Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «πραιτωριανοί» του Τσίπρα: Ποιοι είναι αδύναμοι κρίκοι, ποιοι αναβαθμίζονται στο Μαξίμου

Οι «πραιτωριανοί» του Τσίπρα: Ποιοι είναι αδύναμοι κρίκοι, ποιοι αναβαθμίζονται στο Μαξίμου

Σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα ήταν το φιάσκο με την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου. Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι αυτός που χρεώνεται την αποτυχία

Η ώρα του «ταμείου» για κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης πλησιάζει, όσο πλησιάζουν και οι κάλπες. Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου περνάνε από κόσκινο, κάποιοι αναβαθμίζονται, κάποιοι «κόβονται» και κάποιοι έχουν κάνει έξαλλο τον πρωθυπουργό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συντελούνται μεγάλες αλλαγές καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να φτιάξει μια δική του ομάδα κρούσης που θα «τρέξει» τις εκλογές. Σε μια σειρά από υποθέσεις και αποστολές ωστόσο, κάποιοι δοκιμάστηκαν και θα πρέπει να αξιολογηθούν.

Ορισμένοι μάλιστα εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς, κάτι που οδηγεί αυτόματα σε ανακατατάξεις στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ενα από τα πρόσωπα που βρίσκονται σε δύσκολη θέση είναι για παράδειγμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Καλογήρου χρεώνουν την υπόθεση της γ.γ. καταπολέμησης της Διαφθοράς, Αναστασίας Ξεπαπαδέα που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα. Η ίδια έχει δώσει απαντήσεις σχετικά με το πότε ήταν δικηγόρος εταιρείας του Αρτέμη Αρτεμίου, ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες «άλλο το νόμιμο, άλλο το ηθικό».

Κι αυτό διότι πολλοί συνδέουν την κ. Ξεπαπαδέα με το τρίγωνο Παππάς – Αρτεμίου – Λαυρεντιάδης. Την γ.γ. καταπολέμησης της Διαφθοράς την «χρεώνουν» στον κ. Καλογήρου αλλά και στον Δημήτρη Τζανακόπουλο με τον πρώτο να είναι αυτός που την προώθησε στη σχετική θέση.

Όμως, υπάρχουν κι άλλα ονόματα που έχουν μπει στο στόχαστρο. Το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» και του Αγγελου Κωβαίου είναι αποκαλυπτικό.

Όπως αναφέρει: Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και τα αλλεπάλληλα στραπάτσα της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε άτυπες ανακατατάξεις στην Ηρώδου Αττικού. Αποτέλεσμα είναι οι ρόλοι να έχουν αλλάξει, η επιρροή των προσώπων να μεταβάλλεται σχεδόν καθημερινώς και η μάχη για την επόμενη μέρα να γίνεται ολοένα και πιο σκληρή.

Εως και προσφάτως είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι η κλειστή ομάδα συνεργατών, οι «πραιτωριανοί» του Αλέξη Τσίπρα, λειτουργούσε συντεταγμένα και βάσει συντονισμού.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, μεταδίδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι αλλαγές αυτές αναμένεται να φανεί σύντομα τι επίπτωση θα έχουν στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, είτε αυτές αφορούν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είτε την επιλογή τακτικής στον δρόμο προς τις κάλπες.

«Καίγεται» ο Βερναρδάκης, ενισχύεται ο Φλαμπουράρης

Σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα ήταν το φιάσκο με την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοΐζου. Η αμηχανία ήταν αισθητή από την πρώτη στιγμή, η απομάκρυνσή της έγινε με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες, όμως κάποια πρόσωπα χρεώθηκαν την αποτυχία. Πρώτος μεταξύ αυτών ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Απομένει να φανεί κατά πόσο η επιρροή του στις κεντρικές αποφάσεις θα διατηρηθεί, ειδικώς δε επειδή ο υπουργός Επικρατείας είναι επιφορτισμένος και με μία κρίσιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ αποστολή: τη διαμόρφωση ενός επικοινωνιακού περιβάλλοντος βάσει δημοσκοπήσεων άγνωστων, κατά τα λοιπά, εταιρειών.

Οι περισσότερες από αυτές επιχειρούσαν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ότι οι διαφορές από τη ΝΔ κινούνται στο όριο του στατιστικού λάθους. Αυτήν επικαλούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και τα «ευρήματα» εν τέλει θα κριθούν από τα αποτελέσματα της κάλπης. Από αυτά μέχρι πρότινος κρίνονταν και οι αποφάσεις του κ. Τσίπρα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Η τάση όμως σε όλες τις άλλες έρευνες, ακόμη και εταιρειών οι οποίες παραδοσιακά εμφάνιζαν μικρές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και πλέον παρουσιάζουν μεγάλο προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν αρχίσει να καθιστούν τις απόπειρες του κ. Βερναρδάκη μάταιες έως και άκυρες.

Το καθεστώς… μεταμνημονιακής εποπτείας του υπουργού Επικρατείας έχει ενισχύσει τη θέση του έτερου εμπίστου του Πρωθυπουργού, Αλ. Φλαμπουράρη. Πέραν του ότι, ούτως ή άλλως, εξαρχής χειριζόταν «λεπτές» υποθέσεις, παρασκηνιακούς σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις, η κυρίαρχη εντύπωση στη σημερινή συγκυρία είναι πως η συνάρτηση των αποφάσεων και των κινήσεων του κ. Τσίπρα με τις εισηγήσεις και την κρίση του κ. Φλαμπουράρη είναι στενότερη από ποτέ. Εξακολουθεί να είναι συνομιλητής με συγκεκριμένους εξω-πολιτικούς κύκλους και με παράγοντες της αγοράς, μεταφέρει μηνύματα από και προς το Μαξίμου και, όπως εκτιμάται, το δικό του σήμα θα βαρύνει περισσότερο από όλων των άλλων στην απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

Ο τρίτος πόλος στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο Δ. Τζανακόπουλος, πλην όμως βαρύνεται και με μια αποστολή… αυτοκτονίας: καλείται πλέον καθημερινώς να μαζεύει τα ασυμμάζευτα της υπόθεσης Πετσίτη, όπου η κυβέρνηση έχει κάνει μια σαφή αλλά μάλλον αδιέξοδη επιλογή. Τα πάντα διαψεύδονται, ο στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά ταυτόχρονα αποκηρύσσεται και χαρακτηρίζεται περίπου αποσυνάγωγος και όλα αυτά εξελίσσονται με την αγωνία του επόμενου κύκλου αποκαλύψεων, οι οποίες πιθανότατα θα εκθέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και συγκεκριμένα πρόσωπα.

«Αδύναμος κρίκος» ο Νίκος Παππάς

Πρώτος μεταξύ αυτών και ένας δυνάμει εξαιρετικά αδύναμος κρίκος είναι ο Νίκος Παππάς. Η σχέση του με τον Πετσίτη δεν μπορεί να αποκρυφτεί και οι αντιφάσεις του για τον χρόνο κατά τον οποίο ο πρώην συμμαθητής του έπραξε όσα έπραξε είναι εξόφθαλμες.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το βεβαρημένο κομματικό ιστορικό του, ο κ. Παππάς ήδη λαμβάνει μηνύματα τα οποία φανερώνουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγει τα συντροφικά βέλη, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και εξαιτίας άλλων «αμαρτιών» του παρελθόντος. Ηδη μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται ότι «οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις όσοι είχαν σχέση με τον Πετσίτη». Δεν είναι και πολλοί αυτοί…

Ο κ. Παππάς βρέθηκε πολλαπλώς εκτεθειμένος τις προηγούμενες ημέρες. Επιχείρησε δημοσίως να υποστηρίξει ότι ο πρώην συμμαθητής του μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα το 2016, διακόπτοντας τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αποκαλύφθηκε, η συνεργασία του με δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE, χρονολογείται πολύ νωρίτερα – και πάντως όσο ο Πετσίτης είχε «ελευθέρας» για το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπό το βάρος όλων των συνεχών αποκαλύψεων, το προστατευτικό τείχος γύρω από τον Πρωθυπουργό έχει αρχίσει να παρουσιάζει ρωγμές. Ο κ. Παππάς μετατρέπεται καθημερινώς σε ένα βαρίδι το οποίο απειλεί να συμπαρασύρει ολόκληρη την κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αδύναμος να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία. Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Αλλωστε, υπό τις παρούσες συνθήκες, μια ενδεχόμενη αποστασιοποίηση από τον Νίκο Παππά είτε θα εκλαμβανόταν ως ομολογία συνολικής ενοχής, είτε θα πυροδοτούσε άλλου τύπου αλυσιδωτές αντιδράσεις, καταστροφικές σε κάθε περίπτωση εν όψει εκλογών. Πολλά θα κριθούν από την παρουσία και τα όσα πει η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Αννα Ζαΐρη στην Επιτροπή Θεσμών, όπου η αντιπολίτευση αναμένει απαντήσεις τις οποίες έχει αποφύγει να δώσει η κυβέρνηση, παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024