Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η διαδικασία για υιοθεσίες και αναδοχές, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία

Η διαδικασία για υιοθεσίες και αναδοχές, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία

Ο νέος νόμος προβλέπει ενιαίες διαδικασίες τόσο για υποψήφιους ανάδοχους όσο και για θετούς γονείς.

Μεγάλες καινοτομίες υποστηρίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ότι φέρνει ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία (ν.4538/2018).

Η κα Φωτίου παρουσίασε τον νόμο σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα υπάρχουν ενιαίες διαδικασίες για ανάδοχο ή θετό γονιό, προβλέπονται δηλαδή οι ίδιες ενέργειες. Στις περιπτώσεις της ιδιωτικής υιοθεσίας – αναδοχής, από γονέα σε γονέα, η πράξη δεν θα συντελείται αν ο υποψήφιος γονιός δεν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία με όλους τους άλλους και δεν έχει δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος του παιδιού.

Η διαδικασία

Όλα τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα ιδρύματα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τόνισε η κα Φωτίου, ενώ βάση του νέου νόμου θα αποκτήσουν και ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης που θα περιγράφει αν μπορεί να δοθεί για υιοθεσία ή για αναδοχή. Έτσι, το κράτος θα μπορεί να γνωρίζει σύντομα πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα, ενώ η αν. υπουργός εξέφρασε την ελπίδα της ότι θα συνεναίσει και η Εκκλησία για να γίνει γνωστό πόσα παιδιά βρίσκονται στα εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Η κα Φωτίου παρουσίασε σχεδιάγραμμα με τη νέα διαδικασία, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την ανάθεση που θα ακολουθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ανάδοχοι και θετοί γονείς.

Συγκεκριμένα, ο νόμος θεσπίζει την υποχρεωτική εγγραφή των παιδιών και των υποψηφίων αναδόχων και θετών γονιών σε ηλεκτρονικά μητρώα με ταυτόχρονη επίβλεψη από το νεοσύστατο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (έχει συνεδριάσει ήδη δύο φορές) που έχει συσταθεί στο χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ιδρύεται επίσης ηλεκτρονικό μητρώο πιστοποιημένων κοινωνικών λειτουργών, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες οι οποίες καθυστερούσαν υπερβολικά στο παρελθόν, λόγω της έλλειψης των κοινωνικών λειτουργών στις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας, στα ιδρύματα και στα δικαστήρια.

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ως ΝΠΔΔ αναδεικνύεται σε σύμβουλο του κράτους, είπε η κα Φωτίου, ενώ οι πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του θα διενεργούν τις απαιτούμενες κοινωνικές έρευνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, η επικοινωνία του κοινωνικού λειτουργού, που έχει αναλάβει να συντάξει την έκθεση για τον ενδιαφερόμενο γονέα με τον συνάδελφό του κοινωνικό λειτουργό που εποπτεύει το παιδί, θα είναι κομβικής σημασίας και από αυτή θα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό αν θα ολοκληρωθεί ή όχι η διαδικασία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024