Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα πρόθυρα νέας αιματοχυσίας η Λιβύη - Παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

Στα πρόθυρα νέας αιματοχυσίας η Λιβύη – Παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας

Δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού πήραν θέση σε οδόφραγμα, το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τη δυτική είσοδο της Τρίπολης, και απειλούν με επίθεση. Πέντε χώρες ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ αποφασίστηκε κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθούν οι νέες εξελίξεις.

Δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πήραν θέση το βράδυ της Πέμπτης σε οδόφραγμα, το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από τη δυτική είσοδο της Τρίπολης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην είσοδο της Τρίπολης

Ο στρατηγός Αμπντεσαλάμ αλ Χάσι, επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΛΕΣ στη δυτική Λιβύη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη θέση χωρίς να δοθεί μάχη.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αχραρ Λίμπια, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στον Χάφταρ, είχε μεταδώσει πως οι δυνάμεις του ΛΕΣ βρίσκονταν κοντά στη Γέφυρα 27, που απέχει 27 χιλιόμετρα δυτικά από την Τρίπολη.

Τουλάχιστον δεκαπέντε ανοιχτά ημιφορτηγά, με εγκατεστημένα αντιαεροπορικά πυροβόλα στις καρότσες, και δεκάδες ένστολοι πήραν θέση σε αυτό το σημείο ελέγχου, γνωστό ως Γέφυρα 27.

Επιχείρηση να ανακοπεί η προέλαση του ΛΕΣ

Η Δύναμη Προστασίας της Τρίπολης (ΔΠΤ), συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων της πρωτεύουσας, ανήγγειλε μέσω Facebook ότι αρχίζει επιχείρηση για να ανακόψει την προέλαση του ΛΕΣ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το φάσμα της νέας ανάφλεξης στη Λιβύη έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν έφοδο για να «εκκαθαρίσουν τη δύση» της Λιβύης από «τους τρομοκράτες και τους μισθοφόρους» χωρίς να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι οι στόχοι τους.

Από την πλευρά της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), ο πρωθυπουργός Φάγεζ ας Σάρατζ έδωσε διαταγή την Τετάρτη το βράδυ στις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση να ετοιμαστούν για να «αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή».

Μοιρασμένη η Λιβύη

Η Λιβύη, που βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, παραμένει μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο αντίπαλες αρχές, την ΚΕΕ του Σάρατζ, που σχηματίστηκε στα τέλη του 2015 κατόπιν συμφωνίας, για τη σύναψη της οποίας μεσολάβησε ο ΟΗΕ, και εδρεύει στην Τρίπολη, και την αντίπαλη κυβέρνηση και Βουλή, συνδεδεμένη με τον ΛΕΣ του Χάφταρ, στην ανατολική Λιβύη.

Ο 75χρονος Χάφταρ ανήγγειλε χθες ότι «ανταποκρινόμαστε στην έκκληση του λαού της αγαπημένης μας πρωτεύουσας, όπως του είχαμε υποσχεθεί», διατάσσοντας τις δυνάμεις του να προελάσουν στην Τρίπολη, απόφαση που εξώθησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέπτεται την Τρίπολη, να απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση.

«Οποιος κατεβάζει το όπλο του είναι ασφαλής. Οποιος μένει μέσα στο σπίτι του είναι ασφαλής. Οποιος υψώνει λευκή σημαία είναι ασφαλής», πρόσθεσε ο Χάφταρ.

Παρέμβαση Γκουτέρες

«Απευθύνω σθεναρά έκκληση να σταματήσει η κλιμάκωση», είπε από την πλευρά του ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη, η οποία διαρκεί οκτώ χρόνια.

Η κλιμάκωση της κρίσης και η επαπειλούμενη ανάφλεξη στη χώρα της Βόρειας Αφρικής πλήττει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και άλλων να υπάρξει πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη.

Πέρυσι, ο ΟΗΕ ανακοίνωνε πως θα διεξάγονταν εκλογές στη χώρα το 2019, στόχος που πλέον μοιάζει ανέφικτος.

Πέντε χώρες ζητούν αποκλιμάκωση

Πέντε χώρες ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους να υπάρξει «αμέσως» αποκλιμάκωση της έντασης στη Λιβύη, τονίζοντας ότι η συνέχιση των εχθροπραξιών θα βυθίσει ξανά τη βορειοαφρικανική χώρα στο «χάος».

«Σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή για τη μετάβαση της Λιβύης, οι στρατιωτικές κινήσεις και οι απειλές περί ανάληψης μονομερούς δράσης, το μόνο που κάνουν είναι ότι εγείρουν τον κίνδυνο η Λιβύη να επιστρέψει στο χάος», αναφέρει η κοινή ανακοίνωσε των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Οι κυβερνήσεις μας αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη και θα φέρουν προ των ευθυνών της οποιαδήποτε παράταξη προκαλέσει τη συνέχιση της εμφύλιας σύγκρουσης», τονίζει το κείμενο, το οποίο καλεί «όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν αμέσως τις εντάσεις».

Συνεδριάζει κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε την Πέμπτη κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Λιβύη, όπου βρίσκεται προ των πυλών νέα στρατιωτική ανάφλεξη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το ΣΑ του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση, μία ημέρα αφότου ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διέταξε τα στρατεύματά του να προελάσουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024