατμοσφαιρική ρύπανση» και οι κάτοικοι του Λονδίνου «ζουν σε μια περιοχή η οποία υπερβαίνει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα πιο επικίνδυνα τοξικά σωματίδια».

Οι οδηγοί αυτοκινήτων που δεν θα δεχθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμου 160 στερλινών (περίπου 185,60 ευρώ) και οι οδηγοί φορτηγών με πρόστιμο που θα μπορεί να φτάσει έως και τις 1.000 στερλίνες (περίπου 1.160,50 ευρώ).

«Ο τοξικός αέρας μας είναι ένας αόρατος δολοφόνος που ευθύνεται για μια από τις μεγαλύτερες επείγουσες καταστάσεις για την υγεία που αντιμετωπίζει η γενιά μας σε πανεθνικό επίπεδο», σημείωσε ο Σαντίκ Χαν.

«Η ULEZ αποτελεί το κεντρικό σημείο του σχεδίου μας για να καθαρίσει ο αέρας του Λονδίνου. Είναι ένα από τα πιο τολμηρά σχέδια στον πλανήτη και τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα επάνω μας», κατέληξε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024